reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.12.2019, Milan Šurkala, recenze
Robotické vysavače zažívají obrovský boom a jedním z nejoblíbenějších jsou ty od společnosti Xiaomi. My se dnes podíváme na střed jejich nabídky, robotický vysavač Mi Vacuum Cleaner s 5200mAh akumulátorem.
regine (57) | 2.12.201919:05
Kdo má vysavač jako Dyson, Hoover, ... ­(ne udělátka­-zahlučňovače do 3 tisíc Kč = ETA, Sencor..­) i nejdražší robotické vysavače by hodili ihned do popelnice.
To ani nemíním srovnávat s centrálními vysavači.
A mluvím ze zkušenosti ­(sousedů a spolupracovníků, kteří naletěli nebo dostali darem­), a videa, kdy na slovenské TV předváděli co robotické vysavače ­(ne­)umí. Údajně mělo jít o kladnou reklamu. ;­-)
Odpovědět0  2
Tech-boy.lukas (1279) | 3.12.201917:23
no tak to jste mě moc nepotěšil,stále o tom uvažuji. Pak si ale zase řeknu co ty místnosti které jsou přes den zavřené. Bude umět si je otevřít?
Odpovědět0  0
regine (57) | 4.12.201912:27
Jak jsou robotické vysavače ­'vynikající­', dokazují nabídky v bazarech. Ihned se jich lidé zbavují. Viz datumy ­- koupeno ­- nabízeno.
https:­/­/elektro.bazos.cz­/inzeraty­/prodam­-roboticky/
Odpovědět0  0
bard3 (1) | 4.12.201920:12
Mam vysavac Dyson ­(asi tak 10 rocny­) a aj tento Xiaomi ­(kupeny minule vianoce­). Z praktickych skusenosti mozem povedat ze som prekvapeny ako Xiaomi efektivne vysava. Prekvapila ma hlavne schopnost povysavat koberce lebo to som nejako neocakaval ze to bude dobre fungovat. Spravil som aj test ze najprv siel Dyson a nasledne Xiaomi. Cuduj sa svete este pomerne vela nasiel. Pre Dyson nemam koncovku na koberce ale len na tvrde povrchy a tak Xiaomy kedze ma na spodu kefky tak z koberca vyberie aj to co Dyson nedokaze :­).
Dalsie + pre Xiaomi ­- nechodi po izbe ­"bezhlavo­" ­(ako ine roboticke­) ale pomerne efektivne prejde celu plochu. Nahradne diely ­(filter, bocna kefka, spodna kefka­) sa za normalne peniaze da kupit z Allieexpres. Len take info z apliacie za rok isiel tento vysavac 1580 minut, presiel 1514 m2 pri 115 vysavaniach.
Odpovědět1  0
tervicz (66) | 4.12.201922:06
Tak to mu skutečně není, stejně jako Bard3 níže vlastním obojí a mám možnost srovnání, navíc srovnávání ručních či centrálních vysavačů s robotickými je jak srovnávat žehličku s mandlem.

Jde spíš o přehnaná očekávání a pochopitelně nelze moc čekat od levných modelů. Používáme 2x Roborock ­(Xiaomi­) S50 a pro pravidelné udržovací vysávání a vytírání naprosto plní účel, má slušné algoritmy pro orientaci ve vysávaném prostoru, pochopitelně nevyžaduje přítomnost člověka, podobné zkušenosti jsou i s modely od Roomby i některými dalšími.

Nelze čekat, že si perfektně poradí s vysokým kobercem plným měsíc neuklízených kočičích chlupů a to ani není účel, robotický vysavač není přímou náhradou výkonného vysavače klasického­/centrálního, nicméně jednou pořádně vysátý prostor efektivně udržuje.
Byť zrovna Xiaomi se dokáže orientovat i v poměrně složitých prostorech, není pochopitelně vhodné pouštět roboty na podlahy plné věcí a kabelů, stejně tak je dobré si ověřit, jaký výkon má na různých typech koberců. Na podlahách bez koberce jsou bezproblémové.
Je tedy dobré používat zdravý rozum a případně prostor trochu přizpůsobit.

