reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.5.2006, Jan Vítek, recenze
V minulém testu chladičů grafických karet chyběl tento favorit. Proto přinášíme jeho recenzi, v níž se utká s nejlepšími chladiči dneška. K dispozici jsme jej sice měli už minule, ale měli jsme i důvod, proč jeho výsledky nezveřejnit. Více se dočtete v článku.
kutak | 13.4.200710:58
Měl bych dotaz.. na jedný diskuzi jsem se dočetl že konektor tohohle Zalmana Vf900 nesedí na grafárnu X1900XT. můžete mi napsat jak jste to pořešili? dík
Odpovědět0  0
CsiroNZ | 9.3.20070:18
mam ASUS GeForce EN7600GT 256MB Silencer 2DHT PCX a na tom ZALMAN VF900­-CU.Karta mi bezi na 620Mhz GPU,1600Mhz pamet.Mam ju vytaktovanu z 560Mhz GPU,1400Mhz pamet.Aj ja mam teplotu GPU okolo 55 stupnou pri plnych otackach v 3D.V kludu okolo 42 stupnou,a skrina je chladena 2ks Thermaltake 12cm,jeden predu e jeden vzadu.
Odpovědět0  0
Manicz.Ka (10) | 28.7.200618:48
Dobry den. Chtěl bych poprosit o radu. Chci vymenit orig. chladic na moji 7800GT za neco tiche. Ktery z techto dvou chladicu je tissi. VF900 nebo Accelero? Nebo nejaky dalsi? O teplotu mi ani moc nejde, hlavne o ten hluk.
Odpovědět0  0
urbik | 4.8.200623:00
Pokud nejde o teplotu tak Accelero, ale pokud nejde o peníze tak vodní chlazení :)
Odpovědět0  0
Tequilla | 26.5.200612:52
Chtel jsem pouzit na desce MSI K8N SLI Platinum zapojeni dvou GeForce 6800GS v SLI modu s temito chladici. Problem se ale vyskytl v tom, ze pokud mate mezi PCI­-E jen jeden slot PCI resp. PCI­-E­(1x­), tak se vam tam grafiky s chladicema Zalman VF900Cu nevlezou. Bude kolidovat vetrak na horni grafice s hlavama sroubu ­(jsou skutecne dost velke­) na spodni grafice. Vzhledem k tomu, ze je mi lito nechat jeden z tech chladicu v krabici, tak se musim pokusit vymyslet, jakym jinym zpusobem chladic pripevnit. ­(Skoda, ze matky vlisovane do krize na stock chladici maji o trochu vetsi zavit, jinak by sli pouzit z nej, maji na vysku asi jen 1 mm­).
Odpovědět0  0
Petris | 16.5.200615:57
Zkusil jsem to předělat jenom s malou kapičkou pasty ­(arctic silver 5­) a trochu to pomohlo, ale stejně mám idle přes 40C a load kolem 83C s větrákem na 100%. To všechno s otevřenou skříní a se Sapphire X1900XTX 690­/800. Měl jsem v ruce v poslední době 2x Accelero X2 a 3x Zalman VF900­-Cu a výsledky byly vždycky podobné. Nejlíp mi chladí ICQ3, které mám na své HIS X1900XTX. Ten Zalman je úplně vařící, když na něj v zátěži šáhnu, takže přenos tepla tam bude dobrej. Jo a na Rage3D je celkem dost lidí s podobnejma zkušenostma s kombinací Zalman VF900­-Cu a X1900XTX, takže rozhodně nejsem jedinej. Ale i kdyby ten Zalman chladil jak má, zvyšuje mi skoro o 10C teplotu čipsetu a tichej taky rozhodně není, takže s ním nemám problém, jenom co se chladícího výkonu týče.
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 15.5.200612:45
Chcel by som sa spytat autora preco je v zozname vsetkych podporovanych kariet tento riadok 3­-krat :
NVIDIA Geforce 6600 Série ­(kromě 6600 AGP Sérií­)
Ak je o chyba tak ake ine Grace tam maju byt ??
Odpovědět0  0
ne-e (53) | 13.5.200616:30
No abych pravdu řekl tak je ten chladič výborný, ale výrobce je sklamíní. Podle diskuze teda jasně vyplívá, že výrobce vyrábí celkem velké pocento zmetků. Zajímalo by mne jak pak probíhá reklamace. Mám totiž s reklamačkama dobré i špatné zkušenosti a tohle by mohl být problém. Krom toho....těžko říc jak moc je chladič pškozený či ne ­(teda pokud nedrhne vrtulka o žebra a kde je jich půlka ohnutá.
Odpovědět0  0
Vetrelec22 | 16.5.20068:32
Ad vadne kusy.Je otazka zda sou vadne z vyroby ci zda si to clovek zmrvi sam pri montazi.Med je velmi mekej kov a nejen mne se stalo ze pri prvni montazi clovek po nasazeni karty do slotu zjisti ze to nedosedne az dolu.Prvni co udelate je ze zatlacite na kartu aby dosdla a tim se celej chladic zkrouti.Az na poruhe clovek zjisti ze chladic lze namontovat az 4 zpusoby a kazdej ma jinou polohu celeho chladice vuci karte.Bohuzel v manualu toto neni zmineno a clovek kdyz se nepodiva­(jako ja­) na svuj mB jak ma vse kolem slotu tak muze pridelat chladic tak ze bude kolidovat s okolim a menit tvar.To sebou nese ze se vetrak nebude tocit ci pomalu neb bude drhnout.Na podruhe sem ho namontoval spravn ze vjir precuhuje kartu nahor a nekoliduje a i vracni do puvodniho nedrhnoucihi tvaru se zadarilo a chladi skvele.Ale jak sem prave popsal je mozne ze polovina lidi si ten chladic omylem ohne sama pri strkani karty do slotu.Bacha tedy na to.
Odpovědět0  0
urbik | 4.8.200622:54
Pokud si koupíš chladič nebo cokoliv jiného po internetu tak máš 14 dní na to aby sis ho vyzkoušel a kdyby bylo něco špatně bez udaní důvodu vrátil... je na to zákon který platí pro všechno zboží kupované po netu. Sám jsem toho už využil když jsem si u CZC obědnal kompletní sestavu a chtěl jsem si ji sestavit doma... špatná operační paměť. Jenom jsem tam prišel a řekl, že ještě neuběhlo 14 dní a že to chci vyměnit a ani nemňoukli :)
Odpovědět0  0
Porter | 12.5.200620:10
Omlouvam se trosku OT ale potrebuji tichy chladic pro P3 1GHz.Sel by tam tento ci mate nejaky tip ... popripade jde na tento procesor dat pasiv ?Diky
Odpovědět0  0
ptipi | 12.5.200620:48
Pasiv by na něj možná šel. Třeba takové katany by to určitě uchladily, ale otázka, jestli je nějak připevníš...
Odpovědět0  0
Libor (54) | 13.5.200617:16
a co AC Copper Silent 2,za ty prachy a vzhledem k ceně procáku musí stačit,
pasivně to chladit by možná i záleželo jestli je to Coopermine nebo Tuleň
Odpovědět0  0
Krolg | 12.5.200620:07
ještě k hlučnosti VF900­-Cu : na minimální otáčky se ozývají pouze ložiska tichounkým cvakáním, ale mě osobně se ten zvuk příliš nezamlouvak. Když se nastaví maximální otáčky, tak hluk ložisek zanikne v proudění zvuku, ale zase už to není tiché. Oproti původnímu chladiči je to sice pokrok, ale Accelero je tišší a ICEQ3 zase narozdíl od tohoto chladiče X1900 uchladí...
Odpovědět0  0
Krolg | 12.5.200620:03
tvoje výsledky s X1900XT a Zalmanem VF900­-Cu jsou podle mě celkem přesné
Odpovědět0  0
Krolg | 12.5.200620:00
Zdar všichni, kdo tvrdíte že jste měli s VF900­-Cu na X1900XT­(X­) v zátěži pod 80 stupňů. To je bohužel nesmysl.

