reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje

27.10.2008, Jan Vítek, recenze
Zalman GS1000: prostorná věž z Koreje
Novinka společnosti Zalman má název GS1000 a je z oblasti počítačových skříní, kterých Zalman moc nenabízí, ale pokud už nějakou ano, pak je lecčím výjimečná. Uvidíme, zda nám nový velký tower přinese něco, díky čemu si zaslouží pozornost.

Instalace


Skříň Zalman GS1000 je velmi prostorná, a tak instalace komponent do jejích útrob není nezáviděníhodná práce. Z fotografie je patrné, že základní deska má kolem sebe více než dostatek prostoru; také aby neměla, když tray dokáže pojmout i podstatně větší Extended ATX formát. Instalaci také velmi usnadňují a konečný výsledek ovlivňují otvory pro vedení kabeláže za trayem, takže náš počítač se může snadno stát upraveným strojem bez plandajících kabelů.



Menší problém je ale se zdrojem a umístěním přebytečných kabelů, což jsem již nakousnul v předchozí kapitole. Pokud totiž budeme chtít nainstalovat do spodní pozice ventilátor, aby nasával vzduch zespodu, bude nutné uklidit přebytečné kabely. Zde se tedy bude hodit zdroj s modulární kabeláží. V takovém případě si jednoduše nasadíme pouze ty větve, které budeme potřebovat a nemusíme se starat o zbytek. V každém případě je možné přebytečné kabely přivázat k přepážce nahoře, ale i v takovém případě budou stát v cestě vzduchu proudícímu odspoda.


- klikněte pro zvětšení -

Instalace pevných disků jinak není žádným problémem, pouze je třeba trochu cviku při jejich umísťování do plastových rámečků. Pak se nám ale skříň odmění možností Hot-Swap u SATA disků, které můžeme i ze zapnutého počítače vysunout během několika sekund. Pokud to ovšem váš systém podporuje.


Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Teplotní testy


Zalman vybavil tuto skříň dvěma ventilátory s hranou 120 mm a ty se otáčí rychlostí cca 1800 RPM. To z nich dělá celkem hlučné vrtule a spíše by se hodily menší otáčky, nebo možnost jejich regulace. Zalman vyrábí své vlastní kvalitní regulátory Fan Mate II, které by se v upravené podobě zde daly snadno využít.

Co se týče testování samotného, rozhodl jsem se pro čtyři testy. V prvním se využil pouze zadní ventilátor, v druhém zadní a vrchní, následně jsem nahoru přidal ještě jeden (model Noctua NF-P12) a nakonec jej přesunul do spodní pozice, odkud nasával čerstvý vzduch. Testy probíhaly při teplotě okolního vzduchu cca 21 °C a k zátěži byly použity aplikace 3DMark03 (Mother Nature) a Prime95, teploty pak odečítal Speedfan a Rivatuner.

Zadní ventilátor
CPU
34 °C
45 °C
Chipset
39 °C
40 °C
GPU
58 °C
77,5 °C

Se zadním ventilátorem běžícím na vysoké otáčky byl systém velmi dobře chlazen a je jasné, že s více zapojenými ventilátory už to může být pouze lepší. Ale přece jenom se malá výjimka objevila, podívejme se.

Zadní + horní ventilátor
CPU
34 °C
45,5 °C
Chipset
36 °C
37 °C
GPU
56 °C
73 °C

S dalším ventilátorem na 1800 RPM v horní pozici velmi výrazně klesly teploty grafické karty a čipové sady. Avšak na druhou stranu mírně vzrostla teplota procesoru. To proto, že horní ventilátor byl téměř nalepen na horní stranu chladiče a tahal vzduch opačným směrem, než jej posílal ventilátor chladiče. Nejde ale o velký problém, protože procesoru se příliš nepřitížilo. Podstatně větším problémem je hluk tvořený dvěma ventilátory - 1800 RPM je již poměrně dost na takovéto modely.

Zadní + 2x horní ventilátor
CPU
35 °C
46 °C
Chipset
36 °C
36 °C
GPU
55 °C
71,5 °C

Následují poslední dva testy, ve kterých se další přidaný ventilátor již příliš nepředvedl ani v jedné pozici. Poklesy teplot nebyly takové, aby se jeho přítomnost ospravedlnila, navíc v horní pozici dále procesoru spíše škodil.

Zadní + horní + spodní ventilátor
CPU
35 °C
45,5 °C
Chipset
36 °C
36 °C
GPU
55 °C
72,5 °C

Vzduch dovnitř proudí přes spodek skříně i přes přední panel a pro jeden pevný disk to bohatě stačilo, jeho teplota byla s jedním zapnutým ventilátorem 37 °C. Jenže je otázka, co by to udělalo s třemi výkonnými disky v jedné šachtě, protože ty se musí spoléhat výhradně na proud vzduchu, když jsou uzavřeny v plastu. Teplota disku se také odvíjí od počtu zapnutých ventilátorů a jejich nasměrování. Je jasné, že s větším počtem vyfukujících ventilátorů bude teplota klesat, ale pokud zapneme spodní ventilátor, který bude nasávat vzduch, průtok kolem disků se zákonitě zmenší.


reklama