reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?

2.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?
Microsoft připravil na dnešní rok jednu velkou novinu. Zbrusu nové Windows 8, jež představují revoluci v operačních systémech. Umožňují běh na platformě ARM a x86. Osmičky jsou také příslibem rychlého a svižného systému.

Store


V aplikaci Store lze kupovat či volně stahovat programy pro prostředí Metro. Jde tedy o takový stavební kámen, na kterém stojí i padá celé toto grafické prostředí. Ve fázi testování Consumer Preview nelze očekávat obchod plný aplikací. Aplikace jsou rozděleny do logických skupin. Na hlavní obrazovce se zobrazuje v každé skupině pár dlaždic s aplikacemi. Až po rozkliknutí vidíte aplikace všechny.




- Centrum pro nákup a stahování aplikací -


Jsou zde však už první vlaštovky v podobě kuchařky (Cookbook), která je velmi graficky zdařilá a navíc pěkně funkční.




- Cookbook s pěkným designem -


Aplikace People


Tato aplikace jistě potěší "sociálně" smýšlející spoluobčany. Mohou si do ní totiž přidat prakticky jakýkoli účet ze sociální sítě a sdílet sokoli s kýmkoli. Zde je vidět, že si Microsoft uvědomuje sílu sociálních sítí a tato aplikace (ač se stále jedná o Preview) funguje nejlépe. Připojíte si Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ či Exchange. Zkrátka vše, na co si vzpomenete. Od té chvíle máte jakoukoli komunikaci na jednom místě a nemusíte vůbec otevírat samostatné stránky. Vím, není to nic nového pod sluncem, ale ve Windows to dosud chybělo.




- Aplikace People působí nejvíce propracovaně -


Pokud se ukáže aplikace People jako plnohodnotný nástroj pro komunikaci na sociálních sítích, může Microsoft hodně zavařit konkurenčním programům. Uvidíme, co se začne v obchodě s aplikacemi objevovat. Třeba Microsoft někdo předhoní a vytvoří daleko lepší aplikaci.





SkyDrive


Mnozí z vás ani pojem SkyDrive neznají. Na trhu je v současné době totiž několik produktů, které SkyDrive zastupují a umějí toho víc, nebo se lépe ovládají. Jeden příklad za všechny: DropBox. A nyní už asi ví většina z vás, o co se jedná. Jde o cloudové úložiště. DropBox umí bohužel synchronizaci jen konkrétních složek a naopak neumí nastavení různých programů a systému. Microsoft spojil obě myšlenky k sobě a dotáhl je do výsledného tvaru, což ve Windows 8 funguje velmi dobře. Je to dáno hlavně tím, že jste prakticky přinuceni vytvořit si Microsoft Account a tím máte automaticky i SkyDrive. Uvidíme, co na to EU. Každopádně zatím je díky SkyDrive synchronizováno i vaše nastavení systému (tedy hlavně to z Metra, nesynchronizuje se nastavení desktopových aplikací). Možnosti synchronizace si můžete volit v obecném nastavení systému. Od běžné synchronizace obrázků až po nastavení rychlosti myši.




- Správa obrázku ve službě SkyDrive -


Kapacita SkyDrive je 25 GB, což je spousta místa pro vaše fotky, videa i osobní dokumenty. Záleží tedy pouze na vás, zda chcete zálohovat touto cestou, nebo raději zvolíte software třetí strany či optická média. Díky celkové provázanosti Microsoft Account na všech zařízeních od Microsoftu však dostáváte velmi příjemný synchronizační mráček, který je bezplatný, funkční a integrovaný do systému. Uvidíme, jak zareaguje konkurence v podobě DropBoxu či Googlu, kterému se toto napojení na Microsoft Account jistě nebude vůbec líbit.




- Přidávání položek do SkyDrive -


Vyjmenovat všechny aplikace by bylo opravdu na dlouhé lokte. Pro vás není nic jednoduššího, než si nový systém nainstalovat a probrat si všechny aplikace sami.
reklama