reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner: oblíbený pomocník do domácnosti

2.12.2019, Milan Šurkala, recenze
Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner: oblíbený pomocník do domácnosti
Robotické vysavače zažívají obrovský boom a jedním z nejoblíbenějších jsou ty od společnosti Xiaomi. My se dnes podíváme na střed jejich nabídky, robotický vysavač Mi Vacuum Cleaner s 5200mAh akumulátorem.
Vysavač využívá algoritmus SLAM pro plánování cesty. Možnosti jsou v zásadě tři. Můžete se na algoritmy vykašlat a vysavač ovládat pomocí telefonu a šipek jak autíčko na dálkové ovládání. Tohle vás ale bude bavit tak minutu a v praxi to využijete leda tehdy, když potřebujete rychle vysát nějaký lokalizovaný nepořádek (když něco vysypete, ale nepotřebujete vysávat celý pokoj).
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
Další možností je opět využít aplikaci, vybrat si v ní plochu, v které se má vysavač pohybovat a on to už vysaje. Třetí možností je zmáčknout tlačítko pro úklid na vysavači. V takovém případě si vysavač nejprve objede obvod okolí ve vzdálenosti 1,5 metru od nabíjecí stanice, vysaje tuto plochu, přičemž si sbírá současně další informace o svém okolí. Až dokončí tuto výchozí plochu, vrhne se na zbytek bytu, kam může dojet. Opět nejprve objede obvod místností a pak tuto plochu "vyplní". Máte-li dlouhou úzkou chodbu, vysavač nemusí jezdit po délce a neotočí se párkrát, ale může jezdit po šířce od jedné strany ke druhé a bude se otáčet mnohokrát. To vše totiž záleží na tom, jak si natočí mapu bytu, což nemusí být vždy ta nejvýhodnější možnost.
 

 
Musím říci, že s aplikací Mi Home, která slouží k ovládání vysavače, jsme si při testu užili svoje. Nejprve jsme zkoušeli verzi pro iOS a po trochu boje jsme byli schopni telefon spárovat s vysavačem. Každé další spuštění byl ale problém, až to jednou přestalo fungovat úplně a podle tuny příspěvků na internetu jsme zdaleka nebyli jediní. Existují desítky způsobů, jak to rozchodit, nastavování serverů na Čínu, Singapur, změna routeru (zkoušeli jsme 4 různé) a Wi-Fi sítě (zkoušeli jsme i hotspot přes LTE), správné šifrování Wi-Fi, malá vzdálenost od routeru, reset všeho, vyzkoušeli jsme 3 různé telefony (iOS i Android) a další desítky zaručených způsobů. No, nepovedlo se.
 
Jak se totiž ukázalo, tyto vysavače mají často problémy s Wi-Fi modulem, který může zlobit a v některých případech prostě odmítá pracovat. Zatímco s telefonem se vysavač spojil bezdrátově bez problému, tentýž modul se už přes Wi-Fi nespojil s routerem. Nakonec tak musel být vyměněn celý modul. Rázem to byl úplně jiný kus hardwaru. Aplikace si při novém párování našla vysavač sama, připojila se na Wi-Fi, vše si zkonfigurovala za pár desítek sekund, nebylo třeba s ničím laborovat, téměř na nic klikat, vysavač funguje, a to i opakovaně. Hlavní výtka tak směřuje k tomu, že rozchození aplikace vyžaduje registraci na serverech Xiaomi, což je občas také docela "drbačka".
 

 
Dobré je trochu počítat s tím, jak vlastně vysavač pracuje a trochu tomu uzpůsobit domácnost. Kabely je tak dobré trochu pouklízet, rizikem mohou být i dlouhé záclony až po zem, nicméně při testu se vysavač ani jednou nikam nezamotal. Problém měl s koberečky v koupelně a záchodě. Ty jsou plošně relativně malé a dost vysoké, takže najet na ně nebylo úplně jednoduché. V koupelně to u toho většího zvládal, i když se mu občas povedlo ho poposouvat a narolovat, na záchodě ho většinou naroloval a jednou se na něm i zasekl. Po chvíli bezmoci si tak zavolal o pomoc.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
Toto byly koberce, ze kterých je obvykle problém něco dostat. Vysavači se větší část smetí podařila vysát, ale nebylo to na 100 %. S normálním akumulátorovým tyčovým vysavačem to ale není o nic lepší. U koberců s nižším vlasem jsou výsledky lepší. Nemá problém s menšími prahy a přejede i více než centimetr.
 
Pokud jde o hlučnost, ta závisí na zvoleném režimu, které jsou zde rovnou 4. Ve výchozím nastavení využívá režim Balanced (druhý nejtišší) a hlučnost není nejhorší. Sice nejde o nic extra tichého, ale ani o nějak nepříjemný hlasitý hluk, je to takové hlasité šumění.
 

 
Rychlost vysávání a vybíjení pochopitelně závisí na složitosti terénu. V jednom bytě, kde jsme ho zkoušeli, zvládal 1 m2 v průměru za zhruba 50 sekund a vybil cca 0,5 % kapacity baterie. To znamená, že na celý akumulátor by měl teoreticky vysát 200 m2 a zabralo by mu to 2 hodiny a 50 minut. Pokud byl puštěn jen v pokoji, kde v podstatě neměl překážky, čas na m2 se začal blížit ke 40 sekundám, také vybíjení bylo nižší a blížilo se k 0,4 % na m2.
 
V druhém bytě už 1 m2 zabral okolo 80 sekund, neboť měl podstatně více objektů po zemi a musel tedy spoustu věcí objíždět, upravovat trasu a nemohl to brát v dlouhých průjezdech po bytě. Spolu s tím také rostla míra vybíjení. Pokud byste chtěli spočítat náklady, tak na vysátí 50 m2 dáte za elektřinu zhruba 0,09 Kč (při ceně 4,7 Kč za kWh přepočítáno na první byt).
 

 
Vysavač si celkově velmi dobře poradil s většinou domácího nepořádku. Delší vlasy se ale pochopitelně časem začnou namotávat na hlavní kartáč, takže je dobré je občas vytáhnout ven (v podstatě vyříznout, protože to jinak asi nepůjde). Obecně mohou delší věci dělat neplechu, ale to není nic překvapivého a pokud se kartáč zasekne, vysavač si opět zavolá o pomoc.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama