reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje

26.9.2006, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje
V poslední době je širokoúhlých monitorů na trhu jako hub po dešti. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější a designově atraktivnější model. Firma ViewSonic vsadila na svůj tradiční "VX" design a osadila monitor panelem Prem.MVA. Jeho parametry jsou: 8ms odezva, kontrast 800:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jak si poradí v tvrdé konkurenci?

Odezva



Monitor je opět vybaven odezvou 8ms, ta je v poslední době prakticky společná pro všechny Prem.MVA panely a některé S-PVA (u nich jsou však i 6ms kousky). Je škoda, že se zatím neobjevují panely A-MVA, které by přímo konkurovaly S-PVA panelům a to ve všech ohledech (odezva, pozorovací úhly i barevné podání). Uvidíme, kdy přijde první panel s technologií A-MVA, jen doufám, že to bude dřív než OLED technologie :-). To samozřejmě není chyba výrobce, protože tento monitor je už nějakou tu dobu na trhu a o technologii A-MVA se mu tehdy ani nesnilo.


Odezva v závislosti na změně

Z grafu odezvy lze celkem dobře vyčíst průměrnou odezvu 19,2ms, což je o 1ms nižší odezva než u monitoru Samsung 215TW. Bohužel nejhorší odezva je naopak o 1ms horší, a tak se náskok prakticky smazává (nejhorší odezva je 23,2ms). Nejnižší odezva dosahuje pěkné hodnoty 14,4ms. Všimněte si celkem vyrovnané odezvy fall, která sice nedosahuje hodnot 2ms TN panelů, ale běžný uživatel si rozdílu nevšimne (mluvím pouze o odezvě fall).


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Zde se objevuje první závažnější problém. U odezvy 0-175-0 je velice dobře zřetelný výrazný OverDrive (překmit je 23%) a to je pro sledování videa celkem nepříjemné. Konkrétní naměřené hodnoty jsou rise=16,8ms a fall=4,8ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá (50-200-50) se překmit velmi zmenší (nedosahuje ani 3%) a odezva se i tímto zkrátí na rise=6,8ms a fall=10ms. V praxi se tedy nemusí překmit až tak často objevovat, čímž se sníží šum v obraze. Uvidíme, jak si povede panel při praktických testech, kde se vždy ukáže, co monitor doopravdy umí.


Sledování videa





Hned při prvním pohledu je znatelná dobrá hloubka obrazu. V porovnání s S-PVA panely je hloubka a kontrast lehce nižší, ale není to nic tragického a stále je to daleko lepší než u TN panelů. Samotné sledování filmů je velice příjemné. Malinko vadí lehce zešedlé černé plochy, avšak barevné podání je velice dobré. Pokud si pustíte video ve vysokém rozlišení, zjistíte, že šum v obraze zde lehce je, naštěstí onen šum je vidět opravdu jen při HD videu. Monitor je samozřejmě díky příznivému poměru stran na sledování filmů více než vhodný. Pokud hodláte používat monitor výhradně na tento účel, je jistě investice do dražšího Samsungu 215TW celkem zbytečná (za předpokladu, že nevyužijete množství obrazových vstupů).


Hraní her





U her se odezva prakticky neprojevuje. U velice náročné hry Half-Life 2 spozorujete rozdvojování hran jen zřídka a hru si doslova užijete jako za starých časů CRT monitorů. Samozřejmě někdo je na odezvu daleko více citlivý, a tak stále na CRT monitory nedá dopustit a LCD si nikdy nekoupí. Těm, kdo patří do této kategorie, doporučuji buď počkat na OLED displeje nebo zatnout zuby a koupit nějaký 2ms TN panel a na barvy moc nekoukat. U hry Doom 3 je trochu problém s odezvou v tmavých tónech, kde dochází k lehkému rozmazání, stále je to však v rozumných mezích. Hry typu EARTH 2160, Need for Speed Most Wanted a Unreal Tournament 2004 nejsou pro panel sebemenší problém.


Stabilita kontrastu



I přestože regulace jasu je pomocí podsvícení, dochází při nízkých hodnotách jasu k výraznému poklesu kontrastu. Pokud nastavíte jas na 0%, dojde k poklesu kontrastu až k hodnotě 39,7% maximálního kontrastu (109:1).

reklama