reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator Plus: konečně ticho

25.11.2005, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator Plus: konečně ticho
Zalman si mezi firmami zabývajícími se chlazením PC drží pověst kvalitního novátora, který je již dlouho na předních příčkách. Dnes testovaný produkt není novinka, jde o vylepšenou verzi původního Reseratoru, bezvětrákového chlazení se skoro nulovým hlukem.
Provoz chlazení mě velmi potěšil svým velmi nízkým hlukem. Ten je dán kvalitou průtokového čerpadla Eheim a také jeho umístěním hluboko uvnitř věže. Po pečlivém zaposlouchání se v úplném tichu je tak slyšet jen slabounké a hluboké vrčení, ale i to se s odstupem zhruba metru a půl ztratí. Na druhou stranu je ale chlazení tak tiché, že ho můžete zapomenout vypnout, nebo v horším případě zapnout. Mohl by to vyřešit nějaký modul, přes který by se čerpadlo zapínalo a vypínalo společně s PC. Alespoň má Zalman větší prostor pro budoucí vylepšení.

Teď už ale přikročíme k testu teplot. Předem říkám, že jsem se ani nepokoušel zaměřit na přetaktování komponent; Reserator není určen pro overclocking, ale pro maximální tichý provoz počítače. Navíc je zmíněná sestava už tak dost tepelně výkonná. Nejdříve jsem do chladicího řetězce zapojil jen samotný procesor, aby byly jasně vidět rozdíly mezi chlazením samotného CPU a následně CPU i GPU. Voda dovnitř okruhu natekla na první pokus a odstranění bublinek bylo otázkou několika vteřin. Čerpadlo sice začalo nepříjemně a hlasitě chrčet, ovšem stačilo jej jen na chvíli vypnout a zase zapnout a zase se umoudřilo.

Teplotu jsem testoval při teplotě okolního prostředí 23°C a jako zátěžový program posloužil osvědčený Prime 95 a jeho CPU torture test, kterým jsem trápil procesor do té doby, než teplota přestala stoupat. Už tady musím poukázat, že Reserator má opravdu velkou tepelnou "setrvačnost", což je dáno velkým objemem vody v okruhu. Přece jenom, 2.5 litru u vodních chlazení není nikterak obvyklé a voda má oproti kovu poměrně vysokou tepelnou kapacitu, takže se déle ohřívá, ale také déle odevzdává teplo.



CPU mělo ihned po startu 31°C, ovšem teplota nadále i v idle režimu stoupala a asi po půhodině provozu se zastavila na 36°C. V tu dobu přišel čas na Prime95, který dokázal vyhnat teplotu na 50°C. Výš už teplota ani po hodině provozu nestoupla, tak jsem mohl test ukončit. Teplota poté ihned spadla na 40°C a dalších několik dlouhých minut klesala na svých výchozích 36°C.

Přišel čas na úplné zkompletování chlazení zapojením GeForce 6800 Ultra do okruhu. Nejdříve jsem musel rozpojit hadičky a to šlo díky chytrému upínání velmi rychle a za cenu pár kapek vody. Toto mi ale v mém případě bylo na nic, protože jsem hadičku stejně potřeboval rozdělit. Vypustil jsem z ní tedy vodu, rozstřihnul, napojil blok grafické karty a opět sestavil dohromady. Zde ale vznikl problém, protože čerpadlo najednou odmítalo napustit okruh vodou a zadařilo se až po jeho několikerém zapnutí a vypnutí. Možná v CPU bloku zůstala voda a ta bránila v napuštění.



Chlazení mohlo konečně předvést, co v něm vězí. V klidovém režimu se teplota CPU ustálila na 38°C a GPU 39°C. Dá se tedy říci, že tyto teploty byly vyrovnané. Po zátěžovém testu, v podobě stále se opakujícího testu Nature z 3DMarku03, se po 30 minutách teplota CPU zvedla na 54°C a GPU ukazovalo 53°C – tedy i v zátěži byl rozdíl velmi těsný.



Pro srovnání ještě uvedu teploty týchž komponent chlazených vzduchem. Pro chlazení procesoru byl použit chladič ThermalRight XP90-C a ventilátor Papst 3412 92mm při otáčkách 1800RPM. Teplota grafiky byla držena na uzdě pomocí Arctic Cooling Silenceru NV5. Metodika testu byla samozřejmě naprosto stejná, jako u Reseratoru a testovalo se na stole, ne tedy uvnitř počítačové skříně.



Jak je z grafu vidět, chlazení vzduchem se narozdíl od vodního velmi podstatně liší, stejně tak, jak se liší použité dva chladiče. Zatímco Thermalright XP90-C společně s Papstem nemá vůbec žádný problém udržet teplotu o 10°C nižší, než Reserator, Arctic Cooling se naopak moc chlubit nemůže. Propastný je hlavně rozdíl mezi IDLE a LOAD režimy, který je téměř 30°C, přičemž Zalman si odstup drží méně než poloviční.




Závěr



Zalman Reserator 1 Plus je slušným vylepšením původního Reseratoru 1, oproti kterému obsahuje nový typ CPU bloku a navíc nový GPU blok, který byl dříve za příplatek. Samotná věž je naprosto stejná, jen změnila barvu z modré na černou. Volitelnou součástí tak je blok pro čipovou sadu, což je pochopitelné, protože ne každý má na desce aktivní chladič a nechce si zbytečně připlácet za blok, který nutně nepotřebuje.


Blok pro čipovou sadu ZM-NWB1

Potěšilo mě, že Reserator je schopen pasivně uchladit i velmi moderní komponenty s velkým výdejem tepla. Ovšem na přetaktování tento výrobek určen není, jeho hlavní devízou je ticho a to dokáže s přehledem zajistit. Sporné jsou jeho rozměry - někomu může věž okolí vadit, ale jiný ji zase může považovat za vhodný estetický doplněk. Nesporný je ale fakt, že je v okolí PC potřeba extra místo a také přenositelnost tím dost utrpí. Kdo ale svůj počítač přemisťuje jednou za uherský rok, má kolem skříně dost místa a pro ticho by udělal cokoliv, pak si tento výrobek zamiluje. Rovněž cena se mi zdá u tohoto výrobku ne až tolik přemrštěná.


TICHO při slušném výkonu
Rozměry a nároky na prostor
Kvalitní provedení
Ztížená přenositelnost
Snadná instalace
Nezapíná se spolu s PC
Orientační cena: 7231,- Kč s DPH (JSC-Computers)

Touto cestou bychom rádi poděkovali firmě JSC-Computers za zapůjčení chlazení Zalman Reserator 1 Plus,
poskytnutí chladiče procesoru ThermalRight XP90C a ventilátorů značky Papst.


reklama