reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy

6.7.2022, Milan Šurkala, recenze
WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy
Chcete-li přenášet větší množství dat mezi počítači, může se hodit externí SSD. My se dnes podíváme na stylové WD My Passport SSD, které využívá rozhraní USB-C 3.2 Gen2 a slibuje přenosovou rychlost až 1050 MB/s.
Kapitoly článku:
Všichni víme, že benchmarky jsou jedna věc, ale realita při praktickém použití může být značně odlišná. Na to se nyní podíváme. Náhled na reálný výkon už daly aplikace h2testw a SSDSlowMark.
 
 

Přenos 120GB zip souboru

 
K tomu jsem využil dvojité měření. Jedno přes Disk Bench, který umožňuje přesně změřit rychlost kopírování souboru nebo složky, a pak bylo druhé měření téhož přes kopírování ve Windows. Tím budu chtít ukázat průběh kopírování (berte však v potaz, že jde o dvě různá měření).
 
WD My Passport SSD 1TB DiskBench 1
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování
 
Jako první tu máme přenos 120GB zip souboru. Při čtení bylo dosaženo průměrné rychlosti 622 MB/s a jak vidíte, ke konci už si SSD začalo dávat mírné pauzy. Patrně šlo o vysoké teploty, protože když jsem tento test provedl hned po kopírování dat na SSD, tyto "vlnovky" začaly zhruba v polovině přenosu. Do té doby se pohyboval okolo 800 MB/s.
 
WD My Passport SSD 1TB Disk Bench 1
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování
 
Ukládání na SSD pak znamenalo průměrnou rychlost 412 MB/s. Znovu se ukázalo, že SSD začalo někde kolem 600 MB/s a později spadlo ke 400 MB/s. 120GB zip budete ukládat asi 5 minut, číst pak zhruba 3 minuty a 20 sekund.
 
DiskBench srovnání 1
 
Obě dosud testovaná SSD ukazují, že teoretické rychlosti se při praktických velkých přenosech zdaleka nedosahují. Zejména u zápisu je to znatelně horší (35-41 % udávané rychlosti).
 
 

Přenos složky s počítačovou hrou (80GB složka, 444 souborů)

 
Další test ukazuje scénář, kdy chcete pomocí SSD přenést počítačovou hru na jiný počítač a nechcete ji na tomto počítači znovu celou stahovat, což mohou být desítky GB. Takové přesouvání umí např. Steam (viz níže) a nepříliš těžké je to také s hrami na Battle.net, např. Call of Duty: Modern Warfare. Tato hra má 80 GB a vyzkoušel jsem, jak dlouho ji budete kopírovat na testované SSD (zakázali jsme u ní aktualizaci, aby se časem neměnila datová struktura pro možnost dalšího srovnání).
 
WD My Passport SSD 1TB Disk Bench 2
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování 2
 
Malé soubory na začátku přenosu hodně snížily rychlost, později ale kopírování dosáhlo rychlosti okolo 790 MB/s. Průměr byl 679 MB/s a 80GB složka byla načtena za 120 sekund. Horší to ale bylo s ukládáním na SSD, tedy kopírování ze zdrojového PC.
 
WD My Passport SSD 1TB DiskBench 2
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování 2
 
Rychlost zápisu opět strádala kvůli malým souborům na začátku přenosu, pak se dostala k cca 390 MB/s. Průměr činil 388 MB/s a 80GB hru jsem zkopíroval na SSD za lehce přes 3,5 minuty. Podobných rychlostí jsem dosáhl i při kopírování složky s fotkami a videosekvencemi.
 
DiskBench srovnání 2
 
Zajímavé je, že v tomto případě jsem dosáhl vyšší rychlosti čtení než při čtení obřího ZIPu, nicméně zápis už byl pomalejší. Rovněž starší SSD od Adata dosáhlo vyšších rychlostí než u obřího souboru, v jeho případě u čtení i zápisu.
 
