reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator 2 - tichost sama

21.1.2008, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator 2 - tichost sama
Reserator je mezi příznivci vodního chlazení pojmem, jenž reprezentuje bezhlučný provoz a vysokou kvalitu, která se ostatně s firmou Zalman spojuje již dlouho. Původní Reserator však není všemocný co se týče výkonu a i z tohoto důvodu přišla jeho druhá verze, která by tuto nevýhodu měla napravit.
Vodní chlazení Zalman Reserator 2 tedy stejně jako předchozí modely Reseratorů opět není dělané na co největší výkon, ale primárně na bezhlučný provoz a tento bod splňuje téměř dokonale. Začneme ale popořádku, a to zpracováním, které je velmi dobré a účelné. Reserator 2 také i stylově vypadá, takže vám z počítačového koutku v žádném případě neudělá kout hrůzy. Kvalita zpracování se podepisuje také na snadném sestavení a zprovoznění Reseratoru 2. Vše je dobře popsáno a graficky znázorněno v manuálu a osobně jsem nezaznamenal při instalaci jediný podstatný problém ať už s bloky či s rezervoárem. Menší potíže s přivedením 12 V a až příliš pevnými spoji hadiček a fitinek snad ani nestojí za řeč, protože Reserator 2 nebudeme přeci instalovat každý den. Větší problém by ale už mohl vzniknout kvůli tomu, že chlazení není schopné při potížích vypnout počítač, pouze se dokáže spolu s počítačem vypínat a zapínat samo.



Další z nevýhod tohoto chlazení již musí být všem již od pohledu jasná - je to obtížná mobilita počítače s takovým chlazením, protože rezervoár neváží zrovna málo. Avšak vše je alespoň usnadněno odnímatelnými hadičkami. Toto vodní chlazení je jinak bez problému schopné zvládnout normální herní PC, avšak na jeho použití s výrazně přetaktovaným procesorem a vykonnými kartami v SLI či CrossFire režimu bych se již příliš pozitivně nedíval. Sám Zalman k Reseratoru 2 dodává vodní GPU bloky pro starší generaci karet, což také o něčem vypovídá, ale je pravda, že bloky na novější karty jsou již specializované. Myslím si také, že by GPU blok by v balení neměl být a výrobce by měl dát zákazníkovi prostor si vybrat vlastní model, a ušetřit tak 500 Kč na potenciálně zbytečném GPU bloku. U CPU bloku toto neplatí, protože ten je univerzální pro moderní procesory. A nakonec je tu cena - cca 6800 Kč s DPH - kterou vzhledem k výbavě považuji za adekvátní.


Zpracování
Malá mobilita
Bezhlučný provoz
GPU blok není aktuální
Dostatečný výkon
Nedokáže vypnout PC při potížích
Alarm a signalizace průtoku
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 6800,- Kč včetně DPH

Za zapůjčení vodního chlazení Zalman Reserator 2 děkujeme firmě JSComputers




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Water cooler Zalman Reserator 2, as well as the previous models, is not aimed at the highest cooling performance, but primarily at noiselessness and it is no doubt successfull. Let's start with the design, however. From this point of view, Reserator 2 is very nicely done with purpose and it also looks good, so you certainly will not hide it from your friends' eyes. The quality also can be seen and experienced when one tries to assemble and run it. Everything is well described and drawn in the manual and personally, I couldn't find any major problem with the installation procedure. However, there are a few minor difficulties you have to overcome, such as the need of 12 V to install the reservoir or too firm joint of tubes and fittings. But we'll certainly not install Reserator 2 every day. Much greater problem is the inability of the cooler to turn off your computer when it experiences troubles - here you have to rely on the water pump's quality and your own handiness.

The next disadvantage has to be clear for everyone - it is bad mobility, because reservoir itself is considerably heavy. At least, we can use the rear quick couplings that can be easily and fast disconnected. Reserator 2 is able to cool down a normal game PC, but we cannot expect that it will handle a computer with highly overclocked processor and two graphics cards in SLI or CrossFire configuration. Zalman also supplies a rather out-of-date GPU water block that is suitable for GPUs like Radeon X1950 or GeForce 7900, but it can be hardly used with modern cards. It would be better if the manufacture had left the choice on the buyer, because now we are forced to buy something we possibly may not need. CPU block is OK, because it can be applied to all modern CPUs. And last, there is price (6800 CZK inc. tax) which is according to me adequate.
reklama