reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.
Harry_ (22) | 10.8.200912:22
I kdyz od testu uplynulo hodne vody, dekuji za clanek, na ktery jsem narazil nahodou, kdyz resim prave jak zabezpecit co nejjednoduseji flashky. Je s podivem, ze zadny jiny server se timto nezabyva.
Souhlasim s vytkami, ze by se hodilo trochu vic info o bezpecnosti­-algoritmech apod.­-pokud ty informace jsou k dispozici, ale hlavne nejake prakticke zkouseni: prace pod beznym uzivatelem, uspesnost prihlasovani otiskem prstu apod.
Jinak vsem kritikum, ze se musi instalovat SW ­- prectete si jeste jednou a pozorne produkt Kingston. Planuji jej koupit, tak v pripade zajmu napisu dojmy.
Odpovědět0  0
ali_baba | 16.4.200918:43
True Crypt je sice super ale musis ho mat nainstalovany na pocitaci alebo niekde nahraty ci nie ? Nemas moznost prist s klucom do lubovolneho pocitaca natukat heslo a mountnut disk to je o nicom. V tomto mi pride tento disk lepsi lebo si aspon prenasa program so sebou je to praktickejsie.
Odpovědět0  0
_Lubos_ | 12.5.200913:39
truecrypt nemusí být nainstalovaný. Na počítači, kde jej máš nainstalovaný jej spustíš a dáš tam vytvořit cestovní disk. On se nahraje na tu fešku a pak je možný jen bat souborem jej spustit s příslušnými parametry a naťukat heslo a on připojí virtuální disk. Podrobněji je to popsáno v dokumentaci TrueCrypt. Každé řešení má své plus i mínus. V řešení TrueCrypt vidím především jeho cenu...
Odpovědět0  0
sroobik (599) | 4.3.200920:35
osobne by som chcel nasledujuce. Pichnem usb disk do lubovolneho pc. Disk sa nacita a je zneho mozne citat. Pri zapise na tento disk system vypyta meno­/heslo. Ked sa nezada korektne meno­/heslo, zapis nebude uskutocneny. Pozna niekto takyto soft?
Ak niekto chce vediet naco je to dobre... chcem data citat hocikde, ale nechcem aby mi zavirene kompy zavirili kluc.
Odpovědět0  0
_Lubos_ | 5.3.200915:31
právě že TrueCrypt toto umí téměř dokonale :)
Odpovědět0  0
_Lubos_ | 4.3.200911:02
Chybí mi v článku detailnější informace o bezpečnosti jednotlivých způdobů zabezpečení. Já osobně jsem produk, lkterý by mi po této stránce vyhovoval, na trhu nenašel ­(především bez nutnosti instalace SW­). Z tohoto důvodu používám softwarové řešení pomocí TrueCrypt a jsem maximálně spokojen.
Odpovědět0  0
certisko | 4.3.200910:33
Dost ma zaraza ze v teste nebola spomenuta dost velka nevyhoda. A to je vo vacsine software nutny k fungovaniu tychto klucov! Napr PC s Linuxom, Windows bez admin. prav ­(v praci­). Tam je taky kluc nepouzitelny.
Odpovědět0  0
randomofamber (40) | 4.3.200910:21
Dobrý článek.
Jinak u mě by zvítězil Corsair Padlock. To proto, že zabezpečení nevyžaduje nějaký software, tj. je to čistě hardware. Tím je možné flashdisk používat na libovolných systémech... Škoda, že není známo jakou trvanlivost­(kolik let provozu­) mají akumulátory starající se o fungování hw části, tedy pokud to není nějaký vysokokapacitní kondenzátor... Taky by mě zajímalo, zda je možné odemknout disk, když je připojen ­(mám na mysli to, že by se napájení pro odemknutí dalo použít z USB sběrnice...
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 4.3.200910:05
Díky za tento článek. Bohužel z něj nevyčtu věci, které mě zajímají nejvíce. Moje představa user friendly zabezpečené flasky je: 1. prvotní nastavení zabezpečení může být libovolně pracné ­(není to často opakovaná záležitost­) 2. běžná práce musí být naopak maximálně jednoduchá, tj. přijdu k PC který ještě nikdy mou flashku neviděl, přihlásí se jako usbmassstorage a zeptá se na heslo nebo na otisk prstu ­(preferoval bych otisk prstu, ale s tím, že ho nejdřív zadám, rozsvítí se dioda a já vím že je vše ok a pak teprve vsunu flashku do USB portu ­- těžko bych se identifikoval u podlahy nebo za compem­). Jestli jsem to ale pochopil správně tak vždy je třeba nějaká prvotní instalace softu, ať už z instalačního cd nebo virtuální mechaniky. Pletu se?
Odpovědět0  0
_pepak | 4.3.200910:05
Trochu mi v článku chybí nějaké informace o bezpečnosti těch zařízení. Tak třeba namátkou:

- Podpora práce pod uživatelským účtem ­- disky se šifrovacím čipem jsou zřejmě jediné šifrující disky, který je toho schopny, prostě proto, že pokud by šifrování mělo běžet v softwaru, tak je potřeba do Windows doinstalovat ovladač, což omezený uživatel nemůže.

- Otázkou je bezpečnost zařízení, která jsou chráněna biometricky ­- třeba otiskem prstu. Je skoro jisté, že u nich data nejsou šifrována ­(buď vůbec nebo bezpečně­), prostě proto, že neexistuje jiný způsob, jak z biometrického vstupu vypočítat jednoznačný šifrovací klíč, než to udělat vyhledávací tabulkou ­- tzn. každý, kdo dokáže disk rozebrat a k té tabulce se dostat, bude mít i přístup k datům.

- Nějaké implementační detaily k použitým šifrám by taky neškodily ­- přinejmenším algoritmus, délka klíče a šifrovací režim.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.