reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman TNN500AF: balzám na uši

9.5.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman TNN500AF: balzám na uši
Dnes jsme si pro vás připravili jednu specialitku v podobě systému, jenž je celý chlazen zcela pasivně s pomocí skříně TNN500AF. TNN je zkratkou slov ‘Totally No Noise', tedy ‘absolutně žádný hluk' a jak brzy uvidíme, je toto označení zcela na místě. Pojďme se tedy pokochat, jakou skříň bychom mohli dostat za obnos, jenž by sám o sobě stačil na zakoupení moderního výkonného počítače.
Bočnici už otevírat umíme, takže si skříň otevřeme a podíváme se do jejích útrob. Je nanejvýš vhodné, že kolečka jsou přidělána na bočnicích, takže nehrozí, že by se skříň nějak převrátila. Rovněž oceňuji, že ač to výrobce nijak nedoporučuje, je možné skříň otevřít i v zapnutém stavu, takže nemusíte kvůli každé prkotině počítač vypínat.


Technici firmy FOX Computers již dovnitř umístili výkonnou sestavu založenou na základní desce Asus A8N-E, dvoujádrovém Athlonu 64 X2 3800+ (2GHz) s TDP 89W, grafické kartě Gigabyte GeForce 7800GTX, dvěma paměťovými moduly Corsair CMX512-3200C2 (512MB, 400MHz, CL2) a 150GB SATA pevným diskem Western Digital Raptor WD1500ADFD.


Sestava je to tedy velice silná, takže TNN500AF bude mít co dělat, aby tyto komponenty dokázal uchladit. Nejdříve se zaměřím na pravou bočnici, přes jejíž podstatnou část se rozkládá placatý zdroj TNN400APF-V2, speciálně navržený pro tento účel. Nepředpokládá se, že by někdo dovnitř instaloval nějak více náročnou sestavu, jako procesor s výdejem tepla nad 100W a dvojici moderních grafických karet v SLI, nebo CrossFire režimu, tudíž si dovolím říci, že pro tuto skříň je přítomný zdroj postačující.



Jedná se o 400W verzi se dvěma +12V větvemi – jedné 18A a druhé 16A. Ostatní důležité větve - +3,3V a +5V - dokáží zásobovat komponenty každá 20A. Ostatně se můžete po rozkliknutí obrázku se specifikacemi zdroje podívat sami.


U konektoru pro napájecí eurokabel máme malou hliníkovou krabičku, jež se tváří důležitě, ale není v ní nic jiného, než pár kabelů od vypínače a také jeden, jenž vede na hliníkovou bočnici a celou skříň tak uzemňuje.



Z druhé strany zdroje jsou vyvedeny dva speciální konektory připomínající ATX napájecí konektor. Jeden vede na ATX napájení, kam vede i polovina kabelů druhého, ale druhá polovina se stáčí nahoru a kolem krytu zdroje vede k mechanikám a diskům. Management kabelů má Zalman zvládnutý na jedničku. Nikde nic nevadí, nikde nic nechybí ani nepřebývá. Všechny kabely jsou vedeny kolem stěn, aby co nejméně zasahovaly do volného prostoru a omezovaly volný tok vzduchu, což je zvláště zde velmi důležité.



Mechaniky a disky se připevňují s pomocí kousků 3mm tlustého hliníkového plechu. Ten se zasouvá do jednoduché kolejničky, již připevňujeme k bočnici s pomocí zvenčí umístěných šroubků, takže šroubky nemusíte povolovat úplně; stačí je jen malinko povolit a zařízení i s montovacím plechem z kolejničky vysunout. Tento způsob sice není nejrychlejší, ale uchycení je pevné a dobře přístupné.





Pro pevný disk se ke skříni dodává pasivní heatpipe chladič ZM-2HC2. Disk navíc není na plech namontován bezprostředně, ale přes gumové stojánky. Ty mají za úkol minimalizovat vibrace a dále tak ztišit provoz počítače. Nesmíme také zapomenout, že disk tak není uzemněný, tudíž bychom měli využít kabelu a propojit disk s bočnicí. Pro tento účel jsou ostatně na ní vyhrazeny dva stříbrné šroubky.




Chlazení CPU je realizováno přes masivní měděný blok, na nějž je připojena šestice heatpipe, dohromady schopných přenášet až 150W tepelné energie a ty jsou pak po třech rozvedeny do dvou modulů na pravé bočnici. Tyto moduly jsou uzpůsobeny tak, aby byla zajištěna kompatibilita s co nejvíce základními deskami. Heatpipe totiž nelze ohýbat, tudíž je kompatibilitu nutné zajistit jinak. Zvolení polohy bloku ve vertikálním směru je snadné – heatpipe mají rovněž vertikální směr, takže v tomto směru je problém pouze jejich délka. V horizontální poloze je to již horší a právě proto jsou ony modré moduly tak velké. Pro heatpipe jsou v nich připraveny žlábky po celé délce, takže i když využijeme v každém jen tři, máme tu připraveno několik dalších.




