reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?

2.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8 Consumer Preview: přišla revoluce?
Microsoft připravil na dnešní rok jednu velkou novinu. Zbrusu nové Windows 8, jež představují revoluci v operačních systémech. Umožňují běh na platformě ARM a x86. Osmičky jsou také příslibem rychlého a svižného systému.

Nastavení systému v novém kabátě


Měnit nastavení můžete samozřejmě i v desktopovém prostředí, GUI Metro nabízí však některé funkce, které v desktopu nenaleznete. Jde hlavně o synchronizaci a Windows Update, který byl kompletně přemístěn do Metra. Vše je řešeno pomocí přepínačů. Nic se nemusí potvrzovat a systém vše provádí hned.




- Nastavování systému v prostředí Metro -


V položce General se skrývají také funkce pro obnovení systému do továrního nastavení. První položka "Refresh your PC" uvede počítač do stavu, jaký byl po instalaci, ale zachová osobní dokumenty a nastavení. Druhá "Reset your PC" uvede vše do podoby hned po instalaci.




Odezva a rychlost systému


Jistě jste slyšeli, že nové osmičky mají být ještě rychlejší než předchůdce. Hned na úvod musím říci, že tomu tak skutečně je. Obecně lze říci, že jakákoli část systému se po kliknutí na ikonku objeví výrazně rychleji a je to znát i na SSD disku. S osmičkami opět získáte pocit, že jste upgradovali počítač o více operační paměti/rychlejší disk. Abych nebyl ovlivněn nějakým poškozeným systémem, tak jsem si před pár dny provedl čistou instalaci Windows 7 a pozoroval, jak systém reaguje, když je zcela v dobré kondici. Tím pádem mám přímé srovnání Windows 7 a Windows 8. Osmičky vyhrávají.





Např. spouštění Adobe Photoshop CS 5.1 se zkrátilo o cca 1 sekundu z 5 na 4. Do všech optimalizací, co Microsoft udělal, asi nikdy neuvidíme, ale myslím, že od dob Windows Vista udělal opravdu velký krok dopředu a pokud přemýšlíte o upgradu na Windows 8 (až vyjdou oficiální), tak právě rychlost systému bude velkým lákadlem.

Také kopírování souborů prošlo inovací. Nejen, že je rychlejší (již dosahuje např. i na TotalCommander), ale má i slušnou grafickou podobu. Pryč jsou doby létajících papírů z jedné složky do druhé. Není zde ani nicneříkající duha na pozadí. Buď se zobrazí čistý průběh pomocí progress baru, nebo si můžete nechat zobrazit interaktivní graf rychlosti a postupu kopírování. Hned tak graficky vidíte, zda neklesla rychlost na nějakou extrémně malou hodnotu (což může značit i poškozené médium). Samotná hodnota není pro oko dostatečně viditelná a musíte jí zkrátka sledovat. Graf sledovat nemusíte a jen periferním viděním víte, co se s kopírováním děje.







- Nový dialog kopírování je již smysluplný bez zbytečných animací -


Z rychlosti kopírování je také vidět, že se systém naučil lépe pracovat s NTFS. Je to trochu paradox, protože NTFS je počin Microsoftu a dříve bylo rychlé kopírování možné hlavně v programech třetích stran. Osmičky také pochopily, že ke kopírování více souborů současně není třeba otevírat nové okno, ale pouze se přidá další položka ve stávajícím dialogu. Pokud kopírujete na stejný disk, můžete navíc i soubory pozastavit. Jen je škoda, že nelze zadat automatickou frontu. Takto si stále musíte hlídat, jestli už první kopírování proběhlo a pak spustit další.





Správa napájení


V době přenosných zařízení je třeba dobře pamatovat na správu napájení. Pokud by totiž systém "požíral" mnoho výkonu zbytečně, tak by takový tablet nevydržel dlouhé cesty. Naopak se nesmí systém vzdát svižnosti a rychlého běhu aplikací. Základní myšlenkou u Windows 8 bylo uspávání aplikací. Pokud je aplikace na pozadí (v prostředí Metro), tak je automaticky uspána a pouze notifikační část programu běží dál. Tato vlastnost výrazně šetří spotřebu celého počítače.

Uspávání aplikací je přeneseno i do desktopového prostředí. Zde může uživatel Linuxu namítnout: "Co to je? Teprve až teď, když můj systém to umí už notnou řádku let". A já na to odpovím, že Windows taky, akorát se tím Microsoft nikdy nechlubil a běžným uživatelům byla tato funkce skrytá. Pokud však použijete např. ProcessExplorer, můžete v něm jakoukoli aplikaci uspat. Proč se tím tedy MS chlubí až nyní? Tím hlavním rozdílem je automatické uspání aplikací. Nikdo nechce řešit ruční uspávání a opětovné probouzení. Musí to zkrátka fungovat automaticky. A zde nastupují Windows 8.




