reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon ovladačů nVidia: ForceWare 66.93 až 75.90 a modifikace

3.3.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Výkon ovladačů nVidia: ForceWare 66.93 až 75.90 a modifikace
Jelikož v recenzích testujeme již dlouho s posledními oficiálními ovladači 66.93, rozhodli jsme se zjistit, jaký výkon mají i ostatní verze. Použili jsme originální ForceWare ve 4 různých verzích i modifikované ovladače DNA-Force, zer0point, Xtreme G a NGO.
Kapitoly článku:
Výkon grafických karet není v současnosti ovlivněn jen použitým jádrem, paměťmi a jejich frekvencemi, ale také ovladači. Drivery, jakožto prostředníci mezi grafickou kartou a rozhraním API (Direct3D nebo OpenGL), mají velmi podstatný vliv na rychlost v jednotlivých hrách, a tak jsme se rozhodli podívat se jim trochu na zoubek. V našem dnešním testu srovnám výkon čtyř verzí ForceWare a tří jejich modifikací, pojďme se na ně podívat.


Obr. 1 - Logo ovladačů ForceWare

Testované ovladače

Ovladače mají jediný oficiální zdroj, kterým je nVidia. Ta sice chrlí jednu verzi za druhou, ale oficiální WHQL vycházejí jen velmi zřídka. Není ale tajemstvím, že nVidia nechává schválně proklouznout i jiné verze ze svých FTPček, čímž dostane mezi lidi i necertifikované ovladače, které ale zvyšují výkon oproti oficiálním kanálu. Navíc se objevují modifikace ovladačů ForceWare, které programují nadšenci a snaží se přidat další užitečné vlastnosti.


Obr. 2 - Screenshot okna, které uvidíte téměř u každé instalace následujících ovladačů

Pozn.: Všechny následující ovladače jsou určeny pro Windows 2000/XP.

ForceWare 66.93
Zatím poslední oficiální WHQL ovladače, které jsou zároveň k dispozici ke stažení na stránkách nVidie. Jsou datované k 8. listopadu 2004, takže jsou již téměř 4 měsíce staré. K dispozici jsou i v mezinárodní verzi s podporou češtiny. Zde je výtažek z Release Notes (klikněte na modrou šipku):
Release Notes:

Release Notes:
  • Added support for GeForce 6600, GeForce 6600 GT, and GeForce 6200
  • Added support for SLI™
  • Added support for using HDTV over DVI connectors
  • Added support for 512 MB frame buffer GPUs
  • Added support for advanced DVI timing on all GeForce 6 series GPUs
  • Added support to recognize and display monitor name in all control panels
  • Added support for TV/HDTV setup in the nView Display Setup Wizard
  • Updated Gridlines for easier grid setup and management
  • Microsoft® DirectX® 9.0c and OpenGL® 1.5 support


Odkazy ke stažení:
ForceWare 67.66
Tato verze je taktéž k dispozici ke stažení u nVidie, ovšem nenese si přízvisko WHQL, ale "beta". Datum vypuštění je 18.1.2005, takže jsou ovladače o něco novější, ale stále to není zdaleka ideální. Vyřešeno bylo několik problémů s SLI, Windows XP MCE a nějaké chyby v hrách. Opět přikládám část Release Notes:
Release Notes:

Release Notes:
  • SLI cards: Half Life 2 performance drops on canals demo with SLI enabled
  • GeForce 6800 Ultra, SLI: No performance difference with the game Lock On Modern Air Combat when SLI mode is enabled.
  • GeForce 6800: Incorrect fog for underwater objects in Half Life 2.
  • SLI cards: Shadows flicker with Source engine games like Half-Life 2 and Counterr-Strike when SLI mode is enabled.
  • Windows XP Media Center Edition, GeForce 6600: Graphical distortion appears intermittently when cycling through the Media Center menus.
  • Windows XP Media Center Edition, GeForce 6600: From HDTV component-out, changing the resolution from 1080i or 720p to 480p results in 480i being set instead.
  • GeForce 6600 GT: NVIDIA Color Correction does not work when playing video using VMR.
  • GeForce 6800 LE, PCI-Express: With an HDTV as the secondary display in Clone mode, the TV loses sync when changing the resolution to 1080i with Keep Native HDTV resolution selected.
  • Windows Media Center Edition, GeForce PCX 5300: When using HDTV over DVI, 1080i mode does not sync correctly in native and underscan modes.
  • GeForce2, GeForce4 MX, Windows XP: City of Heroes crashes to the desktop intermittently.


Odkazy ke stažení:
Update! nVidia vypustila včera, tj. 2. března, novou verzi beta ovladačů - ForceWare 71.84. Protože mi přijde zbytečné posunovat vydání o několik dní kvůli naměření čísel z této verze, uvádím jen odkazy ke stažení. Nicméně jak jsem si ověřil pár měřeními, výsledky jsou více méně shodné s verzí 71.81, která je v této recenzi zahrnuta.

