reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

X-Slim X340: tenký notebook v podání MSI

28.7.2009, Jan Vítek, recenze
X-Slim X340: tenký notebook v podání MSI
Společnost MSI na letošním CeBITu ukázala nové štíhlé notebooky X-Slim X340. Jejich maximální tloušťka je pouze 19,8 mm a nezapře se inspirace u Apple MacBook Air. V recenzi se podíváme na produkční verzi X340-034CZ, která je u nás jednou ze dvou prodávaných.

LCD


Instalovaný LCD displej má úhlopříčku dle oficiálních stránek 13", ale ve skutečnosti to je 13,3". To ostatně není jediný zádrhel v udávaných specifikacích, což by tedy MSI mohlo napravit a sjednotit si je. Asi nikdo neocení takovéto zmatky. Ostatní specifikace ohledně displeje jsou ale jasné - rozlišení WXGA (1366 x 768 pixelů) a podsvícení pomocí LED.



Jeho barvy a jas mi osobně připadly naprosto v pořádku a hodny moderního notebooku. Co se týče pozorovacích úhlů, pak pozoruhodně dobré byly především horizontální, tedy při pohledu zleva nebo zprava. I při ostřejším úhlu jsem totiž nezaznamenal přílišný pokles kontrastu, ovšem seshora to už bylo velmi znatelné.



Zcela jiný případ je samozřejmě spodní pohled, jenž jako u jiných TN panelů způsobí invertování barev, nejdříve těch nejtmavějších odstínů a pak i světlejších. To se bohužel stane celkem brzo, a tak si budete muset pozorovací úhly hlídat, zvláště pokud se budete snažit na tomto počítači pracovat s grafikou. Pro vážnější práci s ní bych jej ale vůbec nedoporučoval, protože i při ideálním nastavení vidíte nahoře na obrazovce stejný odstín jinak než dole.



Pro běžnou práci ale tento panel naprosto postačí a odmění se slušným jasem a živými barvami.


Webkamera


Dodávaná webkamera má k dispozici rozlišení 1,3 megapixelů a vedle sebe také dvojici reproduktorů, takže budete schopni zachytávat zvuk ve stereu.



Kvalita obrazu mě však vůbec nenadchla, tedy především jeho o obnovovací frekvence, jež i ve slušných světelných podmínkách je pomalá a obraz kvůli tomu rozmazaný. Reakční doba však není dlouhá (kamera příliš "nelaguje"), ovšem barvy a vůbec celé obrazové podání opět není zrovna dechberoucí. Posuďte sami z přiložené fotografie.


Zvukový systém


Co se týče zvuku, tak se ani o nějakém systému vlastně hovořit nedá. Reproduktory byly plácnuty do přední části notebooku k nasávání a osobně se mi z pouhého poslechu nedařilo určit jejich polohu. Tu odhalily až fotografie rozmontovaného notebooku, jinak se ale zdá, že X340 snad hraje rovnou přes klávesnici a vlastně celým tělem.


Je dobré, že pro základní přehrávání filmů a vůbec videí vám integrovaný zvuk bude stačit. Není to vůbec žádný zázrak, ale aspoň je pro tyto účely dostatečně hlasitý a také se mi navzdory obavám nestalo, že by na svou největší hlasitost notebook někde rezonoval. A že zvuk uniká i přes klávesnici a vůbec celé tělo, to je tak trochu i dobrá věc. Alespoň si reproduktory nebudete moci tak snadno "udusit".


Ergonomie


Celkové zpracování a rozložení portů u X340 je vzhledem k ergonomii dobré, ale zatím není řeč o klávesnici. Porty jsou odsunuty až dozadu, kde nebudou tolik překážet a vzhledem k převaze pravorukých uživatelů je dobré, že obrazové výstupy a Ethernet je po levé straně. Zde můžeme totiž očekávat přítomnost mohutných konektorů či tlustých kabelů, jež by mohly ruce s myší na pravé straně vadit.

Nastavení displeje dovoluje i pohodlnou práci s notebookem na klíně, ale pokud jste zvyklí psát rychle na klávesnici a tak trošku do ní i bušit, ihned objevíte dva problémy: jednak se displej při takovém stylu práce začne klepat, což dokáže být otravné a potom se pevností nevyznačuje ani samotná klávesnice a to už je přímo k vzteku. Jeji vnitřní část se totiž za znatelného rachocení kláves dost prohýbá, z čehož nemůže mít snad nikdo při psaní dobrý pocit. Další záležitostí je titěrná klávesa Enter, jíž ve velikosti s prstem v nose překoná i levý Shift a nepříliš standardní je také klávesa se zpětným lomítkem vedle mezerníku (v podstatě stejná omezuje seshora právě Enter). Rád bych také viděl nějak fyzicky (tedy hmatově) oddělené šipky, ale to je už spíše jen zbožné přání.

Touchpad je z nějakého důvodu posunutí trošku doprava, přičemž tradičně by měl být spíše přímo pod mezerníkem. Možná je to nutné kvůli nedostatku místa a vnitřnímu uspořádání (napravo od něj je pevný disk), každopádně jako větší problém jsem shledal jeho spíše hladký povrch, který je nutné udržovat trošku mastný, jinak se vám na něm bude prstem špatně klouzat. Nebo je možné prst jen velmi lehce položit, ale tehdy mi připadalo ovládání zase velmi nejisté. Navíc na co si stěžují i ostatní je, že ovladače touchpadu nepodporují rolování, což by mělo být dnes již samozřejmostí.

Lehké a tenké tělo notebooku si tedy vybralo svou daň i na této stránce, což se ostatně dalo u takto levného notebooku částečně předpokládat, protože je nutné činit kompromisy. Osobně mě mrzí právě zpracování klávesnice a rád bych oželel pár milimetrů a gramů navíc, aby se její pevnost zlepšila.
reklama