reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů

31.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů
Když se dnes řekne "tablet", tak si všichni vybaví počítač s dotykovou obrazovkou. Ale ten opravdový tablet je však něco trošku jiného. Dnes se podíváme na novinku od Wacomu, která přidává ovládání prsty, a to rovnou všemi pěti. Směle do toho.

Softwarová výbava


Schválně jsem zkusil ponechat původní ovladače, co používám u Wacom Intuos 4L, a tablet jsem pouze odpojil a zapojil bezdrátově nový. Ovladače vše zkousnuly, a to nejsou tak rok aktualizované. V té době ani Wacom ještě tento nový tablet nedělal. Dokonce se objevilo nové "zařízení" Touch i s ikonkou. Je tedy vidět, že Wacom byl s ovladači připraven předem. Občas se však stalo, že ovládací panel spadnul. Nainstaloval jsem tedy aktuální a vše bylo v pořádku. Tím nechci říci, že je to chyba Wacomu, tím chci naopak poukázat na to, že firma se systematicky připravovala na nový tablet. Jakmile jej vydala, tak měla bezproblémové ovladače, ale to je u Wacomu zcela běžné.





Grafická podoba ovládacího panelu zůstala nezměněna. Tři pruhy, kde se registrují na prvním místě samotné tablety, na druhém pera a dotykové ovládání a na třetím si volíte aplikaci. Je to skutečně tak. Každé aplikaci, každému tabletu a každému peru či dotykovému ovládání můžete přiřazovat různé funkce popř. gesta a zkratky. Například pro Photoshop si můžete nechat automaticky vypnout dotykovou vrstvu, a tím zamezit nechtěnému přehmatu. Můžete si vymyslet prakticky cokoli chcete. Představivosti se meze nekladou. Nutno však podotknout, že tento systém vymyslel Wacom již pěknou řádku let zpět a drží se jej jako klíště. Ten, kdo někdy pracoval s Wacom tabletem tak mi dá jistě za pravdu, že vše funguje jak má. No vlastně jsou zde drobné chybky. Pokud totiž používáte české prostředí ve Windows, tak některé přednastavené zkratky nefungují. Wacom slíbil asi tak před dvěma lety nápravu, ale zatím se nic neděje. Ani nová verze nemá v českém prostředí vyřešeno správné listování ve vrstvách pomocí kolečka. Tuto klávesovou zkratku však není problém předělat, a tím celou věc vyřešit. Jen je třeba tomu věnovat asi čtyři minuty. Vidíte? Pokud v recenzi zmiňuji čtyři minuty jako problém, tak je vidět, že výrobce to má opravdu vychytané. Čtyři minuty nejsou nic závažného a spousta jiných zařízení potřebuje daleko delší čas na řešení problémů.




Celoobrazovkové menu pro rychlé nastavení (klikněte pro zvětšení)


Pokud přiložíte (ve výchozím nastavení) všech pět prstů na plochu a posunete je dolů, tak vyvoláte jednoduché celoobrazovkové menu kde si můžete cokoli nastavit. Při kliku na konkrétní funkci však vyvoláte klasický ovládací panel, jaký můžete vidět na prvním obrázku. Možná by se hodilo vytvořit i variantu pro dotykové ovládání s většími ikonkami. Na druhou stranu jde o grafický tablet a ne o nějakého iPad-like zařízení.

Vraťme se však ke klasickému ovládacímu panelu. Ten je schválně v animované verzi a bez přidaných aplikací a mého druhého tabletu, aby nemátl. V případě klasického pera lze volit dva režimy. První je práce v absolutních souřadnicích ( z 99% bude všem vyhovovat) a druhý je jako myš (relativní souřadnice). Bohužel toto nastavení jsem nenašel pro dotykové ovládání. Jsou zde jen klasické relativní souřadnice. V podstatě jde o velký touchpad, reagující na pět dotyků současně a s vyšším rozlišením.


Další software


Ovladače máme probrané a podíváme se na další přibalený software. Tím je jedna licence Adobe Photoshop Elements 10, Anime Studio, Autodesk Sketchbook Express a Nik Software Color Efex Pro. Corel Painter 12 je jen jako zkušební. Kompletní seznam naleznete na stránkách výrobce. Softwarová vybavenost je tedy stejná jako u Intuos 4. Co si vzpomínám, tak tehdy nebyl Nik Software Color Efex Pro, ale ostatní ano. Všechen tento software je potřeba si stáhnout a na přiloženém disku jej nehledejte.


reklama