reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Live: pátá vlna v dohledu

15.9.2011, Jan Vítek, recenze
Windows Live: pátá vlna v dohledu
Cloudové služby hýbou dnešním IT světem a ovlivňují vývoj softwarových i hardwarových firem. My se nyní zaměříme na nabídku společnosti Microsoft a jejího souboru služeb Windows Live umožňujících komunikovat, ukládat data či využívat webové aplikace.

Hotmail


Stejně jako jiné části Windows Live je i Hotmail upraven tak, aby byl provázaný s ostatními poskytovanými relevantními službami. Jde o Messenger, webovou kancelář Office 2010 WebApps, kalendář, kontakty a dále Microsoft slibuje neomezenou kapacitu e-mailové schránky a provázanost s webovým úložištěm SkyDrive, které nabídne až 25 GB prostoru (výchozí hodnota je 5 GB).

Webový Hotmail už dle pohledu nezapře svůj původ v rukou zaměstnanců Microsoftu. Rozdělen je klasicky na lištu se základní nabídkou složek, ale i integrovaným Messengerem. Na vytvořenou e-mailovou adresu jsem hned zkusil zaslat zprávu s textem "Nazdar Vydřenil", kterou systém z nějakého důvodu vyhodnotil jako nevyžádanou poštu. Zkusil jsem tedy napsat další e-mail v podobě odpovědi na pracovní nabídku, což se rovněž neujalo. Následně jsem naopak z Hotmailu napsal zprávu a na ni odpověděl, což se již ujalo a systém ji zařadil do doručené pošty. Ovšem i když by pak jeden čekal, že taková adresa bude automaticky zařazena mezi důvěryhodné, tak další e-maily se přesto dále řadily mezi nevyžádanou poštu nehledě na obsahu.

Řešení je ale naštěstí jednoduché. Stačí jednu ze zpráv otevřít a v připraveném okénku potvrdit, že zpráva je bezpečná. Pak už se budou nové zprávy zařazovat mezi doručené. Nastavení nevyžádané pošty bylo na standardní úrovni, tedy té méně restriktivní. Pak je tu ještě volba, která zasílá veškerou novou poštu do nevyžádané, pokud tedy není od bezpečného odesílatele (tedy takového, jehož adresu máme v systému zadanou jako bezpečnou). Mimochodem, pro ověření, zda zrovna přišla nová pošta, není třeba obnovovat stránku v prohlížeči. Počet nových e-mailů se automaticky zobrazí v levém sloupci, jak můžete vidět na screenshotu.



- klikněte pro zvětšení -


Rychlá zobrazení v pravém pruhu nám pomáhají s tříděním zpráv. Jednak je to dle příznaku, pak zprávy s fotografiemi (respektive jakýmkoliv přiloženým obrázkem) a pak zprávy s přiloženým dokumentem editovatelným v Office. Pokud tedy přijde např. zpráva s obrázkem, objeví se mezi doručenými, ale zároveň i v rychlém zobrazení. Obrázek se přitom zobrazí hned v těle zprávy, takže není třeba klikat na odkazy.



- klikněte pro zvětšení -


Odesílání nových zpráv funguje dle očekávání a není zde v podstatě nic, v čem bychom mohli tápat. Jsou tu ale další funkce vedle klasického vložení příloh (ty se začnou po zadání cesty ihned uploadovat na server, abychom se posléze nezdržovali). Jednak je to vložení fotografií a klipartů pomocí vyhledávače Bing a to samé tu funguje i pro vkládání odkazů na stránky či interaktivních map. Microsoft si naštěstí uvědomuje, že příjemce zprávy nemusí používat e-mailový klient, v němž se můžeme přímo podívat na mapu, což je např. Thunderbird. V něm se tak objeví jen prázdné okno, na které klikneme a otevře se webová stránka s mapami ve službě Bing.





Nyní si jen v krátkosti ukážeme seznam nastavení, díky nimž bude možné vzhled a funkce webového Hotmailu přetvořit k obrazu svému. Microsoft nás zde také láká na placenou službu Hotmail Plus, s níž za 20 USD ročně dostaneme úložný prostor 10 GB, možnost zrušení vypršení platnosti účtu (abychom se nemuseli neustále přihlašovat) a také se nebudou zobrazovat reklamy. Tato služba však v České republice (alespoň zatím) není k dispozici.





Hotmail také můžeme využívat na mobilním zařízení pomocí aplikace Windows Live, která však nebyla pro Android dostupná, a tak jsem ji nemohl vyzkoušet. Alternativně však můžeme přejít na adresu home.live.com/allservices a využívat Windows Live pomocí webového prohlížeče.


Kontakty a profil uživatele


K modernímu e-mailovému klientu také neodmyslitelně patří kontakty, pro něž je tu celá jedna stránka. Kontakty jsou ale samozřejmě svázány s klientem, takže stačí napsat do pole pro adresu v novém e-mailů pár úvodních písmen a systém nám hned dá na výběr z předem uložených kontaktů.