S tímhle chladičem na 100% a grafikou zatěžovanou pomocí té chlupaté kostky přímo v Atitoolu vyleze teplota na 85C, pokud se dají otáčky na minimum, přesahuje teplota 95C. Měl jsem doma 2 kousky Zalmana VF900­-Cu a zkoušel jsem je na X1900XT a X1900XTX a výsledky byly vždycky hodně podobné. To všechno s otevřenou case.
Takže ­- tenhle chladič X1900XTX uchladí pouze na max. otáčky a ještě přitom hrozně zahřívá čipset. Jediné rozumné chlazení X1900 v současnosti je ICEQ3, ale k tomu se dostanete jedině tak, ře ho koupíte s grafikou HIS. V zátěži má s ním X1900 XTX okolo 80 stupňů a to ticho...
Odpovědět0  0
Vetrelec22 | 15.5.200617:21
Aha takze pokud to tobe chladi blbe znamena to ze vsem ostatnim to lze?Divne postupy.kazdoapdne jak ATiTool,tak ATI Tray tols tak CCC mi hlasi v klidu teplotu 35stupnu pri zatezi at uz kostkou ci oblivionem 65stupnu max.To znamena dve vci ze ten chladic je dobry a ze ty mas nekde problem.Bud mas psatne vetranou skrin,nebo moc pasty.Moc pasty rovna se klidne plu 30stupnu!Ten chladic je perfktne lestnej a chip na ATIn taky.Tam staci opravdu mala kapka pasty a tim chladicem ji maznout.Me se stalo podobne s CPU dal sem moc pasty a teploty 80stupnu.Po jejim odstraneni teploty spadly na 60stupnu.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 12.5.200615:28
Jenom jsem chtěl podotknout, že hliníková žebra rozhodně nejsou handicap a neomlouval bych tím accelero. Hliník má o dost vyšší koeficient přestupu tepla do vzduchu než měď ­- samozřejmě to taky závisí na povrchové úpravě. Například rozdíl mezi leštěným a eloxovaným hliníkem je až 10i násobný ­(lepší je samozřejmě elox­). Správně, pro nejvyšší účinnost chladiče, by měla být žebra matná, například naleptaná kyselinným roztokem. Bylo by docela zajímavé takto upravit jeden ze dvojice stejných chladičů a porovnat vliv této úpravy v praxi.
Odpovědět0  0
Keymaster | 12.5.200619:56
"Hliník má o dost vyšší koeficient přestupu tepla do vzduchu než měď­"
- ROFL ;­). Meleš nesmysly. Doporučuji vzít si pokročilé lekce fyziky.
Odpovědět0  0
ptipi | 12.5.200620:45
Neřekl ty sice technicky zcela korektně, ale má pravdu v tom, že hliník předává lépe teplo vzduchu než měď. Takže s tím ROFLem se běž sám zahrabat
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 13.5.200614:55
Opravdu ­"hodnoty­" prispevek ve stylu ­"ty jsi trouba a ja jsem king­".
Myslim,ze by bylo opravdu vhodne podlozit svoje tvrzeni fakty, odkazy na literaturu ­(idealne linky na net­) ... take jsem vzdy cet, ze med lepe vede teplo nez hlinik, ale hure predava teplo do okoli ... netvrdim, ze to je fakt, nejsem odbornik v teto oblasti, nicmence se tato informace objevila na nekolika webech zabyvajicich se chlazenim PC.
Takze pokud umite svuj vykrik do tmy podlozit, sem s dukazy a fakty, jinak si prosim odpuste prispevky, jejich jedinym cilem je posileni Vaseho ega. Dekuji :)
Odpovědět0  0
Keymaster | 13.5.200615:41
no pokoušel jsem se nalinkovat ty ­"důkazy­" už dvakrát, ale ani jednou se to tady neobjevilo ­(linkoval jsem konkurenci, že by cenzura??­), i když v seznamu příspěvků nahoře to je.

