reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník

23.4.2008, Jan Vítek, recenze
Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník
Dnešní recenze bude o vysoce integrovaném vodním chlazení od Xigmateku s označením AIO-S80DP. Jde o chladič, který nezabírá více místa než dnešní běžné procesorové chladiče využívající pouze proud vzduchu. O to bude zajímavější se přesvědčit o jeho výkonu.
Kapitoly článku:
  1. Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník
  2. Teplotní testy a závěr
Společnost Xigmatek je velmi mladá. Byla založena v roce 2005 a ihned se zaměřila na chlazení PC komponent. Její hlavní výzkumný a vývojářský tým se nachází v Německu a svou hlavní filosofii označuje příhodně jako I.C.E. - Impressive, Creative a Essential, pomocí které se chce dle vlastních slov stát jedním ze světových vůdců v oboru.



Portfólio Xigmateku zahrnuje vzduchové chladiče, vodní chladiče, napájecí zdroje a příslušenství, kam se zařazují ventilátory, jeden model teplovodivé pasty a retenční kity. Při zběžném pohledu na vzduchové chladiče zjistíme, že Xigmatek nabízí v podstatě to, co ostatní firmy, tedy věžovité modely využívající heatpipe a hliníková žebra. U vodních chladičů ale již dokáží zaujmout dva modely, kde jeden je určen pro grafické karty (PI-UN7) a není o moc větší než dnešní vzduchové chladiče. Jeho nevýhodou je však dnes již jeho zastaralost, protože podpora karet končí u modelů NVIDIA GeForce 7900 a ATI Radeon X1950.

ModelAIO-S80DP
Rozměry121 x 114 x 128 mm
Hmotnost840 g
Vodní blokměděný
70 x 54 x 14 mm
Radiátory (2x)hliník
80 x 88,7 x 22 mm
Ventilátor80 x 25 mm
12 V / 0,12 - 0,42 A
1200 - 3200 RPM
kuličková ložiska
27,68 - 52,72 CFM
16 - 28 dBA
4 pinové napájení (PWM)
Vodní pumpa12 V / 0,3 A
3100 RPM
keramická ložiska
72 l/hod
19 dBA
3pinové napájení
Tepelný odpor0,21 - 0,38 °C/W
KompatibilitaSocket 478/754/939/940/LGA775/AM2

Druhý, procesorový model AIO-S80DP je již určen i pro moderní sockety AMD AM2 a Intel LGA775, takže je stále aktuální, alespoň co se týče kompatibility. Proto si jej dnes představíme a podíváme se, jak si povede ve srovnání s konkurencí, i když přímého soupeře k dispozici nemáme.



Chladič je dodáván v papírové krabici, kde je navíc ještě společně s příslušenstvím umístěn v tuhém plastovém obalu. Z něj vyjmeme zařízení, které má na vodní chladič nezvykle malé rozměry a na ty zase nezvykle velikou hmotnost. Slovy čísel to je 121 x 114 x 128 mm a 840 g. Předem podotýkám, že dovnitř se nepodíváme, protože jednak je chladič opatřen ochrannou samolepkou a pak dle schématu je jasně vidět, že by při demontáži zevnitř vyteklo chladicí médium. Uvnitř se ale skrývá vodní pumpa, vodní blok, dva 80 x 88,7mm radiátory a mezi nimi 80mm ventilátor.



Xigmatek AIO-S80DP tedy připomíná kostku, částečně také díky své kapotáži z hliníkového plechu, která částečně chrání také skládané žebroví radiátorů, protože to je velmi náchylné na mechanické poškození. Do lamel stačí v podstatě šťouchnout prstem a už se ohýbají. Právě proto také jejich tvar není kdovíjak souměrný, ale o to zde nakonec nejde.



Po stranách "kapoty" máme černé nálepky s písmeny AIO (All-In-One) a pod nimi zbytek označení - S80DP a logo výrobce. Pod těmito samolepkami jsou pak přišroubovány dvě kovové packy, za něž budeme chlazení montovat k retenčnímu rámečku. Nyní se podíváme na spodní část chladiče.



Ta se postupně zužuje až k vodnímu bloku, který je od hliníkového rezervoáru oddělen gumovým těsněním. V pozici ho pak drží celkem osm šroubků a je zajímavé, že ty můžeme klidně odšroubovat, ale otvor v jednom z radiátorů už je opatřen ochrannou samolepkou. Z měděné základny pak vystupuje čtvercová styčná plocha s hranou 37 mm a ta, jak je vidět z fotografie, je poměrně dobře zarovnána a vyleštěna.




Příslušenství


Příslušenství je rozmístěno v igelitových sáčcích kolem chladiče a jsou mezi ním především retenční rámečky z tvrdého černého plastu a také manuál, kde si můžeme počíst v angličtině, němčině, francouzštině a tak trochu překvapivě i polštině. Pokud ale nevládnete ani jedním jazykem, tak to příliš nevadí, protože grafické znázornění instalace je všeříkající.



Nakonec je zde drobné příslušenství, kde se skví dvě redukce napájení na Peripheral Power konektory (jeden pro ventilátor a druhý pro pumpu), teplovodivá pasta, čtyři plastové distanční podložky pro nastavení rámečků a sady různých šroubků a podložek.




Instalace


Při instalaci zde tedy budeme postupovat stejně, jako by Xigmatek AIO-S80DP byl normální vzduchový chladič. Prvním krokem je připravení základní desky, na kterou si našroubujeme příslušné rámečky. V případě socketu LGA775 je to dvojice, kterou najdete na fotografii zcela dole. Tyto rámečky si pak nastavíme pomocí čtyřech distančních sloupků a přes tlusté ochranné podložky přišroubujeme k základní desce.



Poté si namažeme procesor teplovodivou pastou. Zde bude díky dobře vyleštěné styčné ploše stačit jen minimální množství. Nakonec chladič nasadíme na procesor tak, aby šipka na jeho horním krytu směrovala k I/O portům základní desky. Nakonec již jen chladič postupně přišroubujeme k rámečku pomocí šroubků s pružinkami a zapojíme ventilátor a vodní pumpu.
reklama