- Procesy na pozadí neubírají prakticky žádný výkon PC -


Správa paměti


Jistě to znáte. Vyvine se technologie, která má význam pro serverové prostředí, ale v desktopu se nepoužívá. Pak se však nekdo zamyslí a řekne si, že by to ani tam nebylo špatné nasadit. A přesně to se stalo se správou paměti u osmiček. Jde o "jednoduchou" detekci duplicitních dat v paměti. Příkladem může být spuštění dvou stejných aplikací, ale také pokud dvě různé aplikace používají stejné knihovny. V serverové oblasti se tato funkce využívá při virtualizaci. Zde to samozřejmě má větší účinek, protože pokud na serveru běží několik stejných operačních systémů současně, může běžet i několik stejných aplikací.

Osmičky také šetří paměť odstraněním několika procesů z načítání, které nejsou důležité. Nebo některé nespouští automaticky. To je však cesta, kterou nastolily už sedmičky a není to tedy nic nečekaného.

Pro rychlý chod aplikací slouží další vylepšení ve správě paměti. Jde o tzv. prioritu paměťových dat. Program si může označit v paměti data, která mají nízkou prioritu a v případě potřeby je uvolní jako první. Zde však záleží pouze na programátorech aplikací, zda si tuto vlastnost osvojí a teprve čas ukáže, zda to mělo vůbec smysl. Každopádně to zní rozhodně dobře. Představte si, že spustíte několik grafických programů současně. Dojde paměť a při přepnutí do jiné aplikace obvykle dochází k načítání i jejího UI. To se i osmiček nemusí stávat. UI zůstane v paměti a odstraní se např. již zavřené dialogy. Po přepnutí na vás tedy aplikace hned vykoukne a můžete s klidem pracovat dál. Samozřejmě bude postupně opět načítat ony zavřené dialogy. Ale jak už jsem říkal, dnes je moc brzo na posuzování této funkce a konkrétní závěry se uvidí tak za rok či dva, až budou aplikace optimalizované pro osmičky.




- Ve správci zařízení přibyla položka senzor -


Celkově je správa paměti u osmiček dost odlišná od sedmiček. Po spuštění nevyužívají přehršle moc paměti, ale časem se paměť plní. Není to však na úkor rychlosti aplikací. Umějí ji velmi rychle uvolňovat, ale stále myslí na rychlý chod systému. Z pohledu běžného uživatele se může zdát, že po chvilce používání je paměť hodně zaplněná. Musím však podotknout, že na rychlosti se to rozhodně neprojevuje, ba naopak.

Co je však docela zarážející, je využití paměti některých Metro aplikací. Aby běžné přehrávání hudby (MP3) ukouslo celých 70 MB, nebo aby jen samotná aplikace SkyDrive (ta v Metru slouží pro prohlížení obsahu na cloudovém disku) také ukousla 50 MB. Na běžném desktopovém PC to není obecně problém, ale co na ARM? Verzi pro ARM však Microsoft ještě neposkytl, a tak nelze moc soudit, jak se bude chovat.


Podpora senzorů


Nově jsou ve Windows 8 zabudované i ovladače na různé senzory. Tento tah byl naprosto nevyhnutelný, protože pokud mají být osmičky použitelné na tabletech, tak by bez podpory senzorů zůstaly pozadu za ostatními OS pro mobilní zařízení. Zde teprve čas ukáže, jestli je podpora senzorů dostatečně dobře vyřešená nebo ne. Dá se ale předpokládat bezproblémovost. Ony totiž senzory nejsou pro Microsoft nic nového a používají se např. ve Windows Phone.

I u běžného PC přibyla ve správci zařízení položka Senzors. Na mém PC je v něm pouze Microsoft Location Provider. Ten se navíc objeví až po spuštění mapové aplikace.


Připraveno pro SSD na 100 %


Windows 8 si naprosto správně uvědomují potenciál SSD a využívají je pro rychlý start. Také však vědí, jaká úskalí SSD přináší. Podpora funkce Trim přišla s Windows 7, avšak nebyla zcela dotažená do konce. Např. Intel si pro své disky vyvíjí software, aby Trimu u sedmiček pomohl. Windows 8 však přichází s vlastním nástrojem pro udržování vašeho SSD ve správné kondici.





V předchozích Windows existovala možnost disk pouze defragmentovat. To však s příchodem SSD postrádá smysl a aplikuje se obvykle jen občas na disk s hudbou, fotkami apod. Pokud si však ve Windows 8 zobrazíte vlastnosti disku, je zde položka "Optimize and defragment drive". Právě slůvko "Optimize" dává náznak inovace. Systém rozpozná, který disk je SSD, a namísto defragmentace u něj rovnou nabídne Trim. Stačí ji tedy spustit a chvilku počkat na dokončení optimalizace SSD. Nutno podotknout, že v této fázi je systém téměř neovladatelný. Respektive ovladatelný je, ale spustit nový program se vám asi ani nepodaří.

Samotná defragmentace doznala jen grafického odlehčení. Zobrazují se pouze procenta dokončení. Microsoft se tak nejspíš snaží i tyto pokročilejší funkce přiblížit běžnému uživateli. Navíc přímo v položce Optimize and defragment drive lze plánovat, jak často se který disk má defragmentovat/trimovat.
reklama