reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?

2.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?
Microsoft připravil na dnešní rok jednu velkou novinu. Zbrusu nové Windows 8, jež představují revoluci v operačních systémech. Umožňují běh na platformě ARM a x86. Osmičky jsou také příslibem rychlého a svižného systému.

Desktopové prostředí


Tradiční desktopové prostředí již asi znáte z obrázků, které postupně unikaly na internet. Připomeňme hlavní inovace/změny. Všechna okna mají ostré rohy a korespondují tak s dlaždicovým stylem Metra. Dále je vystředěný text aplikace na okno a opět se objevila ikonka aplikace v levém horním rohu. Microsoftu asi přišel levý roh prázdný, a tak opět nechal ikonku zobrazit. Nevím, zda je to krok zrovna správným směrem, když aplikace v posledních letech tuto ikonku nepoužívaly a nyní se vrací jako v dobách Windows XP a před. Nesmíme však zapomenout na jeden fakt. Tím je obvyklý postup Microsoftu, kdy u bety obvykle představil prostředí jiné, než jaké pak bylo ve finálním produktu. Takže se nechme ještě překvapit.




- Nové grafické pojetí desktopových oken -


Průhlednost oken se výrazně snížila a působí méně rušivě. Pokud si však zvolíte své nastavení barev, tak se průhlednost vrátí na úroveň Windows 7. Je zde tedy dobře vidět, že systém rozhodně není ve své finální grafické podobě a bude se ještě vyvíjet.

Konec tlačítka Start, jak jej známe již 17 let. Od dob Windows 95 uběhlo hodně času a tlačítko Start prošlo několika redesigny, avšak stále plnilo účel stejně. Start -> Vypnout. Dnes již těžko říct, proč a jak vznikla tato nelogičnost, ale lidé jí vlastně přijali za svou. Osmičky zcela od základů změnily koncepci nabídky Start. Pokud totiž stisknete tlačítko vlaječky na klávesnici, vyvoláte prostředí Metro, jež překryje celé desktopové prostředí. Zde máte možnost spustit jednotlivé aplikace. Pokud nainstalujete libovolný program, přidá se samozřejmě do této předělané nabídky Start. Když se to vezme do extrému, je prostředí Metro vlastně takovou grafickou nadstavbou nabídky Start. Je to sice přitažené za vlasy, možná se i vlasy vytrhnou, ale je to v podstatě tak.




- Nabídka pro konfiguraci systému po najetí myši do pravého horního rohu -


Pokud spustíte aplikaci pro desktopové prostředí, Metro zmizí a spustí se daná aplikace. Pokud na aplikaci kliknete pravým tlačítkem, vyvoláte v dolní části obrazovky menu, které nabídne aplikaci odinstalovat, připnout na hlavní panel (taskbar), spustit jí jako správce či jí odepnout z "nabídky start" resp. Metro home page.

V první fázi používání jsem byl tímto ovládáním dost otrávený. Hlavně se nabídka po instalování začala dost neúměrně plnit a já byl přinucen v ní dělat pořádek. Pokud totiž nainstalujete klasický desktopový program, jenž má své podprogramy, jako je např. konfigurace apod., tak se také objeví v nabídce, která je tak velmi brzo plná a méně přehledná. Opět je to však dáno zcela novou koncepcí a až nové aplikace ukáží, zda s ní umí pracovat a připínat pouze ty nejpotřebnější ikonky/dlaždice. V této fázi vývoje si zkrátka musíte dělat pořádek v programech víceméně sami.




- Nabídka "Start" k nepoznání -


Po nějaké té době používání (pravda, je to asi jeden den a půl, ale velmi intenzivního používání) jsem se již naučil nové klávesové zkratky a spouštění aplikací bylo rychlé. Navíc vás to donutí využívat taskbar tak, jak je zamýšlen. Zkrátka připnete si na něj 90 % svých programů a o ostatní se nestaráte. Pokud chcete najít další program, stisknete Win a zadáte pár písmen z názvu programu. Popřípadě stisknete Win+Q pro přímé zobrazení vyhledávání. Poté připnete na taskbar program a pokračujete v práci.

Nabídka Start dnes už opravdu není tolik potřeba. Ruku na srdce, kolikrát jste hledali nějaký program u Windows 7 v nabídce Start/Programy? Stisknete Start, vyhledáte aplikaci a spustíte. Zde to pracuje naprosto stejně. Pouze vidíte výsledky vyhledávání v jiné grafické podobě a vidíte jich víc. Bohužel nevidíte na desktop, a tak se např. špatně opisuje něco z webové stránky.




- Hledání je extrémně rychlé -


Pokud chcete vyhledat např. Správce zařízení (Device manager), je cesta lehce složitější. Stisknete Win+W zadáte "dev...", potvrdíte výběr. Hledání souborů je obdobné, pouze použijete klávesovou zkratku Win+S.

Pokud si zapamatujete tyto klávesové zkratky, je desktopové prostředí velmi rychlé a dopracujete se k výsledku výrazně rychleji než u Windows 7. Osobně klávesové zkratky mám asi enormně rád (např. v 3ds max jich používám asi 90).

Trochu zvláštně se chová např. přehrávání hudby. Pokud totiž stisknete tlačítko "Play" či "Play All", začne se přehrávat hudba v aplikaci Music (Metro) a grafické prostředí se také přepne do Metra. Pokud však dáte "Add to playlist", tak na vás vyskočí okno klasického Windows Media Playeru. Tato rozpolcenost osobnosti/systému zatím trochu ztěžuje život a lehounce i podkopává Metro. Přisuzuji to však verzi Consumer Preview a doufám, že tyto nedostatky budou odstraněny.




- Přehrávání hudby v desktopu není dotaženo k dokonalosti -


Windows Media Center


Pokud jste se těšili na nový media Center, musím vás bohužel zklamat. Microsoft buď nechtěl, nebo z nějakého důvodu nedodal nový Media Center, a tak zde nalezneme starý známý z Windows 7. Nenašel jsem v něm jediný rozdíl.




- Windows Media Center zůstal zatím při starém -
reklama