reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"

2.7.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"
Naposledy jsme se zaměřili na 24" TN panel. Tentokrát se podíváme na již o třídu lepší VA panel od ViewSonicu, konkrétně jde o model VX2435WM. Tento kousek má slušné parametry: odezva 8 ms, jas 500cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 176° v obou směrech.

Odezva


Když jsem přiložil sondu k monitoru, hned jsem tušil, že něco není v úplném pořádku. Odezva se vlekla jak týden před výplatou a to hlavně odezva rise, která špičkově dosahuje až k hodnotě 72 ms. To, jak jistě uznáte, je hodnota až příliš vysoká pro 8ms panel. Naštěstí se takto velké odezvy vyskytují pouze v tmavých tónech a ve světlých se odezva výrazně zlepšuje. Avšak i přes toto zlepšení není odezva zcela ideální, klesne na minimální celkovou odezvu 24,4 ms.


Odezva v závislosti na změně

Podívejme se na odezvu 0-175-0, tedy na odezvu při změně z černé do šedé - RGB[175,175,175]. Zde je jasně vidět, že elektronika sice použila přepětí, ale bohužel jej moc brzo snížila na hodnotu odpovídající barvě a tím se odezva výrazně prodlouží. Hodnoty rise 27,6 ms a fall 8 ms vypovídají za vše.


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

Odezva šedá-šedá je na tom o něco lépe a to díky tomu, že elektronika nevypne přepětí zbytečně brzo, což sice způsobí drobný překmit, ale zase se odezva výrazně zkrátí. Hodnoty jsou rise 14 ms a fall 11,2 ms.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Bohužel monitor trpí znatelným inputlagem v podobě 16 ms. Pokud k tomu ještě připočteme průměrnou odezvu rise 38 ms, dojdeme k hodnotě 54 ms, což je už opravdu znatelné zpoždění, které uvidí i méně náročný uživatel.


Inputlag (4 ms/div)

Pozn.: Šedě je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Co se týče videa, tak to je pro takto velký monitor jedna z primárních funkcí a pokud monitor neuspěje, je prakticky odepsaný. Naštěstí tento si ve videích vede až nečekaně dobře. Je sice pravda, že tmavé scény jsou znatelně rozmazané a pohled na ně není zrovna vábný, ale stále se to dá přežít. Naopak světlé scény monitoru sluší a není se čeho bát. Je to dáno hlavně tím, že monitor má velice dobré barevné podání a perfektní hloubku obrazu. Zkrátka technologie S-MVA se zde projevuje v plné kráse.

Na filmy doporučuji nechat zapnutý režim 9300K barev, protože tím dosáhnete maximálního jasu a kontrastu. Jakmile zapnete režim sRGB, tak se jas sníží na cca 60 % a filmy již nejsou tak "živé". Celkově se tedy video sleduje velice dobře. Díky "podpoře" (rozlišení) plného HD 1080p videa si navíc vychutnáte opravdu každý detail.


Hraní her




U her jsem narazil na výrazný problém s odezvou. I méně náročné hry jsou doprovázeny rozdvojováním hran. To jsem již dlouho u žádného monitoru neviděl, a tak musím monitor trochu pokárat. Pokud tedy hledáte monitor na hry, tak se raději poohlédněte po nějakém 22" TN panelu, který většinou nemá inputlag a odezva je také výrazně lepší.


Stabilita kontrastu


Jas je regulován pomocí podsvětlovacích trubic, a tak neklesá kontrast tak rapidně dolů jako u softwarové regulace, kde je pokles lineární. Maximální námi změřený kontrast je 310:1.

reklama