reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje

26.9.2006, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje
V poslední době je širokoúhlých monitorů na trhu jako hub po dešti. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější a designově atraktivnější model. Firma ViewSonic vsadila na svůj tradiční "VX" design a osadila monitor panelem Prem.MVA. Jeho parametry jsou: 8ms odezva, kontrast 800:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jak si poradí v tvrdé konkurenci?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280x800)



Interpolace je pro ViewSonicy celkem problém, stalo se již pravidlem, že zkrátka poskytují pouze průměrné výsledky. Linky jsou viditelně rozmazané a dokonce i lehce zešedlé.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Podobně na tom je i interpolace textu, kde dochází (například u písmene "e") k výraznému snížení čitelnosti. Některá písmena jsou tenká ("L"), některá naopak tlustá ("t"). Inu raději nenativní rozlišení při textu nepoužívejte.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

U hry Half-Life 2 narazíte na podobné problémy, hrany jsou neostré a textury postrádají detaily. Existují i horší panely, ale tento tedy nic moc s interpolací nepředvedl.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu



Jas lze regulovat v celkem velkém rozsahu a za předpokladu, že je udávaný jas 300cd/m2 přesný, je minimální jas 61cd/m2 (obvykle se považuje jako optimální jas 140cd/m2). Samozřejmě celý jas je regulován pomocí podsvětlovacích trubic, a tak nedochází ke snížení počtu barev. Frekvence blikání je slušných 240Hz.


Průběh podsvícení
reklama