reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Livewire: síťujeme bez vrtání

26.10.2010, Jakub Doležal, recenze
WD Livewire: síťujeme bez vrtání
Při instalaci metalických sítí asi každý narazil na neprostupnou betonovou zeď, či příliš komplikovaný prostor. Společnost Western Digital nabízí pro tuto situaci jednoduché řešení s využitím elektrických rozvodů. Můžete tedy definitivně zahodit vrtačky?
Kapitoly článku:
Spolu s přibližnou pozicí elektrických rozvodů a naměřenými rychlostmi jsem se snažil vydedukovat, jakým způsobem lze ovlivnit výslednou rychlost. Pro další informace jsem také navštívil jednotlivé diskuze týkající se technologie HomePlug.

Většina diskutujících se shoduje, že největší problém v přenosu nastává při přechodu na jinou fázi. V rámci jednoho patra by tak měl Livewire a ostatní produkty fungovat bez větších problémů. Pokud se však budete snažit propojit více podlaží, může dojít k velkému poklesu rychlosti, či úplnému výpadku spojení.



Dalším velmi nepříjemným problémem jsou různé domácí spotřebiče, které produkují rušení a snižují tak kvalitu linky. Mezi nejzdatnější z nich zcela jistě patří mikrovlnná trouba, avšak jistou měrou přispívá k interferencím každý přístroj zapojený do soustavy.

Tím se také dostáváme k finálnímu hodnocení, které je dnes přesně půl na půl. Velká pozitiva tohoto produktu vnímám především v auto-konfiguraci a prakticky okamžitému propojení jednotlivých klientů. Taktéž rychlost v určitých případech dosahovala velmi slušných hodnot a lze je použít i pro stream HD videa.

Bohužel ani společnosti Western Digital se nepodařilo oklamat fyziku a i Livewire trpí stejnými problémy jako ostatní zařízení HomePlug. V případě, že máte perfektně odstíněné rozvody, jsou přenosy bez problémů. Jenže realita je většinou jinde a již z testů bylo poznat, že tato technologie má obdobné limity jako Wi-Fi.

Pokud tedy máte čerstvě vymalováno, či jen prostě nechcete vrtat, tak je Livewire dobrou volbou. Velmi však doporučuji po zakoupení pečlivě vyzkoušet přenosy a v případě pochybností požádat zkušenějšího kolegu o proměření rychlostí a stability.


Rychlost přenosu
Náchylnost k rušení
Netřeba konfigurovat
Nemusí fungovat v rámci pater
Cena
Malý dosah
Cena v době testování: cca 2400 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu western digital 41427 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení WD Livewire děkujeme firmě Western Digital.




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama