reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox One vs. PlayStation 4: kdo bude lepší?

20.6.2013, Petr Štefek, recenze
Xbox One vs. PlayStation 4: kdo bude lepší?
V tomto článku si budeme snažit přiblížit to, jak budou vypadat herní konzole nové generace. Letitý souboj Microsoftu proti Sony, respektive Xbox versus PlayStation, se nám v budoucnu ještě více vyostří.
Je to už více jak 12 let, co světlo světa spatřila herní konzole Microsoft Xbox, který přes počáteční skepsi zaznamenal úspěch a stal se velmi vážnou konkurencí pro Sony PlayStation. Po čtyřech letech došlo k vylepšení prvního Xboxu a hráči si měli možnost sáhnout na Xbox 360, který na trhu vydržel celých 8 let bez podstatnějších změn. Sony PlayStation 3 má čele podobné množství křížků, a tak není překvapením, že se obě společnosti chystají vytáhnout do boje s novými verzemi svých herních platforem.

Jako první chystá novinku Microsoft po označením Xbox One (řekněme si to na rovinu, není to zrovna originální název), který by měl hráčské obci, tedy alespoň té konzolové, sloužit dalších minimálně osm let. Zmínku o nových konzolích jste se mohli dočíst už v minulém článku o architektuře AMD Jaguar, která se stala základem nejen pro Xbox One, ale také pro konkurenční PlayStation 4. Mnozí jsou z volby, která padla na AMD Jaguar, poměrně zklamaní a není se čemu divit, protože tato architektura se má objevovat v tabletech nebo levných „neherních“ noteboocích.

Microsoft přestal přešlapovat na místě a zveřejnil specifikace svého Xboxu One, který bude integrovat 8 jader AMD Jaguar jako CPU a o grafiku se bude starat architektura AMD Graphics Core Next v konfiguraci se 768 stream procesory. Doplňovat vše bude 8 GB DDR3 sdílené paměti a 500 GB pevného disku. Samozřejmostí je Blu-ray mechanika, která se postará o fyzické nosiče s hrami a filmy. Po hardwarové stránce, tedy ve srovnání s průměrným herním PC, žádná hitparáda.





Dobrou zprávou pro západnější sousedy je přítomnost podpory 4K rozlišení přes HDMI, což umožní sledování filmů v tomto rozlišení na adekvátních zobrazovačích, které většina z nás nemá (alespoň zatím). Samozřejmostí je WIFI (2.4/5GHz 802.11 a/b/g/n) a USB 3.0 pro periferie, které budete moci k novému Xboxu One připojit. Jako dovětek už jen dodám, že Microsoft počítá s uvedením této konzole později tento rok. Tím by tento článek mohl končit, ale neskončí, a my si zkusíme sesbírat střípky a informace k tématu pro lepší odhad toho, co nás čeká.

Podle všech informací, které probíhají zahraničními médii bude nový Xbox One větší než současný Xbox 360, což může naznačovat, že Microsoft dal přednost bezpečnému dimenzování chlazení a menší hlučnosti před kompaktnějším šasi. Možná si mnozí z vás vzpomenou na problémy s první verzí Xboxu 360, který byl hlučný a navíc se poměrně často přehříval. Pokud se podíváme na design staršího Xboxu 360 a srovnáme jej s fotografiemi nového Xboxu One, tak můžeme dobře sledovat mezigenerační rozdíl. Osobně se mi nová konzole zamlouvá mnohem více.





Designem asi Xbox One nikoho neurazí, ale zřejmě také nikoho nenadchne. Sony PlayStation je na tom podobně a z některých úhlů vypadá opravdu divně. Vnímání designu je ovšem věc specifická, takže uvidíme na ohlasy potenciálních zákazníků. Na designu ale hry neběží, takže mnohem důležitější budou provozní vlastnosti obou konzolí. Otázkou ovšem zůstává, zda budou nějak zásadně odlišné, když hardware bude téměř totožný. Každopádně pro Microsoft není Xbox One pouze herní konzolí, ale multimediálním centrem, kde přehrávání médií a internet je stejně důležité jako hraní samotné.

Pokud se podíváme, jak se změnil svět od příchodu poslední generace konzolí, zjistíme, že opravdu moc. Herní nadšenci dnes mají na výběr mnoho možností, jak si krátit volný čas a herními platformami jsou nejen počítače a konzole, ale také smartphony a tablety. Významným způsobem byla navýšena také rychlost internetu v běžné domácnosti nebo mobilní internet. Změnilo se toho zkrátka strašně moc, což dává vzniknout pochybám, jestli je zde ještě vůbec místo pro další generaci konzolí, které zde mají být necelou dekádu. Xbox 360 na trhu vydržel téměř 8 let, ale v současném tempu vývoje mobilní hardwarových platforem typu AMD Jaguar se dost dobře může stát, že běžný tablet bude za 3-4 roky stejně výkonný jako obě konkurenční herní konzole.





Microsoft i Sony věří, že se tak nestane a poptávka po high-endových herních konzolích zde bude existovat ještě dostatečně dlouho, aby ospravedlnily svou existenci. Pokud bychom přistoupili na tezi, že před každou konsolidaci produktů, které se postupně začnou svou evolucí přibližovat sobě navzájem, následuje konjunkce, pak můžeme čekat, že herní trhy budou dále expandovat až do bodu, kdy dojde ke sjednocení pod nějakým standardem. Osobně si však myslím, že popisovaná událost nastane až momentu, kdy dojde u zařízení používaných v dalších herních segmentech až k 10násobnému navýšení výkonu a platformy se stanou rovnocenné a podobně zajímavé pro vývojáře áčkových herních titulů. Těžko můžete čekat, že byste Crysis nebo Bioshock v dohledné době „rozchodili“ na tabletu nebo telefonu a k tomu musíte samozřejmě přidat ještě unifikované rozhraní pro připojení periferií jako jsou zobrazovače nebo ovladače, které v každém případě potřebovat budete.






Microsoft ovšem zcela určitě nevsází na jedinou kartu a Xbox One nebude pouze evolučním krokem z Xbox 360. Byznys v IT a celkově zábavním průmyslu se neustále mění a novinky přicházejí z různých zdrojů. Příkladem může být s jeho Apple s jeho produktem Apple TV, který byl jakousi sondou do byznysu, se kterým Apple neměl nic společného. Podobně je na tom i Google, který si věc nemůže nechat ujít, a taky by si rád ukousnul z tohoto lukrativního koláče a pozadu nechce zůstat ani Intel, který také uvést IPTV službu. Vypadá to, že nad médiem, jakým je běžná televize, se pomalu jistě začíná smrákat. Čím dříve to bude, tím lépe, protože klasický formát jakým je televize dnes, je naprostým přežitkem a o kvalitě většiny televizních kanálů ani nemluvě. Xbox 360, byť se jedná o starší platformu, s televizí koketoval již dávno a pro mnohé uživatele je dnes spíše než herní konzolí Netflix boxem.

Důležité je ovšem říci, že prozatím neexistuje žádný unifikující standard v této oblasti a každá ze společností si jede pro vlastní ose. Konzole nové generace na tuto situaci musí být připraveny a vzhledem k tomu, že se již jedná v podstatě o plnohodnotné počítače, to nebude problém. Jenže zde máme další látku k zamyšlení. Budou nové konzole opravdu high-endovými herními mašinami, nebo pouze „krabička pro všechno“. Každopádně výrobci alespoň nevsadili vše na jedinou kartu, protože to může být v byznysu i v životě poněkud zrádné.
reklama