reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VG2230wm - dvaadvacítka pro všechny

23.5.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VG2230wm - dvaadvacítka pro všechny
V poslední době se roztrhl pytel s 22" monitory. Všechny jsou dost levné, díky čemuž se stávají hodně žádaným artiklem. Prakticky všechny však poskytují pouze TN technologií, a tak se hodí především na hraní her a kancelářskou práci. Uvidíme, jak si s tímto oříškem poradil ViewSonic.

Odezva


V poslední době je 22" monitorů s odezvou 5 ms všude dost. Některé mají odezvu lepší a některé naopak horší. Dnes testovaný kousek bohužel patří k těm horším. Průměrná celková odezva činí 20,6 ms, což je na 5ms panel hodně. Maximální odezva se vyšplhala na 24,2 ms. Naopak minimální odezva není vůbec špatná a dosahuje 11,2 ms. Inu taková pěkná houpačka, jednou dole a jednou nahoře.


Odezva v závislosti na změně

A proč je odezva takto vysoká? Odpověď je velice jednoduchá: "schody". Tyto schody nevidím rád, protože prodlužují odezvu a hodně kazí barevné podání při pohybu. Odezva rise = 20,8 ms a fall = 1 ms.


Odezva 0-175-0 (20ms/div)

Naprosto stejně na tom je i odezva typu šedá-šedá. Pouze schody jsou i na straně odezvy fall. Hodnoty jsou 22,3 ms pro rise a 13,2 ms pro fall.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/div)


Inputlag


ViewSonic VG2230wm netrpí žádným inputlagem. Zkrátka jde o TN panel s 6-bit barvami, a tak elektronika není až tak namáhaná (není třeba tak silný výpočetní výkon).


Inputlag (4ms/div)

Pozn.: Šedě je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Při sledování videa jsou bohužel hodně vidět schody. A jak se projevují? Pokud si obraz v určitém okamžiku zastavíte, tak zjistíte, že se obraz lehce rozjasní. Pokud však video neznáte jako své boty, tak si toho nevšimnete. Barvy jako takové jsou podány velice dobře, což je pro ViewSonic celkem typické. Tento výrobce to s barvami umí a oproti většině Acerů, LG atd. jsou barvy zkrátka znatelně lepší. Vratmě se ještě na chvilku k odezvě. I přestože jsou zde schody, neuvidíte v obraze žádný šum.


Hraní her




Škoda, že monitor neumí zachovat poměr stran. Je sice pravda, že dnešní ovladače toto už vcelku dobře řeší, ale funkce na hardwarové úrovni je vždy daleko spolehlivější. Spoléhejte se tedy na ovladače popř. na to, jestli umí hra přímo rozlišení s poměrem stran 16:10. Vratmě se však k hraní jako takovému. Bohužel odezva je hodně znatelná a u většiny her si všimnete znatelného rozdvojování hran a podobných doprovodných jevů. Inu žádná slává na 5ms panel.


Stabilita kontrastu


Kontrast klesá celkem střídmě a je to dáno hlavně tím, že regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic. Gamut tedy se snižujícím se jasem neklesá a to je velice dobré. Maximální naměřený kontrast je slušných 130:1.

reklama