reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: lepší než sedmičky?

30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Windows 10: lepší než sedmičky?
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.

Instalace systému Windows 10


Existuje více způsobů, jakými si můžete na svůj počítač nainstalovat nové Windows 10. My to vezmeme z pohledu toho, kdo přecházel z Windows 7, zapojil se do programu Windows Insider, a který již od prvního dne, čili 29. července 2015, měl možnost stáhnout si ze stránek pro insidery program MediaCreationToolx64.exe (popřípadě jeho x86 verzi). Jde o utilitu, která umožní buď přímo aktualizovat počítač, nebo vytvořit instalační média, která lze pak dále použít.



Stačí si pak vybrat jazykovou verzi, edici Windows 10 (Home či Pro) a pak architekturu x86 nebo x64 (popřípadě obě). Je tedy třeba vzít v potaz, že Windows 7 Home se vám asi nepodaří aktualizovat na Windows 10 Pro a musíte tedy přecházet z Windows 7 Professional / Ultimate nebo Windows 8 Pro a 8.1 Pro.



Nakonec si vyberete, jaké instalační médium chcete vytvořit. Můžete si instalaci uložit jen do souboru ISO pro pozdější vypálení nebo lze jednoduše vytvořit bootovatelný USB flash disk, na němž musí být alespoň 3 GB místa. Tento flash disk pak můžete jednoduše použít i pro instalaci Windows 10 na počítači s běžícími Windows 7 či 8.x, stačí ji spustit.



Poté se otevře graficky stejně zpracované okno a začne kopírování potřebných dat na lokální disk a také příprava na samotnou instalaci, která může zachovat veškerá předchozí nastavení, aplikace a data (nebo jen data, nebo nic). V našem případě nás aplikace upozornila pouze na to, že Media Center ve Windows 10 už nenajdeme, protože se ho Microsoft jednoduše zbavil. S jinými aplikacemi problém nebyl, a tak bylo možné instalovat.



Poté se už počítač restartuje a začne s instalací, která v našem případě zabrala necelou půlhodinu. Nejdříve je na řadě kopírování systémových dat, pak instalace funkcí a ovladačů, což je proloženo restarty a nakonec krátká konfigurace nastavení.



Poté je uživatel vyzván k přihlášení se ke svému původnímu účtu, přičemž instalace nás nijak nenutí (a ani to snad nenabídne), abychom si v tomto bodě zřizovali Microsoft účet. Pak už si můžeme zvolit jen to, zda mají být předchozí výchozí aplikace pro fotografie, multimédia, web a jiné věci nahrazeny novými aplikacemi Microsoftu. Jde tedy pouze o volbu výchozích aplikací pro často používané typy souboru a pokud je odškrtneme, pak nás systém později vyzve, abychom k danému souboru přiřadili výchozí aplikaci.

A to je vše, nic jiného se po nás při tomto způsobu instalace Windows 10 nechce, tedy žádné ověření, žádné zadávání klíče a ani aktivace. Můžete se pak přesvědčit sami v Ovládacích panelech, že systém už je aktivován. Jako další krok bych doporučil jít ihned do Nastavení, Windows Update a vyhledat potřebné aktualizace. Je totiž pravděpodobné, že k dispozici bude hned několik důležitých aktualizací a také bude nejspíše zapotřebí si stáhnout i ovladače pro grafickou kartu AMD či NVIDIA.
reklama