Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vypalování na noteboocích - LG GWA-4082N

21.3.2006, Martin Daniel, recenze
Vypalování na noteboocích - LG GWA-4082N
Notebooky už v poslední době nejsou výsadou pouze špičkových manažerů, ale stále častěji si je kupují i běžní uživatelé místo oblíbených stolních PC. Ani my nemůžeme pominout tento trend a tak si dnes představíme jednu zajímavou slim DVD mechaniku LG GWA-4082N, jejímž hnacím motorem je známý čipset Renesas R8J32007FPV.

Úvodem



Dnes si představíme jednu zajímavou slim notebookovou DVD mechaniku LG GWA-4082N, jejímž hnacím motorem je čipset Renesas R8J32007FPV, a která je zajímavá jednou věcí, na kterou byste si při nákupu měli dát větší pozor. Tou zajímavostí je bezesporu to, že na trhu je hned několik mechanik se stejným označením LG GWA-4082N, ale rozdílnou specifikací. Vím o jedné, která umí kromě zápisu na DVD+R DL disky zapisovat i DVD-R DL, ale neumí číst, natož zapisovat formát DVD-RAM. Ta druhá DVD-RAM čte, ale zase nezapisuje DVD-R DL a třetí umí pro změnu všechny formáty. Přitom je to všechno záležitost firmware, protože po hardwarové stránce jsou mechaniky shodné a myslím, že ani s případným přeflashováním nebude problém.



Námi testovaná DVD mechanika je právě ona verze, která neumí zapisovat DVD-R DL, za to čte DVD-RAM. Další zajímavostí je i to, že jsme ji netestovali přes redukci na běžném stolním PC, jak se většinou tyto mechaniky testují, nýbrž přímo v notebooku a to od HP s označením Compaq nx6110, který dnes pořídíte i pod 20000,-Kč, záleží samozřejmě na konfiguraci.



Co se týče výsledků této DVD vypalovačky, tak jsou až na pár výjimek obecně trochu horší, než u klasických PC mechanik. LG GWA-4082N překvapila pouze v jednom testu s poškozeným CD-R, kde bezkonkurenčně přečetla nejvíc, ovšem v ostatních to byl spíš slabší průměr a to i v přístupových dobách, zátěži CPU, přenosové rychlosti atd. Když už jsme u té rychlosti, tak jak v rychlosti čtení, tak v zápisu dosahuje zhruba polovinu toho, co umí současné stolní DVD mechaniky, ale ono je to dáno i konstrukcí, která není pro tak vysoké rychlosti otáčení média stavěná. Ani schopnost kopírovat chráněná média není překvapivě na to, že se jedná o značku LG bůh ví jaká a řekněme si na rovinu, že je vybíravá i v DVD médiích, takže bych doporučoval, se některým vyhnout hodně velkým obloukem. Nicméně, pro běžnou potřebu je to mechanika plně dostačující a při dodržení určitých pravidel, která se týkají především již zmíněných disků a určitém problému se špatným nastavením DMA s ní budete jistě spokojeni.



Na problém s DMA jsem narazil čistě náhodou ve správci zařízení, kde jsem si všiml, že je mechanika nastavená na režim Multi Word DMA Mode 2, přitom má umět i UltraDMA-2. Po mnoha marných pokusech, kdy se mi to nepodařilo změnit, jsem nakonec mechaniku ze zvědavosti připojil přes redukci k PC a i tam ji OS nastavil na Multi Word DMA Mode 2. Teprve po nastavení mechaniky jako secondary master UltraDMA-2 naskočila. V tomto notebooku bohužel není jiná možnost, než ji mít jako primary slave, takže jsem nastavení na UltraDMA-2 provedl přímým zásahem do registrů OS.