reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman TNN500AF: balzám na uši

9.5.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman TNN500AF: balzám na uši
Dnes jsme si pro vás připravili jednu specialitku v podobě systému, jenž je celý chlazen zcela pasivně s pomocí skříně TNN500AF. TNN je zkratkou slov ‘Totally No Noise', tedy ‘absolutně žádný hluk' a jak brzy uvidíme, je toto označení zcela na místě. Pojďme se tedy pokochat, jakou skříň bychom mohli dostat za obnos, jenž by sám o sobě stačil na zakoupení moderního výkonného počítače.
Pro maximální komfort je ke skříni dodáváno masivní dálkové ovládáni s tolika funkcemi, že je pomalu schopné zastoupit klávesnici a myš, pokud si jej ovšem dobře nastavíte. Za jeho největší přednost ovšem považuji funkci zapnutí počítače.



Dálkové ovládání si logicky můžeme rozdělit na tři sekce. Zcela nahoře je umístěno ono hlavní tlačítko pro zapínání a vypínání počítače. Modré tlačítko na druhé straně zase slouží k ukončení aktivní aplikace (ekvivalent k Alt+F4). Pod těmito máme ještě dvojici šedých tlačítek. To levé spustí šetřič obrazovky a pravé ovládá výbornou funkci časovače, s pomocí které si můžeme podrobně nastavit, kdy se má počítač vypnout, zapnout, nebo spustit alarm.





Dvojice klíčů k zadnímu zámku

Pod touto čtveřicí máme již klasickou numerickou klávesnici, ovšem každá z číselných kláves má také přednastavenu i druhou funkci, jako je například odkaz na oblíbenou hudbu, videonahrávky apod. K těmto tlačítkům je v příslušném softwaru možno nastavit vlastní funkci, či rovnou makro, takže si můžete ovládání přizpůsobit stejně dobře, jako v programu Girder.


Nastavení funkce časového vypínání/zapínání/alarmu

Pod numerickou klávesnicí je ještě další šestice funkčních tlačítek, jejichž funkce jsou: ukázat plochu (show desktop), maximalizování okna (Max/Res), Escape, otevřít Windows start menu, otevřít menu v aplikacích, spouštění přednastavených aplikací, spouštění programu pro přehrávání multimediálních souborů a ovládání televizních karet Multi-Median a přepínání programů (funkce Alt+Tab).






Druhá sekce v podstatě nahrazuje funkci myši. Skládá se z malého osmisměrného joysticku pro ovládání kurzoru, jenž rovněž funguje i jako levé tlačítko myši a do kruhu umístěných tlačítek pro simulaci funkcí levého tlačítka, pravého tlačítka, drag&drop, Tab, Shift+Tab, Mezerník, Backspace a přepínání mezi módem myši a klávesnice. V klávesnicovém módu se funkce joysticku přesune na simulování směrových kláves na klávesnici, což se hodí především při práci s textem.









Jako třetí sekce je až dole vyhrazených 12 tlačítek pro ovládání multimediálních programů, tudíž nesmí chybět tlačítka pro zesilování/zeslabování zvuku a funkci mute, stejně jako ovládání spouštění, pauzy, otevírání, přeskakování a ‚přetáčení’ zvukových a video nahrávek. Nakonec je tu ještě velmi příhodné tlačítko roztahující video přes celou obrazovku (Full Screen).









Na příslušném CD dostaneme software, i-Mon, jenž se stará o správu dálkového ovládání. Nastavit v něm lze snad vše, na co si vzpomenete; vše můžete snadno vyčíst z okolních obrázků. Je příjemné, že je tento ovládací program lokalizovaný a i když překlad není dokonalý, je to pořád lepší, než kdyby nebyl žádný.




reklama