reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VG1921wm - širokoúhlých 19 palců

14.2.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VG1921wm - širokoúhlých 19 palců
Pokud toužíte po širokoúhlém monitoru a zkrátka na velký panel nemáte peníze, možná právě pro vás je zde tento 19" ViewSonic VG1921wm. Je vybaven technologií TN s dobou odezvy 5ms a kontrastem 700:1. Navíc ViewSonic zvolil vcelku zajímavý design.

Celkové hodnocení


Jaký tedy ViewSonic VG1921wm je? V něčem dokázal velmi mile překvapit, ale občas také zklamal. Začneme těmi negativními vlastnostmi. První a asi nejdůležitější je špatná interpolace. Sice má panel malé rozlišení, a tak interpolaci budete používat pouze minimálně, ale i tak se musí tato negativní vlastnost započítat. Druhou a vlastně i poslední špatnou vlastností je odezva se schody. Díky tomu je u HD filmů lehce viditelný šum v obraze. Naopak u her si odezvy prakticky nevšimnete. Zde je dobře vidět, že se výrobci snaží jak to jen jde a zkoušejí různé triky na zkrácení odezvy u her.


Negativní vlastnosti jsme si řekli a nyní přicházejí na řadu ty dobré. Panel má velice dobré podsvícení a díky tomu se u filmů nestane, že byste byli rušeni nějakým velkým průsvitem z rohu apod. Zkrátka vše jak má být. Také barevné podání si zaslouží velkou pochvalu. Zde je dobře vidět, že ViewSonic zkrátka s barvami umí a i z obyčejného TN panelu dokáže vytáhnout hodně slušné barvy. Samozřejmě s technologií S-PVA to nelze srovnávat, ale už se jí to alespoň trošku přibližuje.

Pozorovací úhly odpovídají technologii a nelze jim nic vytknout. Trošku zamrzí horší ergonomie (hlavně malý náklon vpřed). Proto si dávejte pozor, aby monitor nebyl příliš nízko. Vaše záda a krční páteř vám to jednou připomenou.




V číselném vyjádření lze dobře vyčíst ony hlavní neduhy a klady. Samozřejmě nevyčtete vše, protože například odezva je dost rozdílná ve hrách a u videa. Zkrátka vždy je třeba si přečíst recenzi celou a ne jen výsledné hodnocení, které nemusí vždy vyhovovat právě vašim účelům.

Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Na TN panel slušné barevné podání
Odezva se "schody"
Prakticky bez inputlagu
U HD filmů lehce znatelný šum
Pro hry dobrá odezva
Ikona Odkaz na databázi
Dobré podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 6.400,- Kč bez DPH


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu ViewSonic VG1921wm - LCD 19 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu ViewSonic VG1921wm děkujeme firmě ViewSonic

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.


reklama