reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel

9.11.2009, René Pfeifer, recenze
WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel
Ať už označení síťových disků Western Digital vzniklo od jejich tvaru nebo naopak, dostala se nám tato robustní skříňka osazená 2 TB datového prostoru na náš testovací stůl. Pokud vás zajímá, jak se s bílou „knihou“ pracuje, přečtěte si následující recenzi.

Uvedení do provozu


Přístroj je třeba propojit ethernetovým kabelem a zapojit do elektrické sítě. Výrobce v návodu doporučuje dodržet toto pořadí, neboť se NAS zasunutím napájení automaticky spustí. Následně je třeba vyčkat přibližně tři minuty, dokud se síťový úložný systém zcela nezapne. Během této doby raději nesaháme na vypínač, hrozí degradace pole a komplikace s nastavením.


Instalace

Z instalačního CD zavedeme do našeho PC nebo Macu utilitu WD Discovery pro snadné nalezení NASu. V jejím prostředí můžeme připojovat síťové disky a přistupovat k jejich obsahu nebo otevírat administrační webové rozhraní pro konfiguraci.


WD Discovery

V pozici administrátora lze po zalogování nastavovat NAS v základním, nebo rozšířeném módu (podle našich zkušeností). Zde je nutno podotknout, že klíčové vlastnosti a služby jsou již vhodně nastaveny od výrobce. Můžeme ovšem upravovat například přístup uživatelů, možnosti spuštěných síťových služeb nebo způsoby správy disků.

Rozšířený
Základní
- klikněte pro zvětšení -

Pomalu se stává standardem, že dnešní NASy podporují široké spektrum služeb v jednom zařízení. Blíže se tedy podíváme, jak je vybaven přístroj My Book od Western Digitalu.


Nastavení vzdálené správy


Pokud zatoužíme přistupovat ke svým datům i z jiných míst, než jsou naše počítače doma, je WD My Book dobře připraven. V prostředí instalátoru (viz obr. "Instalace" výše) nalezneme odkaz na službu MioNet, což je sice přenos dat tzv. z druhé ruky (přes prostředníka), ale s NASem WD je po celou dobu jeho fungování zdarma. Stačí tedy jen vytvořit účet a listujeme naší knihou odkudkoli z Internetu.


Přihlášení k MioNet


Stahování dat


Chceme-li WD My Book využívat pro stahování dat, stačí se nalogovat v úvodu webového rozhraní do nástroje Downloader. V jednoduchém a přehledném prostředí je následně třeba zadat URL adresy kýžených souborů a spustit stahování okamžitě, nebo ponechat na později. V okně nastavení (Settings) lze určovat rychlost stahování pro snížení zatížení pásma nebo plán stahování a řazení souborů do fronty. Aplikace rovněž podporuje automatické ukládání částečně stažených souborů v databázi pro pozdější obnovení stahování a stahování po částech, tedy něco jako záložky v rozečtené knize.

HTTP/FTP úlohy
BT úlohy
- klikněte pro zvětšení -

Zkušenost redaktora: Aktualizací firmwaru na poslední revizi 01.01.14 (viz obr níže) získáme výrazné vylepšení některých služeb. Serverové aplikaci Twonky Media byla povýšena spolupráce s operačními systémy na Windows 7 a Downloader byl významně obohacen o CTorrent – klienta pro dosud chybějící BT stahovaní.


Původní FW
Nový FW
- klikněte pro zvětšení -


Zálohování


Na zálohování a obnovu dat slouží u WD My Book aplikace WD Anywhere Backup. Nejedná se o nějak robustní zálohovací nástroj, ale jednoduše a dostatečně plní svůj účel. Nabízí buď jednorázovou zálohu všech souborů jedním klikem, nebo je možné průběžně zálohovat vybrané položky.

Program se zavádí do PC z přiloženého CD opět prostřednictvím instalátoru (viz obr. "Instalace" výše). V naší praktické ukázce jsme v dalším kroku vybrali WD My Book jako cíl zálohy a nechali zpracovat 3,3 GB dat z našich dokumentů. Data se ukládají bez komprese, ale ve vlastním formátu. Po dokončení úlohy běží Anywhere Backup na pozadí a automaticky zálohuje každou změnu ve vybraných souborech. Tato služba se dá pochopitelně kdykoli vypnout.

One-click
Volba - krok 1
Výběr souborů
Průběh
Obnova
- klikněte pro zvětšení -

Data si zálohujeme, abychom je mohli v případě nehody obnovit. Tento proces je s WD My Book a jeho zálohovacím pomocníkem Anywhere Backup školácky jednoduchý. Ke každé záloze je totiž přidán spouštěcí soubor, díky kterému k obnově našich dat stačí pouhý dvojklik. Dosažené rychlosti zálohování i obnovy znázorňuje graf níže.



Všechny důležité kapitoly WD My Book jsme snad prolistovali, vyzkoušíme si tedy, jak rychle se v „knize“ čte a zapisuje.


reklama