reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator Plus: konečně ticho

25.11.2005, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator Plus: konečně ticho
Zalman si mezi firmami zabývajícími se chlazením PC drží pověst kvalitního novátora, který je již dlouho na předních příčkách. Dnes testovaný produkt není novinka, jde o vylepšenou verzi původního Reseratoru, bezvětrákového chlazení se skoro nulovým hlukem.
Vodní bloky

Neméně důležitou součástí jsou vodní bloky. V dodávce jsou přítomny dva – na CPU a grafickou kartu. Zalman sice chlazení kolikrát prezentuje i s blokem na čipovou sadu, ale ten si musíte případně přikoupit.

Pro ty, co se s vodním chlazením ještě nesetkali, zopakuji funkci vodního bloku. Jedná se o kus mědi, hliníku, popřípadě jejich kombinace, nebo kombinace s plexisklem. Blok se přiloží na procesor (tepelně vodivá pasta je samozřejmě nutná) a skrz něj prochází voda. Nu a proto, že voda má vůči vzduchu v jistých podmínkách 25x větší tepelnou vodivost (0,6 W/m*K oproti 0,024 W/m*K), tak se i teplo z bloku – chladiče uvolňuje daleko lépe a rychleji.


CPU Blok Zalman ZM WB3 Gold

Tento blok lze sehnat i samostatně a tomu také odpovídalo jeho balení. Vylisovaný průhledný plast skrýval samotný blok s nainstalovanými fitinkami se šroubováním, dvě náhradní nasazovací fitinky a příslušné svorky a nemohla chybět ani krabička se vším potřebným pro instalaci bloku na různé sockety. A že jich nepodporuje málo.



Blok podporuje instalaci na intelovské procesory v Socketech 775 a 478. Podpora AMD procesorů je zajištěna mechanismy pro upevnění na Sockety 754, 939, 940 a i majitele desek se Socketem A (S462) si nemusí zoufat, pakliže mají ovšem na desce přítomny otvory pro montáž rozměrnějších chladičů.



Podívejme se na něj ale podrobně. Po vybalení jsem pochopil, proč ho výrobce označuje s přízviskem Gold. Dolní část totiž zdobí opravdu vysoce lesklá zlatá barva, která dobře kontrastuje s horní modrou metalízou. Hmotnost činí 260g, na výšku má 20mm a v průměru 60mm.



Celý blok je vyroben z měděné základny a hliníkového víčka. Oba kovy mají povrchovou úpravu, hlavně proto, aby se předešlo chemickým reakcím uvnitř. Blok je možno jednoduše rozšroubovat a odhalit tak uzpůsobení jeho vnitřku.



Zde nás ovšem nic nepřekvapí. Základna je vyfrézována do klasického tvaru v podobě souběžných žeber, skrz které protéká voda. Dnes už známe daleko účinnější tvary, ovšem i tak je tento blok více než dobrý. Můžete si i všimnout černého kroužku těsnění, bez kterého by voda z bloku pohodlně vytekla.



Pohled zespodu odhalí velmi, velmi dobře upravenou styčnou plochu, jež je vyleštěna do zrcadlového lesku. Tady doporučuji použít jen slabounký film dobře rozprostřené pasty a ujistit se, že netvoří bariéru přímému styku bloku s procesorem, nebo jeho heatspreaderem.


GPU Blok Zalman ZM-GWB2

Tato součást Reseratoru je rovněž koupitelná jako samostatný výrobek. Balení obsahuje GPU blok, sponu pro připevnění na grafickou kartu spolu s nezbytnými šroubky, sloupky a podložkami, osm kousků pasivních chladičů pro BGA paměťové čipy, dvě svěrky, tepelně vodivou pastu a samolepku Zalman na case, abyste si mohli "pěkně vytahovat tričko".


Blok je celý vyrobený z hliníku, mědi na něm není ani kousek a to může někoho rozmrzet. Přesto je v tomto případě hliník dostatečným, protože Reserator není dělaný s důrazem na extrémní výkon, nýbrž na extrémní ticho. Ovšem i tak zde není rozumný overclocking od věci.


Mezi parametry GWB2 patří hmotnost pouhých 60g a rozměry 63x40x20 (délka, šířka, výška). Zalman v manuálu uvádí, že blok je kompatibilní s grafickými kartami, co mají otvory pro montáž chladiče. Smůlu tedy mají pouze vlastníci karet, na jejichž čip je chladič pouze nalepen, takže hlavně low-end.



Tento chladič jsem se rovněž pokoušel rozmontovat, ale titěrné šroubky držely tak pevně, že jsem se pokusů raději vzdal, abych nějaký z nich ještě nestrhl. Zkoušel jsem tedy alespoň hledat na Internetu nějaký obrázek, ale výsledek byl nulový. Předpokládám ale, že se v tomto případě bude jednat o prostý průtok vody v podobě hada, nebo možná i jen ve tvaru U.



Styčná plocha už tak hezky zarovnaná jako u CPU bloku není; jsou zde jasně vidět stopy po zarovnávání povrchu, ovšem rýhy nejsou zase tak hluboké a drsné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

reklama