Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator Plus: konečně ticho

25.11.2005, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator Plus: konečně ticho
Zalman si mezi firmami zabývajícími se chlazením PC drží pověst kvalitního novátora, který je již dlouho na předních příčkách. Dnes testovaný produkt není novinka, jde o vylepšenou verzi původního Reseratoru, bezvětrákového chlazení se skoro nulovým hlukem.
Indikátor průtoku

Indikátor průtoku, jak už název napovídá, dá uživateli najevo, jestli skrz okruh správně proudí voda a jestli spolu s ní neputují i nežádoucí bublinky, které by mohly mít za následek vznik hluchých míst v okruhu – v nejhorším případě přímo v chladicích blocích – a díky tomu i pokles výkonu.


Zalman pojal indikátor opravdu jednoduše. Uvnitř skleněné trubice se skrývá oranžová plastová trubička. Ta normálně zůstává v klidu, ale jestliže skrz začne proudit voda, trubička se rozklepe. Nezanedbatelná je také orientace, protože indikace funguje jen jedním směrem. Oranžový plast by tedy měl být vždy blíže té straně, odkud proudí voda – na obrázku tedy zprava.

Indikátor se dá nainstalovat v okruhu na jakékoliv místo. Musí se ovšem počítat s tím, že se jeho poloha nedá tak jednoduše měnit a také fakt, že jde o sklo, by měl nutit k zamyšlení o vhodném umístění.


Záslepka a připevnění hadic k reservoáru

U Zalmanu nezapomněli vyřešit otvory, kterými by hadička mohla vycházet, respektive vcházet dovnitř PC skříně. Připravili nám záslepku se dvěma otvory, jimiž hadička volně prochází. Záslepka se pak může pohodlně ukotvit šroubem s velkou hlavou, takže na to pohodlně stačí pouhá ruka. Při instalaci ovšem nesmíme zapomenout, že protáhnutí hadiček skrz záslepku musí předcházet uzavření okruhu, pak bychom zbytečně museli okruh rozdělávat.


Připevnění hadic k věži je vyřešeno tak, aby se dalo v případě potřeby rychle rozdělat a to i bez vypuštění chladicího média. Vše je vyřešeno rychloúpony opatřenými těsněním a záklopkou, která se při uvolnění zatáhne a zabrání tak médiu ve vytečení z okruhu nebo reservoáru.



Antikorozní roztok ZM-G100

Vzhledem k tomu, že v okruhu je přítomna měď i hliník, je více než vhodné použití přibaleného antikorozního roztoku. Roztok zabrání jak korozi, tak i množení nežádoucích bakterií a řas. Roztoku je přibaleno půl litru a je určen ke smíchání s dvěma litry destilované vody. Ta je zde zase pro to, aby se v blocích neukládal vápník.


Podle obalu roztok etylenglykolu a antikorozního činidla vydrží efektivní zhruba jeden rok, pak by se měl obsah celého okruhu vyměnit.


Hadička

Poslední věc, na kterou narazíte, je hadička, která všechny součásti propojuje. Dodávají se velkorysé 4 metry, takže nedostatkem snad trpět ani nelze. Vyrobena je ze silikonu, takže je dobře ohebná, přilnavá a časem nezískává tvarovou paměť jako hadičky z PVC. Celá je vyvedena v modré barvě a dobře tak pasuje k rovněž modrému roztoku.