reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Když se dnes řekne "tablet", tak si všichni vybaví počítač s dotykovou obrazovkou. Ale ten opravdový tablet je však něco trošku jiného. Dnes se podíváme na novinku od Wacomu, která přidává ovládání prsty, a to rovnou všemi pěti. Směle do toho.
mnementh | 23.5.20138:45
Zdravím. Jsem laik a chtěl bych se zeptat, zda lze při kreslení na tento tablet opírat ruku? :­) hloupá otázka ale nikde jsem nenašel odpověď.
Díky
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.5.201313:05
Tablet reaguje primárně na pero. Pokud se přiblíží, tak se dotykové funkce vypnou. Lze je také zcela vypnout v ovladačích.
Odpovědět0  0
holotrop | 5.8.20128:50
Dobrý den,
asi je to dobrá recenze, ale z hlediska negrafika je to nedostačující. Jaká je výdrž baterie, je možné se s tím připojit na internet přes gsm, rozpoznávání písma, zkrátka z hlediska lidí, kteří používají třeba i­-pad, ale nejsou spokojeni s grafickou prací na něm. Nebo teda do detailu vysvětlit v čem je ta funkčnost netabletu i­-pad a tohohle jiná. Předem díky za jakoukoliv odpověď.
H.
Odpovědět0  0
holotrop | 5.8.20129:05
Ještě doplním. Lze připojit klávesnici? Má to nějaký zvukový výstup? Jak by to pracovalo s os x? Jakou to má kapacitu úložiště? atd. příjemný den
H.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1033) | 5.8.201220:08
Tohle ale není tablet coby miniaturní počítač alá iPad. Tohle je tablet coby polohovací zařízení pro zaznamenávání pohybu kurzoru, které je určené pro grafiky­/konstruktéry apod.

http:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Tablet
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 6.8.201211:26
Jak už psal Karel Polívka. Jedná se o zcela odlišný produkt než o kterém mluvíte. Jde o grafický tablet ­(bez displeje­). Jen čisté polohovací zařízení jako je například myš. Připojíte jej k USB nebo pomocí bezdrátového kitu k PC­/Mac a kurzor ovládáte pomocí pera. Má citlivost na přítlak, náklon. Pokud například v Photoshopu přitlačíte více na pero, tak se vám změní průměr štětce, díky citlivosti na náklon se změní i směr vláken samotného štětce. Zkrátka pro malíře ideální, tedy pro ty elektronicky smýšlející malíře.

S iPadem to srovnávat nelze. Ten umí v porovnání s tímto tabletem jen reagovat na dotyk a to bez reakce na tlak. Stejně jako u myši, stisknete tlačítko ­-> vyvoláte akci. Když stisknete tlačítko víc, nic se nezmění ­(tedy pokud si ho nerozbijete­).
Odpovědět0  0
Radekrc | 1.8.201217:54
Dobrý den, článek velice zdařilý, ale věc která by mě zajímala v něm chybí. A tak se chci zeptat na možnost praktického využití tohoto ­(resp. obecně­) tabletu při 2D práci s CAD softwarem. Za tu dlouhou řadu let, co s nimi pracuji, u mě graduje pocit neskutečné těžkopádnosti ovládání myší. Na trhu se sice sem tam objeví nějaká ­"pomůcka­", ale nic mě zatím nepřesvěčilo o vhodnosti investice vesměs značné sumy. Na druhou stranu se mi nechce čekat kdoví jak dlouho, než dotykové monitory dorostou natolik značné velikosti, aby daly použít v podstatě jako jakási elektronická alternativa rýsovacího prkna.
Děkuji.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 1.8.201218:13
Dobrý den,
nevím v jakém CAD softwaru děláte. Já mám zkušenosti hlavně s Catia a tam se tablet vyloženě nehodí. Sem tam něco udělám v ­"AutoCadu­" ­(schválně do uvozovek, protože mám variantu založenou na intelicadu­). A zde také není tablet to pravé ořechové. Hlavní urychlení je na straně softwaru. Pokud například používáte právě zmíněný AutoCad či obdobu, tak se nedivím že máte pocit těžkopádnosti. Osobně říkám AutoCadu ­"Elektronická varianta kamené destičky a dláta­", je opradu neuvěřitelné jak může být tak hojně využívaný. Ale to je debata ve zcela jiném duchu :­-)
Odpovědět0  0
eXp10it (6) | 1.8.201214:20
Projektant, to je drahý šotku ten který Ti chybí na prvním místě před designérem a grafikem. Ten narozdíl od nich jen neprdí do židle, ale využije i jednu z nejzásadnějších vlastností tabletu... mobilitu!
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 1.8.201216:07
Jste si jistý že mluvíte o tom správném tabletu?
Odpovědět0  0
dnf | 31.7.201210:25
No, tak pekny tablet, kamarad ma ctyrku, a ja po ni nejakej cas koukam, ovladani Gimpu je s tim mnohem lepsi. Ale v clanku mi uplne schazi jakakoliv zminka o tom jak tablet funguje v linuxu oproti predchozi verzi ­- linux, pane autore, to je ten operacni system, co na rozdil od windows 8 v clanku zminenych funguje uz leta. To ze o nem nic nevite je sice ostuda, ale ochuzovat svoje ctenare o informace je ostuda jeste vetsi! Ze by pan Kovac byl pan Microsoft?
Jen poznamka, ze ctyrka mi v linuxu fungovala bez potizi, ale mel jsem ji pujcenou jen na dve hodinky abych si ji osahal, pan Kovac by na prozkouseni mel jiste casu vic.
Odpovědět1  1
Pavel Kovač (1033) | 31.7.201210:40
V Linuxu jako grafik nepracuji. Gimp pokládám za slušný projekt, který bohužel trpí neuvěřitelnou zastaralostí a těžkopádným ovládáním. Až bude mít Linux alespoň slušný podíl na trhu desktopů, tak jistě začnu recenze přizpůsobovat. Nyní kdy ovládá jen mizivé procento je to docela irelevantní. Každopádně Linuxáci si jistě vždy ověří zda daný produkt u nich funguje, takže v tom nevidím problém.

Ne pan Kovač není pan Microsoft. S MS jsem nikdy neměl nic společného.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.