reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu

10.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu
Pohud hledáte kombinaci dobrého výkonu s minimální spotřebou, je pro vás základní deska s procesorem Pentium M tou pravou volbou. A k usnadnění vaše rozhodování si představíme hned dvojici základních desek na čipové sadě i855GM.
Závěr


AOpen i855GMEm-LFS
Klikněte pro zvětšení

V testu se obě desky ukázaly v dobrém světle. Ale nutno si uvědomit, že každá deska je zaměřena trochu jiným směrem. Zatím, co AOpen je směřován především na domácí použití, kde je hlavním cílem tichý provoz, DFI se pustila trochu do neznáma. DFI se svým PCI-X slotem a southbridgem 6300ESB je vhodná jako základ pro domácí server s minimální spotřebou a tichým provozem.

Pokud bych měl hodnotit použité komponenty, AOpen má navíc druhou síťovou kartu, DFI onen PCI-X slot. Ostatní je téměř stejné. Obě desky rovněž shodně používají zvukový kodek Realtek ALC655. Při pohledu na dodávané utility si lépe vede AOpen, který se svojí utilitou umožňuje nastavit prakticky vše co vás jen napadne. Od frekvence až po rychlosti větráků a ještě mnohem dál. Dalším hodnotícím bodem je BIOS. Zde si nepatrně lépe vedla základní deska DFI, která má větší možnosti nastavení pro taktování a pak mě velmi zaujala nabídka otestování stability ještě před startem systému. Každopádně nepočítejte, že by jste si s integrovaným jádrem něco zahráli, i na Quake 3 ve vyšším rozlišením je lepší mít něco jiného.


DFI 855GME-MGF
Klikněte pro zvětšení

Když jsem vše rozepsal, jistě pochopíte, že nemohu určit vítěze dnešního klání. Obě desky jsou velmi dobré, ale hodně záleží na přesných požadavcích, které na ně kladete.

Ještě úplně na závěr si nemohu odpustit trochu okomentovat výkon. Ten je na procesor s frekvencí 1,6GHz velmi slušný a když ještě zvážíte, že tento procesor je po celou dobu chladný a teplota se nepřehoupne přes 40°C, je to velmi slušné. Pokud k tomu všemu přidáte 600MHz, což není problém ani u DFI s jejich mini chladičem, dostanete procesor, který je schopen v některých oblastech konkurovat nebo dokonce předčít Athlon64 pro socket 754. Ovšem při tom všem nesmíte zapomínat na podstatný fakt. Jednak Pentium M má pomalé paměti a tím i nízkou paměťovou propustnost a pak je to nižší výkon v FPU výpočtech. K rychlému rozšíření do desktopu nepřispějí ani zastaralé a drahé čipové sady.

Klady a zápory

Ikona Odkaz na databázi
AOpen i855GMEm-LFS
DFI 855GME-MGF
Klady -
systém uchycení chladiče
použitý southbridge s PCI-X
chladič
bios a přetaktování
utilita pro nastavení CPU
Ikona Odkaz na databázi
Zápory -
použitý ICH4
malý chladič


Za zapůjčení základní desky AOpen i855GMEm-LFS děkujeme společnosti AOpen B.V.
  • Cena: 6660 Kč doporučená koncová vč. DPH (v České republice distribuuje AT Computers a.s.)
  • Záruka: 24 měsíců

Za zapůjčení základní desky DFI 855GME-MGF děkujeme společnosti: RIDEA distribution s.r.o.
  • Cena: 6990 Kč doporučená koncová vč. DPH
  • Záruka: 24 měsíců
reklama