ForceWare 71.81
Tyto ovladače byly vypuštěny 28. ledna 2005 pro profesionální grafické karty řady Quadro, ale samozřejmě podporují kompletní škálu nVidie. Hlavním poznatkem je ale fakt, že ForceWare 71.81 mají WHQL certifikaci, takže jedinou "vadou na kráse" je to, že nejsou oficiální. Stahovat je možné jen ze zdrojů mimo nVidii, např. oblíbený server Guru3D.

ForceWare 75.90
Naprostá novinka, datovaná k 22. únoru 2005, o které se mluví jako o budoucí oficiální verzi ovladačů ForceWare (nebo alespoň o řadě 75.xx). Tyto drivery jsou zajímavé nejen svým datem, ale také tím, že ve svém .inf souboru obsahují zmínku o grafickém čipu nVidia G70 (mobilní GPU?). Jedná se samozřejmě o beta verzi z neoficiálního zdroje.

Pozn.: Rozdíly mezi jednotlivými verzemi ForceWare co se týče možností nastavení jsou velmi malé. Samozřejmě se sem tam změní nějaká ta ovládací lišta nebo rolovací menu, ale ani pro náročného uživatele to není příliš podstatné.

DNA-Force v1.1.7180
První neoficiální ovladače, kterým se budeme věnovat, jsou DNA-Force, které jsou od tvůrců známějších DNA driverů pro grafické karty ATi.



Obr. 3 - Splashscreen ovladačů DNA-Force

Po verzi 1.1.7124 se jedná teprve o druhé modifikované ovladače DNA-Force, tyto jsou postavené na ForceWare 71.80. Jejich úpravy jsou provedeny na low-level úrovni a pro uživatele to tak neznamená žádné extra nastavování nad rámec klasických ForceWare. Zde jsou změny v poslední verzi:
Release Notes:

Release Notes:
  • Based on the ForceWare 71.80 Release
  • Half-Life 2 Yellow water bug should be fixed
  • Removed AI install options will be back in the next release
  • Fixed control panel (old one is now gone)
  • Updated special HL2 tweaks for:
    • GeForce 256
    • GeForce 2/3/4/FX/6 SERIES
  • Fixed driver not installing on French or Italian OS versions
  • Fixed typos for previous release notes
  • Added special CounterStrike Source tweaks for:
    • GeForce 256
    • GeForce 2/3/4/FX/6 SERIES
  • Added per card tweaking for:
    • Riva TNT / TNT2
    • GeForce 256
    • GeForce 2/3/4/FX/6 SERIES


Při instalaci jsem z možností Fast/Balanced/Quality vybral prostřední možnost, aby byly výsledky co nejlépe srovnatelné s ostatními kartami (ForceWare jsou defaultně nastaveny také na kompromis mezi kvalitou a výkonem).

Odkazy ke stažení (různé mirrory, ale stejný obsah):
DHzer0point 67.66
Další modifikace ovladačů pochází z dílny zer0point, což je součást DriverHeaven.net. Tyto ovladače jsou optimalizovány hlavně pro hry, čemuž nasvědčují optimalizace, které jsou nejen součástí ovladačů, ale i samostatně ke stažení - jedná se o optimalizace pro 128MB karty v Doomu 3, 256MB karty v Doomu 3, pro Far Cry a Half-Life 2 včetně Counter-Strike Source (buď GeForce FX 5x00, nebo GeForce 6x00).



Obr. 4 - Možnosti při instalaci ovladačů
Klikněte pro zvětšení

Možnosti nastavení jsou již trochu větší než u klasických ForceWare. Za prvé je k dispozici záložka "Additional Direct3D Settings", ve které lze určit, kolik nejvíce snímků může karta vyrenderovat předem. Automaticky je také umožněno přetaktování přes ovladače (CoolBits) a přidány jsou "Additional Information" s pár údaji o grafické kartě. "Debug Settings" jsou pak různé události hlášené grafickou kartou, ale s nulovou užitečností pro uživatele. Zde je pár dalších informací:
Release Notes:

Release Notes:
  • Optimizations for HL2, CS:S, FarCry, Doom3
Fixed installation problem with game Optimizations not installing correctly, if you still have an error when installing the game enhancements ignore it and manually copy the Autoexec.cfg to the correct game directory from the directory where you extracted the drivers, default is C:Program FilesDHzer0point Drivers
  • Fixes for SOFII, KOTOR 1&2, and older OGL games
Unified driver architecture, set your quality slider where you wish for increased performance with minimal quality loss
Additional texture formats supported
Mobility support for 6800go only
  • Known issues:
NASCAR Sim Racing incorrectly reports amount of system memory - frankly we think this is the program being written poorly and although we could fix it for this one specific game it would decrease performance on many others...


