reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Cloud Pro: až 20 TB v malé krabičce

21.9.2017, Jan Vítek, recenze
WD My Cloud Pro: až 20 TB v malé krabičce
Společnost WD má na trhu širokou nabídku síťových úložných zařízení NAS a my si dnes z ní můžeme vyzkoušet model My Cloud Pro PR2100, který přišel s již předinstalovanými disky. Nejde přitom o žádné střízlíky, ale o dva 10TB modely. 
Osobní NAS od firmy WD využívají operační systém My Cloud OS, který je jako v jiných případech přizpůsoben tak, abychom se k němu připojili především přes webový prohlížeč. Dávno pryč už jsou doby, kdy byly tyto systémy těžkopádné a my museli čekat na reakci po každém stisku tlačítka. Nyní už jsou tyto systémy včetně My Cloud OS velice svižné, pokud jste k danému NAS připojeni aspoň trochu kvalitně. To sice neplatí ve všech případech, ale je pochopitelné a obvyklé, že například na výpis dostupných aplikací v příslušném obchodě si sekundu či dvě počkáme. Grafickému uživatelskému rozhraní by se dalo objektivně vytknout snad jen to, že občas, než se načte celá obrazovka či záložka, v ní namísto českých popisků probliknou anglické, ale to je spíše jen detail.
 

Hlavní obrazovka systému (záložka Domů) My Cloud nám tak ukáže základní přehled, přičemž nejdůležitější je evidentně to, kolik nám zbývá z celkové kapacity disků. Systém jsme s ohledem na ně vůbec nijak nenastavovali, neboť nám k tomu tento NAS ani nedal příležitost. Z pohledu na dostupných 9,9 TB prostoru je tak zřejmé, že disky jsou ve výchozím nastavení konfigurovány do pole RAID 1, čili zrcadlení. Po havárii či prostém vyjmutí jednoho z disků by tak data měla být stále k dispozici, a nebylo nic jednoduššího, než to vyzkoušet. 
 
Jeden z disků jsem tak na hulváta za běhu odpojil, aby se ukázalo, jak se s tím NAS vypořádá. Chvíli poté se kontrolka vypínače varovně rozblikala a systém oznámil, že je zaneprázdněn. Poté už se opět zpřístupnil s tím, že diagnostika přirozeně ukazovala problém s diskovým polem RAID, přičemž data na zbylém disku byla bez problémů přístupná. 
 
 
Po opětovném vložení disku do běžícího NASu se jeho kontrolka rozsvítila červeně a systém ohlásil degradaci svazku RAID. Jeho automatická obnova je ve výchozím stavu vypnuta, takže to chtělo ji aktivovat ručně a pak už jen počkat, než se ověří data na obou discích, což trvalo jen krátce vzhledem k tomu, že jich bylo v té době zapsáno jen kolem 2 GB. S plnými disky tak takové ledabylé pokusy není radno dělat, pokud nechcete hodiny čekat na zkontrolování a obnovení svazku. 
 
Úvodní obrazovka nám dokáže ještě sdělit, zda je daný NAS zapojen v některém cloudu, respektive v jednom určitém MyCloudu a pokud ne, ihned se objeví návod, jak na to. Podobné je to se zobrazením počtu právě připojených uživatelů, kde si zase kliknutím na znaménko plus můžeme přidat nový účet a kliknutím na šipku vedle počtu nainstalovaných aplikací se zase ukáže jejich stručný přehled. Dále tu máme informace o stavu zařízení a verzi/aktuálnosti firmwaru. 
 
 
V horní modré liště jsou připravena všudypřítomná tlačítka, která se budou zobrazovat vždy nehledě na to, v jaké obrazovce rozhraní se právě nacházíme. Jde jednak o tlačítko s piktogramem rozhraní USB, které tak bude sloužit pro obsluhu zařízeních připojených právě přes ně, pak tu je pod grafikou zvonku klasický log událostí, který ukazuje také výstrahy, pod otazníkem nelze najít nic jiného než průvodce, nápovědu a dodatečné informace o produktu a poslední tlačítko nám ukáže, kdo je právě připojen a dá možnost NAS restartovat, hibernovat nebo se odhlásit. 
 
Další záložka v pořadí se týká Uživatelských účtů a také skupin, s jejichž pomocí si budeme moci usnadnit správu. Účty sice můžeme snadno přidávat přímo z hlavní obrazovky, ale teprve zde je lze spravovat. 
 
 
Každý uživatel zde má svůj profil i s úplným jménem a příjmením, e-mailovou adresou, přičemž heslo zde není povinné, stejně jako členství ve skupině. Každému také můžeme definovat kvóty, a to pouze ve smyslu toho, kolik dat mohou uložit na daný diskový oddíl, přičemž přístup k jednotlivým složkám je zobrazen ve zbytku stránky. 
 
 
Co se týče uživatelských skupin, jde o možnost jejich prostřednictvím tvořit stejná pravidla pro kvóty a přístupy ke sdíleným složkám, jako v případě jednotlivých uživatelů. Výhoda je tak pouze ta, že přidáním uživatele do skupiny pak v jeho vlastním případě už nemusíme nastavování kvót a přístupu ke složkám řešit.

reklama