Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman GS1200: vybavená a funkční

14.1.2014, Jan Vítek, recenze
Zalman GS1200: vybavená a funkční
Pro náročnější uživatele má známá korejská společnost Zalman v nabídce skříň GS1200, kterou můžeme považovat za velký tower. A do takového budeme moci nasoukat i velkou základní desku a kupu disků, jež budou zde mít zvláštní zacházení.

 

Zalman GS1200 můžeme charakterizovat jako velký tower určený pro silnou sestavu s potřebou neméně silného chlazení, přičemž na této skříni najdeme také speciální prvky, které se týkají především disků a SSD. Pro ty jsou připraveny speciální pozice podporující Hot-Swap, čili snadné zapojení či vypojení disků za běhu systému a v horní části je rovněž dokovací pozice pro ještě snadnější a rychlejší zapojení.




- klikněte pro zvětšení -


Samotná skříň GS1200 je postavena z různých materiálů a konkrétně tu je krom SECC oceli, plastu a perforovaného plechu zastoupen také hliník, z nějž jsou vytvořeny bočnice. Design skříně se pak rozhodně nedá označit za minimalistický a jednoduchý. Máme tu růzzné prvky, jako přední vyklápěcí panely, boční i vrchní nástavbu s ventilárorem či velká plastová madla na bočnicích. Hrany skříně jsou zaoblené a ne ostré.





Testovaná skříň patří mezi dražší modely, a tak není divu, že došla v barevné krabici. Ta má živé barvy a hovoří o profesionálním Full Toweru. Samotnou skříň uvnitř dobře chrání velmi tlusté polystyrenové bloky, igelitový vak navrch a na choulostivých místech ještě přilnavé fólie či lepicí pásky.


Model
Zalman GS1200
Rozměry
260 x 570 x 640 mm (Š x V x H)
Hmotnost
12,4 kg
Materiál
plast, SECC, hliník
Kompatibilita
ATX / Micro ATX / E-ATX
až 350 mm dlouhé karty
Šachty
3x 5,25"
6x 3,5" (3x Hot-Swap)
1x externí 3,5" / 2,5"
1x dokovací stanice 3,5" / 2,5"
Přední I/O panel
USB 2.0 x 3, e-SATA x 1, USB 3.0 x 1
3,5mm pro mikrofon a sluchátka
Sloty
7x
Chlazení
přední - 2x 92mm s modrými LED
zadní - 1x 120mm ventilátor
vrchní - 1x 200mm ventilátor s modrými LED
boční - 1x 200mm ventilátor s modrými LED
spodní - 120mm pozice
Verze
pouze základní GS1200


Zalman GS1200 je přeci jen už trošku starší model, který ale i tak podporuje SSD, čili 2,5" zařízení, i když jim nemá přizpůsobeny všechny pozice, ale pouze jednu, která je primárně určena pro externí 3,5" zařízení (horní dokovací stanici nepočítáme). Nicméně dnes výrobci skříní své modely nezřídka vybavují tak, jako by počet SSD v našich sestavách převažoval nad pevnými disky, které stále ještě bezpečně vedou v ceně za kapacitu.


Rozhraní USB 3.0 je podporováno také, ovšem ze 4 předních USB portů je typ 3.0 pouze jeden. Kvůli tomu si pro využití všech zaplácneme 2 headery na desce, celkem tedy 4, z nichž však využijeme pouze 3, přičemž USB 3.0 je pouze průběžný a vést jej musíme k zadnímu I/O panelu desky. Zde by tedy opravdu neškodilo, kdyby Zalman vypustil na trh novou revizi skříně, která by měla konfiguraci 2x USB 2.0 a 2x USB 3.0. A konečně, víc pozic podporujících SSD by také neškodilo.

Dále specifikace hovoří o podpoře základních desek formátů Micro-ATX, ATX a E-ATX. Skutečně by se sem měly vejít i opravdové desky formátu E-ATX (305 x 330 mm), na což jednoznačně ukazuje zpracování traye i maximální délka karet 350 mm. Co se týče chlazení, pak tu máme již hotový systém skládající se ze dvou 92mm ventilátorů, jednoho 120mm a dvou 200mm. To nám jednoduše musí stačit, protože další ventilátorová pozice už je pouze vespodu a ta nás nevytrhne. Výkon chlazení bych však dle specifikací jako nedostatečný opravdu nehodnotil.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro náročnější uživatele a jejich herní/výkonné komponenty. Nabízí tyto klíčové vlastnosti:
  • prostor i pro velké desky formátu E-ATX
  • speciální diskové šachty s funkcí Hot-Swap
  • snadno přístupná dokovací stanice pro 2,5"/3,5" zařízení se SATA
  • hotový systém chlazení s velkými ventilátory


Zpracování skříně


Na provedení skříně je vidět, že už jde přeci jen o trošku starší model, přeci jen dnes u dražších skříní už více letí jednodušší design a na druhou stranu velké ventilátory v bočnici a vrchním panelu ztratily oblibu. Jinak jde ale o stále aktuální skříň, která se bude hodit i pro moderní sestavu. Však skříně nejsou hardware, který rychle stárne, pokud si tedy vyberete vhodný model.





