reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu

10.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu
Pohud hledáte kombinaci dobrého výkonu s minimální spotřebou, je pro vás základní deska s procesorem Pentium M tou pravou volbou. A k usnadnění vaše rozhodování si představíme hned dvojici základních desek na čipové sadě i855GM.
V době kdy byl uveden procesor Pentium M pro notebooky, mnoho uživatelů se ptalo, zda nebude podobný procesor rovněž pro desktop. Bohužel, trvalo to až značně dlouho než se toto přání stalo skutečností.



Intel Pentiu M s 1MB L2 cache

K uvedení základních desek vhodných k desktopovému provozu vedl jeden hlavní fakt. Teplo. Stačí se podívat na spotřebu a produkované teplo u prvních procesorů Pentium 4 s jádrem Prescott a je hned jasné, že ne všichni touží mít doma jaderný reaktor, který by procesor napájel a hned za domem obří chladící věž, která by byla schopna procesor chladit. Stačí se podívat na aplikace, které většina uživatelů používá a rychle se můžete přesvědčit, že bude stačit o trochu slabší, ale mnohem méně žíznivý procesor v podobě Pentia M.

Klady procesoru Pentium M
Procesory Pentium M mají několik hlavních vlastností, které stojí za zmínku.
    • - Efektivní architektura - Procesor s jádrem Dothan patří mezi nejefektivnější design poslední doby, který podává slušný výkon i při malých frekvencích. Jak si později ukážeme, na frekvencích okolo 2GHz je Pentium M konkurence schopné pro Pentia 4 a rovněž Athlony 64. Veřejným tajemstvím je, že jádro Pentia M je odvozeno ze starého Pentia III.
      Procesor Dothan má velmi krátkou pipeline, díky které dochází k malým prodlevám při špatném odhadu. Pipeline u Pentia M má jen 12 stupňů. Pro porovnání, AMD64 má rovněž 12 a Pentium 4 jich má 31.
    • - 2MB velká cache - Pentium M s jádrem Dothan je vybaveno 2MB velkou 8-cestou L2 cache. To sice zvětšuje velikost jádra, ale přidává na výkonu v náročných aplikacích a především ve hrách.
    • - Malá spotřeba a malé vyzařované teplo - Podle oficiálních papírů firmy Intel mají procesory Pentium M pouze okolo 21W TDP. To je ve srovnání s Prescotty, které dosahují u nejrychlejších modelů k 130W TDP, značně málo. Proto také stačí malé chlazení a menší otáčky, nemluvě že se to projeví na vašem účtu za elektřinu.
    • - Podporované instrukce - Intel se v poslední době značně snažil nacpat do svých Pentií 4 a Xeonů mnoho nových instrukcí, bohužel, na Pentium M se hodně zapomínalo. Stačí jmenovat Hyper-Threading, EMT64 nebo SSE-3. Zatím co v případě použití v noteboocích tyto drovné nedostatky nevadí, v případě že přesuneme Pentium M do desktopů, budou tyto instrukce a vlastnosti chybět.
    • - Zastaralé čipsety - Platformě s Pentiem M se vyhnul boom, který potkal Pentia 4 v poslední době. Mluvím především o nových čipových sadách i915 nebo 925, které přidávají mnoho nového vybavení. Pentium M je stavěno na čipových sadách i855, které svým vybavením odpovídají desktopové sadě i865 (samozřejmě je zde několik omezení v podobě rychlosti sběrnice a pamětí).
      Intel 855 podporuje pouze 400MHz sběrnici, ale desktopové čipové sady už mají 800MHz nebo dokonce 1066MHz FSB.Nemluvě o podpoře pamětí, i855 podporuje paměti DDR-333, což dává maximální paměťovou propustnost okkolo 2,7GB/s. Nové Pentia 4 s paměťmi DDR2-533 v dual channelu dosahují 8,6GB/s. tedy více než trojnásobku. A to nemluvě o věcech jako PCIe.,
    • - Cena - Posledním, ale asi nejdůležitějším bodem je právě cena, která je u Pentií M ještě stále značná. Možností tak zůstává Celeron M, který byť nese jméno po zelenině, dosahuje poměrně slušných výsledků. Nemluvě o základních deskách, které se pro tyto procesory hodí.
reklama