- klikněte pro zvětšení -


Popřípadě se můžeme kontakty probírat ručně a stvořit si celou databázi lidí včetně podrobných informací a založit i novou "kastu" oblíbených uživatel. Systém Windows Live také umí zobrazit návrhy na další uživatele, které bychom si mohli přidat do kontaktů, v čemž už se velmi blíží k sociálním sítím. Dříve mu ale musíme napovědět zadáním našeho pracoviště či školy, popřípadě místa pobytu a jiných informací (zájmy, povolání, další osobní informace). To je sice pro uživatele zajímavá možnost, ale mít takovouto databázi je rovněž jistě velmi lákavé pro samotný Microsoft. Nicméně to, co o sobě na takovýchto serverech zveřejníme, či poskytneme jejich zřizovateli, je stále ještě naše věc.

Podobně jako v sociálních sítích zde fungují i pozvánky, které můžeme a nemusíme přijímat od uživatel, kteří si nás najdou podle našich zveřejněných osobních údajů (existují zde také celé skupiny uživatelů, od nichž také může přijít pozvánka). V této sekci si můžeme nastavit jeden ze tří stupňů ochrany - veřejný, omezený a soukromý, takže se můžeme nechat vystavit jako ve výkladní skříni, nebo naopak zcela izolovat.

A pak, i když si někoho zařadíte mezi přátele, stále to nemusí znamenat, že bude mít přístup ke všem vašim sdíleným položkám, údajům, fotografiím, dokumentům, apod. K tomu poslouží sekce Spravovat přístup, kde jej lze u jistých lidí omezit





Kontakty jsou tedy v tomto případě spojením klasické databáze s přídavnými funkcemi sociálních sítí, které slouží především k vyhledávání dalších duší a sdružování těch, které mají cosi společného. V tento moment jsem také již mohl dobře zjistit, že celý online systém Windows Live se (alespoň do té doby) choval velmi dobře. Byl pohotový, inteligentní a především nabídl užitečnou nápovědu v sekcích, kam jsem zavítal poprvé a k tomu ihned vybídl k počátečnímu nastavení či vyplnění údajů, pokud to bylo možné.



- klikněte pro zvětšení -


Jak jsme daleko s nastavením profilu, to ostatně můžeme zjistit z jeho hlavní stránky, která se věnuje především osobním informacím, propojení se známými sociálními servery a přímo odtud si také můžeme prohlížet uložené fotografie a probírat se dokumenty (služba SkyDrive). Dole je obdoba facebookovského tlachání, což se zadává hned vedle profilového obrázku (Podělit se o novinky) a v pravé části obrazovky pak máme místo pro přátele, jež jsme si již dříve mohli vyhledat a rozeslat jim pozvánky a dole v rohu můžeme prozradit ještě další osobní onformace o oblíbené hudbě, knihách a filmech. Jeden by řekl, že chybí už jen aktuální stav konta s údaji platební karty, seznam majetku a lékařská karta, aby to bylo kompletní, ale třeba se dočkáme.


Kalendář


Poslední z trojice úvodních sekcí nabízí interaktivní kalendář, jenž nám bez jakéhokoliv nastavování ukáže předpověď počasí na aktuální týden a také i svátky a jiné významné události. Zobrazit si můžeme jednotlivé dny rozdělené na hodiny v jednotlivých řádcích. V případě týdnů se tyto řádky rozsekají na slouce pro pondělí až neděli, měsíc vidíte na screenshotu a pak tu je Agenda a Seznam úkolů. Agenda zobrazí pouze události nastavené na zvolené období a Seznam úkolů zobrazí čekající a hotové úkoly pro aktuální den.



- klikněte pro zvětšení -


Pro vytvoření nové události můžeme využít buď tlačítko Nový nahoře, nebo jednoduše klikneme na dané místo v kalendáři, po čemž se objeví tlačítko Přidat. Následně zadáme název, místo, symbol, čas a další podrobnosti o dané události, což jsou běžné volby a pak tu je také možnost jejího opakování, což se hodí třeba pro narozeniny a také až šest různých způsobů připomenutí.





Zmiňoval jsem se už o narozeninách, o nichž však můžeme získávat informace z databáze uživatelů, tedy z vlastních kontaktů. Vytvoří se tak celý kalendář narozenin, který se začlení do hlavního kalendáře, kde budou příslušné položky odlišeny vlastní barvou. Pak bude tedy lepší, když si do kontaktů dáte i lidi, kteří internet v životě neviděli, jen abyste měli narozeniny hezky sjednocené. Stejný případ jsou pak i české svátky.





Nakonec se v této kapitole podíváme na výřez nastavení kalendáře, kde jsou obvyklé záležitosti techničtějšího ražení. Přidat si zde můžeme i číslo mobilního telefonu pro zasílání upozornění, ovšem pak se dočkáme jen lakonického oznámení, že: "Služby SMS nejsou nyní ve vaší oblasti k dispozici, mobilní číslo však přidat lze." A to je velká škoda.





Další nastavení umožní upravit vzhled kalendáře, změnit jazyk i časové pásmo, zapnout použití protokolu HTTPS či zvolit si mezi °F a °C pro zobrazení předpovědi. Pokud ale chceme upravit místo pro předpověď počasí, je třeba vstoupit do samotného kalendáře, kliknout na jeden z údajů a vyhledat novou lokaci.
reklama