reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M

10.6.2005, Martin Štěpánek, recenze
Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M
O možnosti provozovat mobilní procesor v desktopu jsme si říkali už několikrát a dokonce jsme zde měli recenzi AOpenu a DFI s čipovými sadami i855. Dnes navážu recenzí AOpenu 915GMm-HFS, který staví na čipové sadě i915 a díky tomu podporuje všechny moderní vlastnosti jako DDR2 nebo PCI-Express.

Časování pamětí

CAS latence (CL)3, 4, 5
Active to Precharge5, 6, 7, 8, 9, 10
RAS to CAS delay (Trp)3, 4, 5, 6
RAS precharge3, 4, 5, 6
Nastavení napětí
Procesor 0,7-1,484 (po 0,016V)
Čipová sada1.050, 1,500V
Nastavení frekvencí
FSB100-400*MHz po 1MHz

Hvězdička vedle frekvence procesoru není náhodou. Problém byl vždy po překročení FSB 110MHz.



Hlavní nabídka, která se zobrazí po vstupu do BIOSu je poměrně tradiční. Nejzajímavější položkou je Silent BIOS/HW Monitor. Ale podrobněji si o tom řekneme později.



Při nastavování časování pamětí buďte trochu konzervativní. Deska sice podporuje docela nízké časování, ale nečekejte podobné hodnoty jako od DFI. Nicméně i tak jsem mohl testovat s nastavením CL na 3 (testováno s novými DDR2 pamětmi Corsair 5400Ultra Low Latency). Bohužel jsem testoval pouze na 400MHz, víc můj procesor nezvládal.



Možnosti frekvence vypadají poměrně ambiciozně, ale realita je jiná. Deska totiž nezvládala více než 110MHz.



V případě, že by se vám taktování podařilo, je možnost zvednout napětí jádra čipové sady.



Nastavení ventilátorů



A teď k tomu nejzajímavějšímu, co lze v BIOSu najít. Jedná se o onu zmiňovanou položku Silent BIOS/HW Monitor. Předně je nutné zvolit jeden ze tří dostupných režimů. Vybírá se mezi:
    • Full Speed
    • Smart Control
    • Fixed Speed
O významu první polžky asi nemá cenu příliš diskutovat. Mnohem zajímavější je položka druhá, Smart Control. Zde se nastaví teplota, na které má být dané čidlo udržované a BIOS bude automaticky regulovat rychlost ventilátorů aby nastavenou teplotu udržel. Položka třetí pak umožňuje nastavit danou rychlost. Volí se v procentech od 0-100% (pozor na ventilátory, většina po velkém snížení otáček dává signál nulových otáček a BIOS se vás bude snažit na možný problém upozornit hlasitým pípáním).



BIOS pozná, že nemáte ventilátor zapojený a tak vás ani nenechá ovládat jeho rychlost.



Nastavení teplot je možné v dostatečném rozsahu a mělo by stačit všem. U procesoru hodnoty začínají na teplotě 25°C a končí u 70°C. Osobně jsem nastavil 55°C, díky tomu se po většinu testování otáčky CPU ventilátoru pohybovaly okolo hranice dvou tisíc.
reklama