Samotný blok na procesoru drží s pomocí klasické spony, kterou zajistí na každé straně šrouby. Blok tak na svém místě pevně drží, což je pro efektivitu přenosu tepla klíčové. Stejný způsob je využitý i pro chlazení grafické karty. I u ní je využita co nejkratší možná cesta k bočnici, tedy vpravo od základní desky. Pro přenos tepla jsou zde využity tři heatpipe, dohromady schopné přenášet 75W tepelné energie. Ty vedou do jednoho modulu rozvádějícího teplo dále do bočnice.





Paměti se chladí s pomoci klasických rozeklaných modrých pasivků, jaké Zalman dodává k veškerým svým VGA chladičům. Zde je sice evidentní nevýhoda, že jedna bočnice tak musí zvládnout chladit dvě nejvýkonnější komponenty najednou, ovšem je jasné, že napojení na levou bočnici nelze v podstatě realizovat. Problémem je chlazení čipové sady. Těm dnes již nestačí prostý malý pasiv, ale minimálně chladič s vysokým žebrováním a alespoň nějaká obměna vzduchu. Tu však TNN500AF sama o sobě nedokáže zajistit, tudíž i zde je nutné využít služeb heatpipe.





Schéma ze stránek Zalmanu

Jenomže čipové sady po deskách cestují více, než cokoliv jiného. Rozdíly jsou především mezi základními deskami pro intelovské procesory a procesory od AMD. Tato skříň je ale primárně určena pro ty desky, které mají čipovou sadu umístěnou mezi AGP, nebo PCIe slotem a CPU socketem, s čímž se slučují především právě desky pro procesory od Intelu. V tom případě je možné teplo z chladiče čipové sady jednoduše odvést na zadní panel skříně, kde jsou pro tento účel připraveny tři pozice. Avšak podstatná část dnešních desek má čipovou sadu umístěnou napravo od slotů a to je potom menší problém. Zalman v manuálu uvádí, že je v tomto případě nutné využít tepelných podložek, které se umístí mezi základní desku a bočnici. Toto řešení se mi však nezdá jako dostatečné a Zalman by rozhodně měl počítat i s touto variantou.

Lidé z Fox Computers tedy měli na výběr buď použít dvě nastavené heatpipe, co obejdou grafickou kartu a přivedou teplo na zadní stěnu skříně, nebo použijí vlastní invenci a pokusí se o vlastní vyřešení tohoto problému. Nakonec z toho vzniklo řešení v podobě dvou heatpipe (jež si ovšem museli vzít z vlastních zásob) a zvláštního modulu, který na ony heatpipe přivedl teplo z northbridge. Základní desku Asus A8N-E sice Zalman má v seznamu podporovaných desek, avšak tam má i připsanou poznámku, že je třeba využít pasivní chladič ZM-NB32K a z druhé strany na základní desku nalepit teplovodivé bloky ZM-RTB1. Nejsem si však jistý, zda-li by tento způsob dokázal northbridge uspokojivě uchladit.



Firma FOX Computers si tak dovolila menší "bastl", když pasiv čipové sady napojila na dvě vlastní heatpipe trubice, které pak vyvedla na malý černý blok a ten umístila pod modrý blok s heatpipe od grafické karty. Toto řešení však v sobě nese další zvýšení zátěže pro pravou bočnici, ale nejspíše jde také o nejmenší zlo. Zmíněna tepelná podložka také není výsadou pouze čipové sady, ale také napomáhá i k chlazení procesoru. Ten totiž citelně zahřívá i základní desku, tudíž je jen dobře, že se využije i tento malý tepelný most.



Rozšiřující karty se zde zajišťují přes tzv. "thumb screws", tedy šroubky s velkými hlavičkami, aby je bylo možno utahovat i prsty. Právě k tomuto účelu slouží onen odnímací panel, se kterým jsme se seznámili na předchozí stránce. Ten je nutné nejdříve odsunout, abychom se ke kartám vůbec dostali. Musím říci, že toto řešení se mi moc nelíbí, protože je pomalé a těžkopádné. Ovšem co také v této skříni není, že?


Poslední, na co se uvnitř Zalmanu TNN500AF podíváme, je zpracování předního panelu. Na tom najdeme konektory pro přední I/O porty, modrou lampičku a podrobné schéma zapojení všech kabelů, co vedou zepředu.


I/O porty jsou dobře přístupné a navíc si můžete vybrat, které kabely vůbec zapojíte. Nestane se tedy, že budete mít plnou skříň USB a FireWire kabelů, pro něž nemáte využití. Lampička je v podstatě pouze jedna vysokosvítivá modrá dioda na nastavitelném rameni, pro niž jsem marně hledal i sebemenší význam. V jejím světle toho moc vidět není a ani pro účely osvětlení vnitřku na efekt nepostačuje, protože i v nejčernější tmě není její světlo téměř patrné. Jedná se tedy spíše o módní výstřelek, který ovšem zcela zbytečně zvyšuje už tak dost vysokou cenu výrobku.
reklama