reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

X-Slim X340: tenký notebook v podání MSI

28.7.2009, Jan Vítek, recenze
X-Slim X340: tenký notebook v podání MSI
Společnost MSI na letošním CeBITu ukázala nové štíhlé notebooky X-Slim X340. Jejich maximální tloušťka je pouze 19,8 mm a nezapře se inspirace u Apple MacBook Air. V recenzi se podíváme na produkční verzi X340-034CZ, která je u nás jednou ze dvou prodávaných.

Hardware


Jako mozek notebooku se v případě našeho modelu uplatní procesor Intel Celeron M ULV 723. Ten pracuje na frekvenci 1,2 GHz, využívá 1 MB L2 cache a 800 MHz sběrnici FSB. Intel jej vypustil do světa v třetím čtvrtletí minulého roku a vyrábí jej pomocí 45nm technologie.



CPU-Z i v nejnovější podobě má trošku problém tento procesor identifikovat, ale my se vše důležité můžeme dozvědět ze stránek Intelu. Třeba to, že maximální TDP činí 10 wattů, napájecí napětí se pohybuje mezi 1,05 - 1,15 V a procesor zvládne maximálně 100 °C. Co se týče technologií, pak Celeron M ULV 723 podporuje 64bitové operační systémy a také Execute Disable Bit pro bezpečnostní účely. Technologie Hyper-Threading se tu ale nedočkáme, v čemž mají Atomy jistou výhodu a stejně tak ne virtualizační technologie a Turbo Boost.

Také když jsem se pokoušel sledovat, co nám upravuje ECO Engine power management system, jenž je zde schován za aplikaci System Control Manager (tu lze pouze vypnout a zapnout, jinak funguje automaticky). Aplikace CPU-Z ani Core Temp neukázaly žádné zmeny v taktu procesoru, pouze se měnil jas obrazu. To však ještě není vypovídající, a tak přišel na řadu jednoduchý benchmark Cipher Bench z ScienceMark 2.0. Ten ukázal, že ve všech případech je výkon procesoru stejný, takže vychvalovaná Advanced Power Saving Technology tu spočívá snad pouze ve změně nastavení jasu obrazovky, což jsem si raději potvrdil také s pomocí měřiče spotřeby.

To si jako pokročilou technologii osobně rozhodně nepředstavuji, ale je zřejmé, co za tím stojí. Procesory Celeron M ULV dle nalezených informací nepodporují své podtaktování pomocí změny násobiče, což je asi nejvíce využívaná metoda pro šetření energií u notebooků kromě snížení jasu LCD. Jenomže toto lze často obejít změnou frekvence FSB a napájecího napětí procesoru a to nám zde nabídnuto není. V případě modelu X340-023CZ s procesorem Core 2 Solo již může být situace jiná a nakonec nám bylo potvrzeno, že toto platí pouze pro zmíněný model s procesorem SU3500.



Trošku jsme se zasekli u procesoru, ale již pojďme dál na základní desku a čipovou sadu. Deska je identifikována jako MS-1352, což je klasické kódové označení pro produkty MSI a čipová sada je správně identifikována jako Intel GS45 + ICH9M. Stejné údaje jsou uvedeny také ve specifikacích notebooku.



Jeden modul paměti DDR2 není rozšiřitelný, kvůli tomu, že tu chybí další slot SO-DIMM, ale 2 GB snad budoy stačit. Paměti pracují na frekvenci 400 MHz při časování 5-5-5-18 (CAS, RAS to CAS, RAS a Cycle Time). Jiné informace o nich CPU-Z neposkytuje, je ale zřejmé, že nejspíše pracují na své maximální nastavení, při němž by neměly tento počítač nijak brzdit.



A jdeme na grafický čip. Integrované jádro v northbridge GM45 má označení GMA 4500MHD. Nabízí nám celkem deset unifikovaných shaderů, pracovní frekvenci 475 MHz a také podporu DirectX 10 a Shader Model 4.0. Čipová sada je vyráběna 65nm procesem a co se týče nějakých teplotních senzorů, ty k dispozici nejsou.

Pevný disk Toshiba MK3255GSX s kapacitou 320 GB nabízí klasické specifikace, jež bych se snad ani nebál určit bez hledání. Jde o disk s otáčkami 5400 RPM, 8MB vyrovnávací pamětí a rozhraním SATA 3 Gbps, takže sami vidíte, že jde o naprostou klasiku.


Software


A nyní se můžeme podívat na software, jejž jsem již nastínil v první kapitole. Norton Internet Security si našel cestu i do tohoto počítače, ovšem zcela zadarmo také nebude, stejně jako šedesátidenní zkušební verze Microsoft Office Home and Student 2007. Dočkáme se také vypalovacího software Ulead Burn.Now 4.5 SE, standardní freewarové nabídky od Adobe a pak je to již nabídka firmy MSI.

Zmiňoval jsem se již o utilitě System Control Manager, jejíž práce tady spočívá snad jen v tom, že nám mění jas a ukazuje k tomu na obrazovce jakési módy, o nichž si MSI myslí, že by nám asi mohly k daným účelům vyhovovat. Jisté však je, že my můžeme tuto aplikaci tak maximálně ukončit a odinstalovat a sami si nemůžeme nastavit vůbec nic, a tedy ani zjistit, co by vlastně měla umět.

Následuje BurnRecovery, a sice software, jenž nám (s využitím externí vypalovačky) dovolí vytvořit si záchranný disk, pokud bychom si něco provedli s operačním systémem. Případně lze pomocí klávesy F3 spustit recovery již po POSTu. MSI Install dovolí pozdější doinstalování aplikací Burn Now, Office Trail Works 8.5 for Czech, Windows Live for Czech, Internet Explorer 8 for Czech a Crazy Talk. A nakonec je to EasyFace Logon. Už z jeho názvu je jasné, že bude sloužit pro logování se do systému s využitím našeho milého obličeje a přítomné webkamery. Po vyzkoušení musím podotknout, že občas bych tedy raději vyplňoval dvacetiznakové heslo.
reklama