 

Přenos složky s dokumenty (6,7 GB, 7783 souborů)

 
Další testovací případ je přenos složky s dokumenty a spoustou různě velkých souborů. Zde šlo o mou dizertační práci obsahující projekty ve Visual Studiu, spoustu knihoven, stovky malých JPEG/PNG souborů, tedy šlo o zálohu velké různorodé složky na externí disk.
 
WD My Passport SSD 1TB Disk Bench 3
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování 3
 
Malé soubory obvykle datovým přenosům nesvědčí a to se ukazuje i tady. I když složka obsahovala několik velkých souborů, kde dosahovaly přenosy vysokých hodnot, průměr čtení se dostal na 307 MB/s.
 
WD My Passport SSD 1TB DiskBench 3
 
WD My Passport SSD 1TB kopírování 3
 
Zápis je na tom pochopitelně podstatně hůře a zapsat tuto složku na SSD zabralo skoro minutu při průměrné rychlosti 123 MB/s.
 
DiskBench srovnání 3
 
Zmenšující se soubory přenosové rychlosti moc nesvědčí, ta byla u obou směrů u WD My Passport SSD méně než poloviční proti předchozímu testu. Slabší Adata se naproti tomu propadla jen o 25-40 % a zápis tak mělo toto starší SSD dokonce rychlejší.
 
 

Přenos složky s mnoha malými soubory (2,43 GB, 26813 souborů)

 
Jako poslední z této kategorie tu mám přenos složité adresářové struktury s téměř 2400 složkami a téměř 27 tisíci soubory (malé soubory typu "co dům dal" s průměrnou velikostí pod 100 kB na soubor). Tohle dá My Passport SSD asi hodně zabrat.
 
WD My Passport SSD 1TB Disk Bench
 
WD My Passport SSD 1TB DiskBench
 
Zde už uvedu jen výsledné přenosové rychlosti. Teoreticky bychom papírově mohli očekávat, že přenos bude hotov za 2,5 sekundy, jenže toto nebyly ideální podmínky. Obrovské množství malých souborů znamenalo, že je PC četlo z SSD 36 sekund průměrnou rychlostí necelých 70 MB/s a zapisovalo přes 2 minuty průměrnou rychlostí jen lehce přes 20 MB/s.
 
DiskBench srovnání 4
 
Že je to výrazný propad, nasvědčuje i srovnání s několik let starým SSD, které má sice poloviční papírovou rychlost, poloviční naměřenou rychlost při přenosech velkých souborů, malé soubory ale dokáže zapisovat rychleji než novější SSD a ani u čtení není propad proti maximu až tak výrazný. V tomto testu už se začaly i výrazněji lišit časy při kopírování ve Windows a přes DiskBench (které u předchozích testů odpovídaly) a přenos ve Windows byl pomalejší. 
 
 

Přesouvání her ze Steamu mezi jednotkami

 
Jako poslední test tu máme ještě jednou přesouvání nainstalovaných her mezi jednotkami. K tomu využiji Steam a jeho schopnost kopírovat místní soubory do jiných lokací. V tomto testu to bude 86,4 GB dat hry Destiny 2 (zakázali jsme u ní aktualizaci, aby se časem neměnila datová struktura pro možnost dalšího srovnání) a půjde tak o zopakování druhého testu této kapitoly (s jinou hrou) v jiném prostředí.
 
WD MyPassport SSD kopírování hry ze Steamu
 
Přesunutí více než 86GB hry přes platformu Steamu do vytvořené knihovny na testovaném SSD zabralo necelých 5 minut. Podstatně rychlejší je to směrem zpět, kde to trvá jen 2 minuty a v podstatě dosáhnete 2násobné rychlosti proti staršímu SSD s 5Gbps rozhraním.
 
WD MyPassport SSD kopírování hry ze Steamu
 
Pokud jde o rychlost v MB/s, pak jsem tentokrát dosáhl téměř 720 MB/s (u předchozího testu s Call of Duty: Modern Warfare to bylo necelých 680 MB/s), nicméně obráceně to bylo tentokrát pomalejší (312 MB/s proti 388 MB/s).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama