reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl

15.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Vylepšujeme LCD: držáky na stěnu i stůl
V dnešní recenzi se zaměříme na několik VESA držáků pro LCD monitory a potažmo i menší televize. Pokud máte monitor s nevyhovující ergonomií a nechcete se ho vzdát, tak zbystřete. Váš monitor má stále naději a do koše rozhodně nepatří.

Stell SHO1100


Na poslední kapitolu jsme si nechali dva jednodušší držáky. První je od firmy Stell, a připevňuje se na zeď. Přitom poskytuje pouhé natočení a drobné naklápění monitoru. Splňuje tedy koncepci č. 3. Výhodou těchto držáků je vysoká pevnost a samozřejmě cena, jde přece jenom o kus plechu. Firma Stell se však i k takovému držáku postavila čelem. V balení není žádná stavebnice a vše je složeno pěkně dohromady. Stačí držák připevnit na zeď a k monitoru, přičemž u větších monitorů je navíc potřeba provést demontáž kloubu, nebo mít trochu trpělivosti při šroubování k monitoru.


Stell SHO1100 - držák po vybalení


Stell SHO1100 - základní pohled na držák


K tomuto jednoduchému držáku asi není třeba tolik co povídat. Je pěkně pevný, poskytuje náklon jak směrem nahoru a dolů, tak i do stran. Úhel náklonu je závislý na velikosti monitoru nebo televize, maximálně však 15° směrem nahoru a dolů. Do stran je neomezený, resp. 90° a zeď. Zkrátka až narazíte na zeď, tak ji asi nepřetlačíte. Důležitý je údaj, že držák odsadí monitor od zdi o celých 9,8 cm, úhel natočení si tedy jistě dokážete spočítat pro váš konkrétní monitor již sami. Je to matematika základní školy. Unese pěkných 23 kg a rozteče můžete využít buď 75 mm nebo 100 mm.


Stell SHO1100 - montáž držáku na zeď


Velmi důležitou vlastností je funkce pivot, kterou držák umožňuje. Navíc má i aretaci, která funguje naprosto bez problémů a je přesná. Aretaci má jako jediný držák v celém testu, a tak si vysloužil velkou pochvalu.

V praxi se chová držák přesně tak, jak očekáváte. Tuhost kloubů si řídíte matkami a vše je neuvěřitelně pevné. Aby také ne, když tento držák umí prakticky jen náklon. Žádný posun či přiblížení monitoru není možné. Je to zkrátka jednoduchý držák, co však funguje tak, jak má, a je pevný.


Stell SHO110
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
23 kg
Odsazení od zdi
9,8 cm
Náklon nahoru/dolů
15°/15°
Náklon do stran
90°/90°
Pivot
Ano s aretací
Zdvih
0 cm
Rozměry monitoru/TV
13"-30"
Provedení
Montáž na zeď
VESA rozteč
75, 100 mm



Hama Next 2


Firma Hama vás zavede zpět do minulosti. Do minulosti, kdy jste si hráli se stavebnicí Merkur. Po vysypaní obsahu krabice na zem či stůl na vás vypadne hromádka šroubků a plechů. Buď se podíváte do návodu a budete postupovat, jako když si skládáte nábytek z Ikey, nebo zapojíte představivost a složíte si držák sami. V tomto případě však doporučuji raději nahlédnout do návodu, uděláte tak určitě méně chyb.
Hama Next 2 - držák po vybalení


Z obrázku to tak hrozivě nevypadá, ale když se podíváme podrobněji na samotné šroubky, tak jistě změníte názor.

Hama Next 2 - šrouby držáku po vybalení


Hlavní problém je ten, že výrobce si z vás dělá mechanika. Osobně sice mám skládačky rád, ale věřím, že to může spoustu lidí odradit. Nechápu, proč nebyl držák již složen z výroby, sice by to lehce zvětšilo balení, ale jistě by ušetřilo spoustu námahy velké části populace.


Hama Next 2 - montáž držáku na zeď


Po složení držáku narazíte jistě na několik drobných problémů. Tím hlavním je fakt, že sice držák má rameno, ale vlastně k ničemu není. Odsadí monitor/TV od stěny a umožní jen jeho větší naklopení, ale jen o kousek. Na plnohodnotné dvoukloubové rameno to samozřejmě nemá. Další problém vidím v kloubu, co drží náklon monitoru ve vertikálním směru. Ten je proveden pomocí ozubených hřebenů, které do sebe zapadnou a jsou svírány šroubem, který lze povolit rukou. Tento systém jsem několikrát měl v minulosti na držáku u staré televize a časem se zkrátka ochodil a musel jsem jej natvrdo zavařit. Dnes jsou sice televize a monitory lehčí, ale stále to nic nemění na faktu, že pokud uvolníte lehce šroub, tak se monitor nepodaří naklonit. Musíte uvolnit šroub více, a tím dojde k úplnému uvolnění (žádné tření). Je třeba tedy monitor přidržet v poloze, v jaké jej chcete, a šroub opět utáhnout. Nepříjemné a velmi, ale velmi, nepohodlné.


Hama Next 2 - detail přimontovaného držáku


Přichycení ke zdi je provedeno pomocí šesti dost masivních šroubů, a tak se nemusíte bát, že by držák neudržel váš velký monitor. S rovnáním si však musíte pomoci vlastní vodováhou. Některé držáky ji mají integrovanou, ale na druhou stranu, která domácnost doma nemá vodováhu, že?

Při ustavení monitoru na naši zkušební dřevěnou zeď se zdálo být vše v pořádku. Co je však znepokojivé, je fakt, že otáčení kolem čepu je zcela volné, a tak i při náhodném otření o monitor změníte jeho polohu. Pokud tedy máte v LCD např. USB čtečku či Hub, tak jej budete stále honit někde po zdi. Celkově je však pevnost dobrá a nebál jsem se za monitor víc vzít.


Hama Next 2 - detail zadní strany monitoru s přimontovaným  držákem


Je zde však daleko větší problém, a tím je šroub dodaný k držáku pro sestavení posledního kusu. Tento šroub je totiž krátký a nelze na něj našroubovat matku. Musel jsem zaběhnout do garáže a vyštrachat šroub jiný. Toto mě přijde jako fatální selhání. Produkt, který nefunguje po rozbalení, a zjistíte to až po tom, co si hrajete na malého mechanika, není zkrátka hodný vaší pozornosti. Naštěstí existují takovéto recenze, které tyto produkty odhalí.

Hřebíčkem do rakve je fakt, že celý držák při pohybu vrzal. A to je zcela nový. Jako vtip již beru nápis na krabici "Fullmotion" a u něj šipky do všech směrů. Opravdu mohu pohybovat nahoru a dolů? Opravdu je tu pivot? Výrobce si z nás zkrátka dělá dobrý den a doufá, že mu to projde.


Hama Next 2
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
30 kg
Odsazení od zdi
25 cm
Náklon nahoru/dolů
90°/90°
Náklon do stran
150°
Pivot
Ne
Zdvih
0 cm
Rozměry monitoru/TV
max 37"
Provedení
Montáž na zeď
VESA rozteč
75, 100, 200 mm



Stell SHO1032



Stell SHO1032 - držák po vybalení


Samotný držák je koncepčně podobný Stell SHO1062. Místo toho, aby se však připevňoval na zeď, jej přichytíte na stůl. Tedy na stůl, který má má tloušťku alespoň 2,8 cm. Méně totiž sevřít nelze a musíte si v případě tenčího stolu pomoci nějakou podložkou (nejlépe kusem dřeva). Zde netuším, proč výrobce nedodal o 2 cm delší šroub, čímž by vyhověl prakticky každému. Takový problém by to jistě nebyl.


Stell SHO1032 - řešení uchycení kabelů


Samotný držák opět dorazil ve složeném stavu (jak je u Stell zvykem), a tak se nemusíte o nic starat. Stačí jej připevnit ke stolu, desku přišroubovat k monitoru, sesadit dohromady a zaaretovat naklonění monitoru pomocí dvou šroubů. Není zde tedy tradiční kluzná hlava jako u SHO1062. Na pivot tedy zapomeňte, což je škoda. Myslím, že by to byl jinak zcela ideální držák na stůl.

K držáku jsou přibaleny spony pro uchycení kabelů, které vložíte do otvorů v ramenu. Jde o pružný kov, který v otvoru dostatečně pevně drží a kabel by neměl vypadávat. Je to docela elegantní řešení a je zajímavé sledovat, jak se v tomto ohledu chová každý držák úplně jinak.


Stell SHO1032 - montáž držáku na stůl


Docela mě překvapily specifikace, které mluví o nosnosti pouze 6 kg. Takto malá nosnost je vhodná tedy opravdu jen pro monitory s LED podsvícením, klasické CCFL o úhlopříčce 24" a větší budou obvykle mít hmotnost vyšší. Dávejte si tedy pozor na to, jaký monitor na držák dáváte. Osobní zkušenosti však potvrdily fakt, že držák unese i 10 kg 24" LCD s CCFL. Neměl sebemenší problém s prohýbáním ani s pevností jako takovou.








Na předchozích obrázcích můžete vidět celý držák v akci. Má samozřejmě i výškové nastavení, které lze s trochou cviku velmi jednoduše ovládat. Stačí trochu povolit šroub a zdvihnout monitor. Poté šroub opět dotáhnout. Není to tak jednoduché jako v případě klasického monitorového stojanu, ale je to stále velmi dobré.

Celkově je držák velmi pevný a udrží i těžší monitor, než je propagováno. Pokud tedy hledáte držák s připevněním na stůl pro jeden monitor, je tento vhodným kandidátem.


Stell SHO1032
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
6 kg
Odsazení od nosné tyče
0,5-37,5 cm
Náklon nahoru/dolů
12°/12°
Náklon do stran
360°
Pivot
Ne
Zdvih
16 cm
Rozměry monitoru/TV
13" - 37"
Provedení
Montáž na stůl
VESA rozteč
50, 75, 100
reklama