Optimalizace pro hry je třeba nakopírovat do správného adresáře, jinak nebudou funkční. Abych pravdu řekl, nebyl jsem s jejich funkčností spokojený ani tak. Nicméně je možné, že dochází k jistému vylepšení obrazu, které jsem ale nepozoroval a autoři o něm nemluví. Trochu podivné.

NGO WinXP2k v0.5 (71.50)
Další modifikace ovladačů se nazývá NGO, což je zkratka pro skupinu [New.Generation.Order].



Obr. 5 - Instalace je naprosto bezproblémová a jednoduchá

Homepage této skupiny sice není aktualizovaná, nicméně se najde několik stránek, na kterých lze tyto drivery stáhnout. Optimalizace jsou provedeny stejně jako u DNA-Force na low-level úrovni, takže viditelné změny pro uživatele nejsou. Stejně tak se mi nepodařilo nalézt žádné poznámky k aktuální verzi, jen to, že je v0.5 založená na ForceWare 71.80 a datovaná k 28. lednu 2005.

Xtreme G 75.90a
Posledními testovanými drivery jsou Xtreme G od Tweak R Us, které se nám poštěstilo získat v nejaktuálnější verzi z 25.2.2005, což znamená, že základem jsou ForceWare 75.90.



Obr. 6 - Nejdůležitější volba při instalaci se týká pokročilých optimalizací

Při instalaci těchto driverů je třeba vybrat jen jeden mód pro optimalizaci, v mém případě to bylo "Series 6". Ovladače se poté nainstalují jako "NVIDIA GeForce 6800 Series TweaksRUs.com-XG Quality" a v jejich nastaveních opět nenaleznete nic nového. Zajímavé jsou ale poznámky k vypuštění verze 75.90:
Release Notes:

Release Notes:
Installer Allows you to choose from 4 Differant modes
  • Series 6 (For Geforce 6xxx Series Cards)
  • Geforce FX (For Geforce FX Series GPU's)
  • Reborn (For Geforce 4 and Older Cards)
  • Laptop (For laptops users ONLY)

Supports a Wide Variety of Compatability modes to provide the best Compatability Never before seen in a Nvidia driver. Supported Compatability Modes:
  • AtiCompat
  • AGP35Compat
  • TransmetaCompat
  • K8Compat
  • SiSCompat
  • ViaCompat
  • RccCompat
  • NvidiaCompat
  • IntelCompat
  • MicronCompat
  • AMDCompat
  • AliCompat

Includes Many Instruction sets to bring the full potential out of your cpu

Instruction Sets Include:
  • 3Dnow!
  • MMX
  • SSE
  • SSE2

Also Supports:
  • PS 3.0(NV4x)
  • Open GL 2.0(NV4x)
  • DXT5 Texture Compression
  • 3Dc Texture Compression (NV4x Only)
  • Texture Sharpening Enabled For 6 series and Geforce FX Series.
  • And Many more Tweaks to increase Performance and Quality.

75.90 Fixes:
  • Widescreen Monitor Issues running on DVI Such as the Dell Wide Aspect 20 Inch Monitor.
  • Many texture issues in games such as mvp2005
  • Known Issues:
  • Incorrect Temperature Reading from some Geforce 6 Cards.
  • Shiny Grass in Aztec Level of Cs Source.
  • Improvements Over XG 75.90 Include:
  • Corruption while watching videos has now been fixed.

Laptop GPU Support: (Thx to Pieter)
  • GeForce2 Go
  • GeForce4 440 Go
  • GeForce4 420 Go
  • GeForce4 420 Go 32M
  • GeForce4 460 Go
  • GeForce4 440 Go 64M
  • Quadro4 500 GoGL
  • GeForce4 410 Go 16M
  • GeForce4 448 Go
  • GeForce4 488 Go
  • GeForce4 4200 Go
  • Quadro4 700 GoGL
  • NV31M
  • NV31M Pro
  • GeForce FX Go5600
  • GeForce FX Go5650
  • Quadro FX Go700
  • GeForce FX Go5200
  • GeForce FX Go5250/5500
  • GeForce FX Go5200 32/64M
  • GeForce FX Go53x0
  • GeForce FX Go5100
  • GeForce FX Go5700
  • Quadro FX Go1000
  • Geforce FX Go6800
  • Quadro FX Go1400
  • GeForce Go 6200 TE/6600 TE
  • GeForce Go 6600
  • GeForce Go 6200
  • GeForce Go 6250

Desktop GPU Support:
  • Supports All Desktop GPU's


Ovladače Xtreme G jako jediné modifikované vyšly v mezinárodní verzi, takže se v jejich rozhraní dočkáte i češtiny. Stahovat můžete přímo z domovské stránky, ale drivery lze samozřejmě najít i jinde.

To by bylo k testovaným ovladačům všechno, takže se můžeme jít směle podívat na výkon.
reklama
reklama