reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: lepší než sedmičky?

30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Windows 10: lepší než sedmičky?
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.

Windows 10: jen o trošku hranatější sedmičky?


Pokud si tedy vyberete instalaci, která má zachovat programy, nastavení systému i data, pak vás přivítá systém se stejným pozadím plochy a stejnými zástupci na hlavním panelu, který vypadal jen jako takové hranatější Windows 7. To ale pouze na první pohled. Ukazovat si celou plochu nemá smysl, protože ta výchozí bude vypadat úplně jinak, a tak si budeme všímat především nabídky a změn, na něž ihned narazíte.



Nejdříve si budete možná chtít zařídit či přepnout na účet Microsoft, díky čemuž bude následně usnadněna sychronizace dat s jinými zařízeními a využití různých aplikací, především tedy Window Store. Není třeba se obávat, že bude potřeba si zřídit pro systém nový účet a ten starý jím nahradit, čímž bychom ztratili své nastavení systému. Windows v nabídce Účtů umožní prosté nahrazení původního účtu novým, nebo již existujícím. K němu tak zadáte přihlašovací údaje, pak jej pomocí zaslaného kódu aktivujete a také vám bude nabídnuto, abyste namísto svého hesla použili pro přihlášení k počítači jen čtyřmístný PIN. Ten bude fungovat jen pro daný počítač a nikde jinde.



Pak je tu samozřejmě i reinkarnovaná nabídka Start, která byla oproti předchozím verzím v Technical Preview trošku předělána. Její hlavní rozdělení na nabídku zástupců aplikací nalevo a dlaždic napravo zůstalo stejné. Nejdříve mě tedy překvapilo, že po kliknutí na Vypnout se neobjevila možnost uspání počítače, ale to systém sám zanedlouho napravil. Stejně tak zmizely i jiné prvotní chybky, jako když Firebird odmítal otevřít v Opeře URL z e-mailů a tvářil se, že Opera je zamrzlá. Zkrátka a dobře se opravdu vyplatí se po instalaci postarat o aktualizaci systému a také o případné doinstalování potřebných ovladačů.

Nabídku Start můžeme libovolně zvětšovat, přičemž větší volnost máme při nastavení jejího vertikálního rozměru. V případě horizontálního roztažení je zobrazená nabídka nejmenší možná a pak ji můžeme roztahovat po skocích, kdy každý z nich je stejně velký jako výchozí prostor pro dlaždice. Stejně jako ve Windows 7 tu máme nejčastěji používané aplikace, které si ale můžeme přepnout na abecední výpis všech aplikací (podobný jaký je ve Windows Phone). V případě, že si nainstalujete nějaké nové, systém vám to sdělí (viz screenshot). Dlaždice samotné můžeme odepnout, změnit jim velikost, aktivním vypnout jejich animace, připnout je na hlavní panel a ty, u nichž to jde, můžeme odinstalovat.



Vedle tlačítka Start máme ve výchozím nastavení dvě ikonky, z nichž první slouží pro hledání a druhá pro zobrazení úloh, čili přepínání mezi spuštěnými aplikacemi s možností vytvoření nové plochy, což je také jedna z novinek Windows 10. Obě tyto ikonky můžeme jednoduše z hlavního panelu odepnout (nelze je ale přesunout dále doprava) a v případě hledání lze ještě namísto ikonky zobrazit vyhledávací pole, které se v hlavním panelu rozprostře na místo 7 ikonek. Rozdíl ve funkčnosti ale není žádný, takže je lepší si hlavní panel dialogem pro vyhledávání zbytečně nezabírat.

Co se týče samotné funkce vyhledávání, ta funguje jako dříve. Stačí napsat pár znaků a systém začne ihned nabízet výsledky týkající se nastavení, nainstalovaných programů, názvů souborů a složek, atd. V nastavení vyhledávání se dozvíme, že Cortana není k dispozici, resp. "není ve vybrané oblasti a jazyce podporována". To samé systém píše o online vyhledávání, ale tato funkce na rozdíl od Cortany jde zapnout. V takovém případě k typu výsledků přibyde ještě web a nalezená hesla si dále můžete otevřít ve výchozím prohlížeči s vyhledávačem Bing.



V menu máme také přímý odkaz na Průzkumník souborů, který ve svém rychlém přehledu ukáže často využívané složky a soubory, může mít integrovaný Dropbox a OneDrive, přičemž synchronizace s nimi funguje dobře, a prohlížení uložených souborů a obrázků je tedy rychlé a nemusíme čekat na jejich načtení ze serveru. Průzkumník je tedy v podstatě takový, jaký známe už z předchozích systémů.



Centrum akcí je další novinkou systému Windows 10, která má svou malou ikonku vpravo dole mezi nastavením zvuku a klávesnice. Bez jakékoliv animace se otevře poloprůhledný pruh zabírající celou výšku obrazovky (screenshot výše je upravený, aby nebyl tak vysoký), který slouží jako oznamovací oblast, v níž nás může systém nebo různé aplikace upozorňovat na různé události, vyžadovat od uživatele akce, zobrazovat zprávy, atd. Na tato upozornění můžeme reagovat, nebo je jedním stiskem tlačítka všechna smazat.

A pak tu jsou dole různé možnosti voleb, mezi něž patří zapnutí režimu tabletu, kterým se přepneme do prostředí Windows 8 s úvodní Metro obrazovkou, pak tu je volba Připojit pro vyhledání dostupných sítí, tvorba poznámek pomocí OneNote, otevření okna s Nastaveními (na ta se podíváme později), nastavení sítě VPN, zapnutí Období klidu, které je ale spojeno s Cortanou, jíž v české verzi systému ještě nenajdeme. Nakonec to je Umístění, jež využijeme spíše u notebooků a tabletů, protože se stará o zjišťování aktuální lokace pomocí GPS či sítí. Zapnout si je můžeme ale i na desktopu. Na mobilním počítači zde budete mít i další nastavení, jako třeba zapnutí režimu v letadle nebo jas displeje.

To je v podstatě vše, na co narazíte ihned po instalaci při prvotním seznámením se s desktopovým uživatelským prostředím. Od takových Windows 7 se toto prostředí příliš neliší a osobně se mi zamlouvalo. Microsoft nám nenutí žádné radikální změny v ovládání, prostředí je velice pohotové a jednoduché bez zbytečných animací otevíraných oken a také přehledné. Každý by tedy měl být schopen se s ním seznámit za účelem základního ovládání systému v podstatě ihned.
reklama