Samozřejmě nejde o bezporuchová zařízení a časem odchází baterie, to se ovšem týka třeba i ručních vysavačů, zrovna Dyson má sice poměrně výkonné, nicméně s ohledem na cenu až překvapivě plastové a fragilní stroje.
Odpovědět0  0
honcka (43) | 2.12.201910:11
Doporučil bych se podívat na novou verzi STYJ02YM, stojí okolo $320 z českého skladu, má vytírání a výkonější motor ­(2100Pa)
Odpovědět0  0
leppard (164) | 3.12.201911:12
Kde se pls. da objednat? Diky!
Odpovědět0  0
honcka (43) | 4.12.20198:23
aliexpess, pak vyfiltrovat sklad ­- Česká republika
Odpovědět0  0
Chymer (11) | 4.12.201919:07
STYJ02YM není ale novou verzí testovaného produktu, ale jiného. Testovaný produkt již má nový model, ten se v EU zatím oficiálně neprodává ­(mám ho už ale doma :­).
Odpovědět0  0
maiki (166) | 2.12.20197:00
Kdyz pominu onen wow efekt robotickeho udelatka, ktere sisamo dojede pro sve nabiti, jaky je skutecny prinos teto skatule? Koberec to stoprocentne radne nevysaje, do uzkych mist, ktetych jsou po pokoji desitky se to nedostane, pod skrin uz vubec ne. Ve vysledku tudiz liny pepa nebude mit uklizeno a vhte nevjte proste vezme hadici a zacvici si, namisto nesmyslneho pobihani ulicemi plnymi smogu. A napriste si sakra rozmysli kde vyhodit penize...
Odpovědět0  6
Jan Vítek (3360) | 2.12.20197:51
Ano, chce to bezbariérovou domácnost, která je už před vypuštěním robota v podstatě uklizená hlavně od překážek. Ten může pak přes den vyjet a posbírat nějaké to smetí, ale to je zase vyváženo tím, že ho člověk sám musí čistit a udržovat. Zacvičit si s vysavačem mi vychází jako lepší řešení, ze zkušenosti.
Odpovědět0  0
honcka (43) | 2.12.201910:13
Vysypat mi přijde jednodušší, než vysávat, navíc to zvládnou i děti, který to dělají rádi, vysát byt, aby to k něčemu stálo neumí.
Odpovědět0  0
Šaky (6) | 2.12.20198:03
Mám už asi 2 roky Xiaomi Roborock S50 a moje zkušenosti jsou následující:
- Koberec vysaje lépe, než mnohý velký vysavač ­- v počátečním nadšení jsme ho nechali vysávat koberec, který jsme předtím poctivě vysávali Neptunem od ETY a pak jsme čuměli, kolik toho ten prcek z koberce ještě dokázal dostat.
- Na plovoučce je super
- Vytírání je fajn, ale je to jen takové ­"údržbové­"- pořádné fleky se musí stejně vydrbat ručně. A hlavně v tu chvíli je potřeba myslet na to, aby člověk po akci sundal a umyl hadr ­- jinak začne smrdět a není nic moc, když vám vysavač poctivě vytře celý byt smradlavým hadrem.
- Od té doby, co mám syna, ho používáme o trochu méně, protože člověk mu stejně musí trochu připravit prostor ­- tzn. například uklidit hračky a vše, co by mohlo napáchat neplechu. Dokud nebyl syn, tak nebyl problém udržovat byt ve stavu připravenosti na vysávání.
- Synovi je teď 10 měsíců a vysavač se stal docela zábavou ­- občas přijde k dokyně, povytáhne ho z ní ven a pak se baví tím, jak tam zpátky zajíždí a řekne ­"Charging­". Když ho vytáhne víc, tak vysavač spustí nejen pohybové motory, které nejsou tak hlučné, ale i hlavní sací a to se synáček vydá na útěk a u nejbližší židle se postaví, aby vypadal co největší a vysavač si na něj moc nedovoloval...

Mé hodnocení ­- není to kouzelná krabička, která zajistí, že nemusím doma nic dělat, ale rozhodně je to je dobrý pomocník, který mi ušetří čas i námahu, a ve výsledku třeba na kobercích udělá svou práci lépe než já. A já se mohu věnovat synovi.
Odpovědět4  0
Doom (20) | 2.12.20198:57
Už sadu let, možná 8, mám Roombu 530 a jsem s tím spokojený. Pro operativní úklid je to moc fajn věc. Jak padlo výše, stačí si zorganizovat byt, nemít bordel na zemi a pak není problém před odchodem třeba na nákup nebo do práce ťuknout do robotka a po příchodu mít pěkně vysáto. A rohy nebo hůře dostupná místa jednou týdně udělat normálním vysavačem. Co se týká efektivity, když jsem Roombu poprvé pustil na koberec, který jsem předtím projel běžným vysavačem, tak toho ještě vysála dost. Takže dobrý robotický vysavač rozhodně jen hračka není. Ale to chce zkusit a ne jen plácat.
Odpovědět1  0
regine (57) | 4.12.201912:22
Koberce lze vysávat do nekonečna. Každý vysavač na koberci po sobě při druhém ­- třetím ­- n­-tém vysávání najde smetí.
Jen v profi­-pračce lze dosáhnout vyčištění koberce.
Odpovědět0  0
Ascorti (9) | 2.12.201915:07
Ne každý bydlí v zakrámovaném 2+1. Náš 120metrový byt vysaje obstojně a jednou za čas ­(za 14 dní­) se úzká místa projedou standardním vysavačem.
A tohle může běžet klidně každou noc.
Odpovědět1  0
BorekStraka (7) | 4.12.201915:14
Mám asi rok Eufy Robovac 11S, vybíral jsem podle zahraničních recenzí. Jezdí každý den ­(malý byt­). Když jsem ho pořídil, tak jsem vysál ručně, vytřel, pak nechal jezdit jeho a koukal jsem, kolik bordelu dokázal ještě najít. Normální ruční vysavač vytahuju sotva jednou za pár týdnů, většinou jen když se něco rozsype. Robotickej vysavač sice nevysaje v rozích, ale ono se v těch rozích moc nemá co usadit, když na podlaze není prach. Snížila se i prašnost obecně. Jedno z nejlepších rozhodnutí a nákupů, co jsem kdy udělal. Ale ano, nesmí být na podlaze moc věcí. Člověka to donutí před odchodem do práce prohlídnout podlahu. Do bytu s malými dětmi to asi moc není.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.