reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2

27.4.2021, Jan Vítek, recenze
WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2
Dnes si vyzkoušíme v testech SSD od společnosti WD, a to model WD Black SN750 ve verzi s kapacitou 2 TB. Ten tak nabízí nejvyšší kapacitu své řady, ovšem o výkonu to až tak neplatí, i když v něm pokulhává dle specifikací za 1TB verzí jen minimálně. 

HD Tune a SLC cache

 

Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Dnes se totiž u SSD hojně využívá zápisová cache, která může v případě práce s menšími objemy dat značně urychlit tento zápis. Jenomže po překročení kapacity této paměti se může zápis velice rychle dostat na výrazně nižší rychlost.
 
Leckde se spekuluje o tom, že dnešní kontrolery dokáží takové testování rozpoznat a přizpůsobit se mu tím, že testům servírují snadno komprimovatelná data, jež dokáže snadno pokrýt vyhrazená cache. Ostatně se nepracuje s objemem dat, který se rovná kapacitě disku či SSD, takže pak je jasné, že záleží na tom, jak rychle tato data dokáží danou cache naplnit. Nesporné je, že grafy generované testem HD tune často vypadají velice podivně a neukazují očekávaný průběh, takže jak je to v případě WD SN750? 
 
HD Tune - čtení - klikněte pro zvětšení - 
 
HD Tune - zápis - klikněte pro zvětšení - 
 
Dalo by se tvrdit, že SN750 ukázal v HD Tune ukázkový průběh, zvláště když už víme, že s ohledem na maximální hodnoty čtení a zápisu nelze v tomto testu očekávat to, co od ATTO, Crystalu či jiných benchmarků. Zvědaví jsme přitom byli především na pokles rychlosti zápisu, která by ukázala na využití SLC cache, přičemž zde ale bohužel nelze dělat experimenty, neboť při testech zápisu v HD Tune musí být SSD nenaformátované, takže si nevyzkoušíme třeba to, jak je může a nemůže ovlivnit objem již zapsaných dat.
 
Benchmark tu přitom ukazuje na proporčně spíše malý pokles na hodnotě 200 GB, a to z cca 1700 MB/s na necelých 1400 MB/s. Znamená to snad, že můžeme počítat s takovou rychlostí zápisu i poté, co se naplní SLC cache? K tomu budou pochopitelně zapotřebí praktické testy. 
 
SSD je dle dostupných informací vybaveno statickou cache, takže nemá cenu je zkoušet zaplňovat. V tomto testu byly kopírovány objemné soubory testující klasický sekvenční zápis dat. Ten zprvu probíhal rychlostí odpovídající tomu, co ukazuje i HD Tune, čili cca 1500 MB/s a zhruba po zápisu 50 GB najednou zápis spadl na 750 MB/s, což už výsledkům HD Tune neodpovídá. Ovšem právě cca 750 MB/s je v průměru to, co můžeme očekávat od SN750 poté, co vyčerpá svou SLC cache. 
 
 

PCMark 10

 
PCMark 10 navazuje na PCMark Vantage v testech úložných zařízení a jako obvykle nám v závěru poskytne souhrnné skóre. V našich testech jde o nově použitý benchmark, který velice připomíná právě starý Vantage, a to i svými výsledky, které vypadají podivně. V případě testů Vantage šlo především o to, že jejich výsledky byly velice podobné, ať už jsme testovali cokoliv. Zde jde naopak o to, že je v lepším světle viděn Kingston KC2000 než WD SN750 a nabízí se vysvětlení, že za tím může stát rychlejší 4k čtení modelu KC2000, a to zvláště bez fronty. 
 
 

reklama