Přední část skříně se skládá z mohutného plastového rámu, do nějž jsou nahoře vsazeny 4 záslepky z perforovaného plechu. Ta nejnižší je přitom určena pro externí 3,5" zařízení, přičemž může posloužit také pro instalaci 2,5" disku či SSD. Zajímavé tu jsou však dva spodní vyklápěcí panely, jejichž označení HOTSWAP SYSTEM hovoří za vše. Můžeme je stiskem otevřít, čímž odhalíme diskové pozice se šuplíky, ale na to se blíže podíváme až později.





Nyní se přesuneme k vrchní části skříně, kde je nad plexisklovým panelem s logem Zalman umístěn panel s veškerou nabídkou konektorů a tlačítek. V horníá řadě to jsou tři USB 2.0, jeden modrý USB 3.0 a uprostřed eSATA. Ve spodní řadě to pak jsou tlačítka Reset a Power a mezi nimi konektory pro mikrofon a sluchátka. Máme tu tedy nadstandard v podobě eSATA, ale disk půjde zapojit i pomocí klasického SATA v dokovací části hned za I/O panelem.




- klikněte pro zvětšení -


Z hliníku jsou tu vytvořeny pouze bočnice, díky čemuž jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje. To ostatně usnadní také velká zadní madla z plastu, díky nimž můžeme bočnice vysunout, aniž bychom museli sahat na samotný hliník a upatlat si jej. Rozdíl mezi pravou a levou bočnicí je naprosto zřejmý. Pravá je naprosto holá, zatímco levá má v sobě nástavbu z plastu a perforovaného plechu, jenž poslouží také jako prachový filtr pro nainstalovaný 200mm ventilátor.




- klikněte pro zvětšení -


Obě bočnice se zasunují jako obvykle do drážek a přidržuje je vždy dvojice velkých přítlačných šroubků.





Zadní část skříně nám ukáže spodní pozici zdroje, standardní počet záslepek, čili sedm, nezbytný otvor pro I/O porty základní desky, průduchy, osazenou 120mm ventilátorovou pozici a taky dva kryté otvory pro hadičky vodního chlazení. Pozice zdroje je opatřena ve stylu Lian Li mohutným rámečkem, díky němuž je možné (respektive nutné) instalovat zdroj zasunutím do šachty právě skrz otvor, který se otevře po odšroubování rámečku. Zdroj pak můžeme instalovat ventilátorem nahoru nebo dolů, ale v tomto případě bude nutné skříň osadit dvěma plastovými podstavci, které ji zvednou a dovolí, aby mohl do skříně proudit vzduch i přes spodní průduchy.





Podíváme se samozřejmě také na celou vrchní část skříně, odkud také vynikne to, jak mohutná je plastová nástavba na levé bočnici. Nahoře se objeví svažující se prostor končící v otvoru, kde jsou nastraženy konektory SATA pro připojení disku či SSD. Na to se blíže podíváme ve třetí kapitole. Nahoře pak zbývá už jen druhý 200mm ventilátor, jehož úkolem je vyfukovat vzduch mimo skříň skrz perforovaný plech.




- klikněte pro zvětšení -


A nakonec si zbývá skříň ukázat také zespoda, kde je celá řada průduchů, a to pro nasávání vzduchu ke zdroji, ale také tu je jedna 120mm ventilátorová pozice. Jde o jedinou z továrny neosazenou pozici, která je k dispozici. Z tohoto pohledu je také jasné, že takto by dovnitř po položení skříně na zem moc vzduchu spodem neproniklo, takže bude vhodné nezapomenout na dodávané plastové nohy, jež se umístí do přední a zadní části.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud se zadíváte do vrchní části vedle 200mm ventilátoru, pak tam je vidět další malý plošný spoj. Ten poslouží k připojení vrchní dokovací stanice pro SATA disky či SSD, takže tu máme napájecí konektor Peripheral Power, datový SATA konektor, ale i jeden konektor, na nějž je již připojení právě onen velký ventilátor a další pro napájení LED pro podsvícení předního plexi panelu s logem Zalman. Ty si tak můžeme snadno vypnout.

To vše je velmi pěkné, ale naprosto k tomu nepasuje napájení zadního 120mm ventilátoru, který má k dispozici pouze velký konektor Peripheral Power, takže bez dodatečných úprav jej můžeme napájet pouze přímo ze zdroje. Přitom chybělo málo, aby se i tento ventilátor mohl napájet stejně jako vrchní 200mm kus z onoho plošného spoje. Škoda.