reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman TNN500AF: balzám na uši

9.5.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman TNN500AF: balzám na uši
Dnes jsme si pro vás připravili jednu specialitku v podobě systému, jenž je celý chlazen zcela pasivně s pomocí skříně TNN500AF. TNN je zkratkou slov ‘Totally No Noise', tedy ‘absolutně žádný hluk' a jak brzy uvidíme, je toto označení zcela na místě. Pojďme se tedy pokochat, jakou skříň bychom mohli dostat za obnos, jenž by sám o sobě stačil na zakoupení moderního výkonného počítače.
Hodnocení skříně Zalman TNN500AF je snadné. Pokud máte dostatek peněz na tuto obryni, nevadí vám ani její hmotnost a vyžadujete ticho a klid, není snad lepší volby. Skříň exceluje v kvalitě zpracování, čistém, elegantním a zároveň industriálním designem, chladicími schopnostmi a samozřejmě také absolutní bezhlučností. Rovněž je velmi příjemným zpestřením široce nastavitelné dálkové ovládání, s jehož pomocí můžete počítač zapínat a vypínat, přehrávat multimediální soubory, zastávat práci myši a po upravení si jeho nastavení k obrazu svému téměř cokoliv jiného.



Škoda jen, že se v této oblasti vůbec nedá hovořit o investování do budoucna a představa, že by někomu tato skříň sloužila aspoň pět a více let, kdy by již tyto peníze byly víceméně opodstatněny, je asi mylná. Formát BTX již notnou dobu klepe na dveře, ale spíše je zde otázka kompatibility chlazení s komponentami a chladicí výkon. Nové sockety na trh přicházejí a vzápětí odcházejí, grafické karty potřebují stále efektivnější způsoby chlazení a 400W zdroj by také již brzy nemusel stačit. Je tedy třeba si uvědomit, že dnes již není doba, kdy jsme otázku skříní a zdrojů řešili spíše okrajově a používali léta staré 200 a 230W zdroje. Dnes již stále rychleji zastarávají i tyto komponenty a to pro TNN500AF není dobré východisko. Jenomže pokud si je někdo schopen zaplatit takové peníze i na relativně krátkou dobu užívání, dostane za ně tu nejvyšší kvalitu, jež vynaloženým penězům naprosto odpovídá.

Jediné problémy, na které jsem v průběhu zkoumání přišel, jsou spojené s otázkou chlazení čipové sady, jež je navrženo spíše pro intelovskou platformu a tím AMD trochu trpí. A potom je tu trochu těžkopádné chlazení pevného disku. Ten zase špatně snáší nedostatečným odvětráváním teplého vzduchu, což komponentám napojeným na heatpipe je srdečně jedno, ale disk je okolním vzduchem spíše ohříván než chlazen.


Výtečné zpracování
CENA
Nulový hluk
Chlazení pevného disku
Slušné chladicí schopnosti
Menší problémy s kompatibilitou
Dálkové ovládání + SW
Ikona Odkaz na databázi
Rozšiřitelné až o pět 120mm ventilátorů
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 32 800 Kč s DPH

Za zapůjčení sestavy se skříní Zalman TNN500AF děkujeme firmě FOX Computers


reklama