reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2

27.4.2021, Jan Vítek, recenze
WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2
Dnes si vyzkoušíme v testech SSD od společnosti WD, a to model WD Black SN750 ve verzi s kapacitou 2 TB. Ten tak nabízí nejvyšší kapacitu své řady, ovšem o výkonu to až tak neplatí, i když v něm pokulhává dle specifikací za 1TB verzí jen minimálně. 

AS SSD

 
Benchmark AS SSD má využívat těžko komprimovatelná data, díky čemuž nám má poskytnout hodnoty, které se více blíží těm reálným. Použito bylo nastavení pracující s 10 GB dat, v němž SN750 získal celkové skóre 4404 bodů (1335 čtení a 2407 zápis).
 
 
Sekvenční operace tak v AS SSD jako obvykle nedosahují tak vysokých hodnot jako v ATTO, ovšem ani zde nedošlo k prudkému poklesu rychlosti zápisu, který by se dal přičíst naplnění zápisové SLC cache a přímému využití TLC buněk. Na to budeme muset jít jinak. V případě obou modelů v testu klesl výkon o pár set MB/s, jak se dalo očekávat. 
 
 
 
 
Co se týče 4k operací, i AS SSD ukazuje na rychlejší práci Kingstonu při čtení, ovšem ten je na druhou stranu výrazně pomalejší při zápisu, což by mohlo být ovlivněno i tím, že jde o 500GB verzi, zatímco WD je kapacitnější SSD, které může mít vyšší IOPS. Ovšem dle specifikací je 500GB KC2000 právě s ohledem na výkon v IOPS velice výkonný, a to při zápisu stejně jako 2TB verze, která je naopak mnohem slabší při 4k čtení. 
 
 
 
 

Testy kopírování - AS SSD

 
AS SSD obsahuje také testy, v nichž se z místa na místo v rámci daného SSD kopírují data různého typu, která odpovídají ISO souborům, programovým a herním datům. V případě prvního (ISO) testu jde o dva vygenerované 500MB soubory, které se prostě zkopírují z jednoho adresáře do druhého, takže je zřejmé, že v tomto případě půjde o nejvyšší hodnoty ze všech tří kopírovacích testů. V případě programových dat to budou spíše malé soubory, a tedy potenciálně nejpomalejší kopírování, a herní data jsou logicky někde mezi prvními dvěma testy.
 
 
Jak je vidět, WD SN750 zde v KC2000 neměl konkurenci, a to zvláště v druhém testu, což naznačuje, že při kopírování menších souborů z místa na místo bude výrazně pomalejší. Rovněž se ukázalo, že první test s 500MB soubory je skutečně nejméně náročný a že při nakládání se (simulovanými) programovými daty může propustnost klesnout i o více než polovinu.

reklama