reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Y-Cam Black S: noční hlídač

10.1.2012, Jan Vítek, recenze
Y-Cam Black S: noční hlídač
IP kamery jsou dnes již dostupným příslušenstvím do domácností, kde mohou sloužit pro prostý dohled nad jejich stavem, nebo i pro bezpečnostní účely. Nyní si můžete zakoupit i model Y-Cam Black S pracující dobře i v noci, na nějž se podíváme.
K základnímu provozování IP kamery potřebujeme dle výrobce následující minimální konfiguraci, která by v dnešní době rozhodně neměla nikoho zaskočit. Pak si můžeme stáhnout aplikaci Y-Cam Camera Setup, která nám stejně jako jiné alternativy od ostatních výrobců napomůže najít kameru v lokální síti. Popřípadě si samozřejmě můžete adresu odvodit, nebo se podívat do GUI vašeho routeru a tabulky jím přidělených IP adres.





Doporučená minimální konfigurace:
  • OS: Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 7
  • Procesor: Intel Pentium III, 800MHz nebo lepší
  • Paměti: 128MB RAM Minimum
  • Webový prohlížeč: Internet Explorer 5.5 nebo novější, Mozilla Firefox, Safari, Chrome, ...


Pokud se rozhodneme využít Camera Setup od Y-Cam, můžeme si ihned zvolit jiné potřebné síťové nastavení této IP kamery. Dříve se ale musíte přihlásit pomocí výchozího účtu s přihlašovacím jménem admin a heslem 1234.







Webové uživatelské rozhraní


Nyní se už podíváme na nabízené uživatelské rozhraní, které nám dovolí sledovat jednak živý obraz a potom provést veškerá potřebná nastavení. Jako první se tedy objeví následující uvítací obrazovka sloužící jako rozcestník mezi Live View - živým obrazem a Settings - nastavením kamery.







Pro sledování živého obrazu je nutné nainstalovat prvek ActiveX, k čemuž nás prohlížeč IE9 vyzve sám. Dejte si ale pozor, ať nepoužijete 64bitovou verzi tohoto prohlížeče, neboť s tou se plug-in nemá rád a ve výsledku nic neuvidíte. Je tedy třeba využít 32bitovou verzi IE9, kde kamera již pracuje v pořádku.




- klikněte pro zvětšení -


Na hlavním panelu s obrazem máme možnost nastavit hlasitost, zachytávat obraz (jpg) i video (asf), což samozřejmě funguje i pro případ alarmu, zoomovat a změnit rozlišení mezi třemi hlavními volbami - 640 x 480, 320 x 240 a 160 x 120. Kamera také podporuje více video streamů, které si můžeme dodatečně nastavit.


Setup - Camera


Zde se nejdříve podíváme na přehled informací o nastavení celé IP kamery, kam se dostaneme pomocí odkazu v horním rohu, ovšem ještě dříve nás kamera vyzve k tomu, abychom si změnili výchozí heslo na něco jiného. V tom evidentně hodlá pokračovat až do té doby, co si je opravdu změníme.





Celé uživatelské rozhraní je u této kamery velmi jednoduché a prosté grafických blbůstek, což je pro přehlednost a rychlost ovládání jedině dobře. I když dnes již u podobných zařízení letí spíše rozhraní založená na Ajaxu. Jako první se ukáže záložka Camera Setup týkající se základních voleb ohledně obrazu kamery, svitu stavové LED, převrácení obrazu v obou osách, frekvence osvětlení, atp. Jinak je tu ale také nastavení mikrofonu, kde jde především o vzorkovací frekvenci, a tedy náročnost na přenosovou kapacitu.




- klikněte pro zvětšení -


Záložka Stream setup se už týká dvou zmíněných streamů, kde si můžeme dopodrobna zvolit hodnoty pro rozlišení, snímkovou frekvenci, bitrate či kvalitu, nebo vše jednoduše necháme na nabízených předvolbách (preset). Primární stream bychom tedy měli nastavit především na kvalitu, neboť se bude hodit při prohlížení obrazu přes lokální síť. Pak tu je sekundární stream, jenž bude využitelný při přenosu obrazu přes Internet a nakonec mobilní stream pro kapesní zařízení.





OSD Setup je třetí záložka ve skupině a týká se výhradně zobrazení vybraných informací přímo přes obraz kamery, a to v horním levém rohu. Škoda jen, že si nemůžeme vybrat, kde bude vybraný text umístěný.





A nakonec je tu čtvrtá záložka Night Vision setup, která slouží pro nastavení nočního režimu - jednak zapnutí infračervených LED, jimiž je kamera vybavena v dostatečné míře a zapnutí černobílého režimu pro případ, že by obraz byl už příliš barevně zašumněn.






Setup - Network


Druhá skupina záložek obsahuje nastavení sítě - nejdříve tedy té bezdrátové, kam zadáme obvyklé údaje jako SSID naší sítě, typ šifrování a nakonec i klíč k přístupu. Pak si stačí pomocí tlačítka Test ověřit, zda je spojení dostupné a pokud ano, můžete nechat kameru restartovat a odpojit od ní Ethernetový kabel. Měla by se jako v našem případě automaticky připojit k routeru pomocí Wi-Fi.





Následně je tu samozřejmě i nastavení TCP/IP i s možností volby portů HTTP a RTSP a způsobu ověření přístupu.





Tato kamera pak podporuje samozřejmě i protokoly PPPoE, DDNS a UPnP, přičemž první dva můžeme toliko zapnout či vypnout, ale u UPnP si ještě můžeme zvolit rozmezí portů pro forwardování z vašeho routeru, jenž samozřejmě také musí být kompatibilní s UPnP.





Setup - Alarm


Nakonec se na této stránce podíváme na možnosti nastavení alarmu, které jsou u této kamery obvyklé na dnešní dobu, i když je jejich nastavení v rámci jednoduchého uživatelského rozhraní trošku těžkopádné. Hned v první záložce Motion Detection máme možnost zadat až čtyři okna, v nichž bude kamera sledovat pohyb s různým nastavení citlivosti. Pokud pohyb překoná práh citlivosti, spustí se alarm.




- klikněte pro zvětšení -


To vak může díky Schedule Setup fungovat pouze v určitou dobu, což je v podstatě nezbytné pro to, aby kamera nebyla v pozoru neustále. Zvolit si můžeme až čtyři různá plánování, a to buď pevné pro všechny dny v týdnu, nebo pro každý den zvlášť. Škoda jen, že se sem nemohou zadat výjimky, které by platily třeba v případě svátků a jiných odlišných dnů.





V záložce Alarm Management Setup lze celý alarm kompletně vypnout, ale především tu máme nastavení zasílání dat na vzdálený FTP server nebo na e-mailovou adresu. V obou případech si dokáže kamera zapamatovat až čtyři účty, jež zadáváme v samostatných oknech (adresa, heslo, cesta, SMTP server, atp.)





V záložce Periodic Sending Setup lze využít také zasílání dat na FTP a e-mail, ovšem zde nejde o alarm, ale o neustálé odesílání v přednastavených intervalech.





A nakonec tu je Image Buffer ukládající obrazová data do vyrovnávací paměti, což je v podstatě něco podobného jako v předchozím případě, ale zde již pracujeme s FPS, tedy snímky za sekundu a omezeným časem do 20 sekund.




reklama