reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"

2.7.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"
Naposledy jsme se zaměřili na 24" TN panel. Tentokrát se podíváme na již o třídu lepší VA panel od ViewSonicu, konkrétně jde o model VX2435WM. Tento kousek má slušné parametry: odezva 8 ms, jas 500cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 176° v obou směrech.

Lesklý povrch ve stylu ViewSonic


I model VX2435WM vsadil na tradiční design, kterým ViewSonic obléká v poslední době všechny své "VX" monitory. Tento design je vcelku povedený a myslím, že se bude líbit většině. I přesto má své mouchy. Tou největší je lesklý povrch, který se hodně rychle zašpiní a jsou na něm vidět otisky prstů. Na údržbu je daleko lepší matný povrch, ale to už je pouze na vás, co preferujete.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Tento design je sice pěkný, ale bohužel né úplně praktický. Monitor poskytuje pouze základní polohování, náklon vpřed o 5° a o 50° vzad. Zdvih je nulový a o pivotu se monitoru může jen zdát. Samotný pivot by jistě hodně uživatelů oželelo, ale nulový zdvih? To je na takto velký monitor opravdu silné kafe. Navíc je plocha obrazu posazena hodně nízko, a tak pro pohodlné sledování je dobré položit monitor na nějakou vyvýšenou poličku. Ergonomie tedy nic moc.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Z čelního pohledu je velice dobře vidět, že monitor má vcelku velký rámeček a to hlavně kvůli reproduktorům. Reproduktory jsou sice pro kancelářské využití dobré, ale náročnější uživatel si stejně zapojí nějaké výkonnější externí reproduktory, že? V noze panelu je vytvořen prolis pro odkládání nepotřebných věcí jako jsou tužky, vizitky apod. Tento odkládací prostor si (dle mých informací) oblíbilo hodně uživatelů a to včetně mě (osobně tam mám tedy spíš různé harampádí :-) ). Na tomto pohledu je také velice dobře vidět, jak hodně jsou čelní plasty lesklé a že se v nich odráží opravdu vše.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou umístěna uprostřed a jsou prvedena ve stejné barvě jako okolí, což trochu snižuje přehlednost, ale zase nekazí celkový design. Při stisku jsou lehce vrklavá, ale stisk je vcelku příjemný. Když je monitor spuštěn, tak tlačítko uprostřed celkem příjemně svítí (čti: neoslňuje).


Tlačítka na ovládání OSD menu

Na zadní straně je umístěn kryt, pod kterým jsou konektory, a tak kabely takříkajíc nestraší za monitorem. V noze jsou dvě spony pro uchycení a zkrocení kabelů do jednoho svazku. To pokládám za velice dobré řešení a nemám k němu žádné výhrady.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Hlavním lákadlem tohoto monitoru je množství vstupů. Na levé straně naleznete HDMI (s podporou HDCP), D-Sub, komponentní YPbPr/YCbCr a cinche pro audio. Na straně duhé jsou S-Video, opět cinche pro audio, kompozitní a linkový (3,5mm jack pro audio). Je tedy vidět, že do monitoru doslova narvete téměř všechny obrazové vstupy. Někomu by mohl chybět klasický DVI-D konektor, ale k monitoru je přibalen i kabel DVI-HDMI kabel, a tak se není čeho bát. HDMI je totiž pouze jiný konektor a v podstatě jde o DVI-D single-link s "přeházenými" drátky.


Konektory



Dodávané příslušenství


  • D-Sub kabel
  • DVI-HDMI kabel
  • Audio, 3,5mm jack kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači a manuálem

ViewSonic VX2435WM
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
8 ms (gtg)
Jas
500 cd/m2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
S-MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
176°/176°
Počet barev
16,7 mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,269 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1200
Vestavěné reproduktory
ANO 2 x 2,5 W
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI (HDCP), D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100 x 100 mm
Hmotnost
8,0 kg
Norma TCO
TCO N/A
Pivot
NE
Spotřeba
typ 90 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-
Orientační cena 17 200,- Kč bez DPH

Trochu mě překvapilo, že nikde není uvedena norma TCO. Webové stránky mlčí, v manuálu také není nic psáno. Je to sice drobnost, ale slušelo by se jistě tuto informaci uvést.
reklama