Tak tedy: neexistuje žádnej ­"koeficient přestupu tepla­" ani nic podobnýho, neexistuje žádná veličina charakteristická pro danou látku která by udávala jak dobře předává teplo do okolí.
Jediný co existuje je tepelná vodivost a tepelná kapacita.

Tepelná vodivost udává jak dobře látka vede teplo. Měď má vyšší tepelnou vodivost než hliník, líp tedy rozvádí teplo po žebrech, nebo od základny chladiče k žebrům ­(pokud nemáme HP, žejo...­). Vzduch má mizernou tepelnou vodivost, je to izolant, proto musí proudit ­(zobecnění: pasiv nestačí, ventilátor musí zajistit, aby k žebrům proudil chladný vzduch­)

Tepelná kapacita udává, kolik tepla je potřeba ke zvýšení teploty o 1°C. Měď má vyšší tepelnou kapacitu než hliník. K ohřátí 1kg mědi o 10°C je třeba víc tepla než u hliníku. Tohle ale nemá u chlazení žádný vliv. Když se ustanoví tepelná rovnováha, tak je jedno, jestli je v chladiči uchován kilojoule energie nebo dva. Akorát měď potom pomaleji schládne, ale to protože je v ní víc energie, i když má stejnou teplotu. OK? Tady asi ta pověra vznikla.

Předávání tepla na rozhraní se neřídí žádnou konstantou. Jukni třeba sem: http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Heat_conduction , konkrétně jukni na ­"multilayer­". Figuruje tam pouze vodivost. A nebo jukni na ten konkurenční server co mi nejde nalinkovat, fórum, sekce chlazení, FAQ, je to tam napsaný.

PS: opravdu si myslím že ten konkureční server má nižší úroveň, ale našel sjem to tam první...
PPS: nepsal jsem že jsem king
PPPS: kdybych si chtěl honit ego, tak se zaregistruju ;­)
PPPPS: jo, sorry za tu první dost tvrdou reakci, ale tohle už mě fakt vytáčí :(
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 13.5.200617:24
Dik za odpoved ... nicmene porad nejsem presvedceny, odkaz na tuto tematiku na PCT ­(asi?­) jsem nedokazal dohledat, nicmene z linku na wikipedii mi nutne nevyplyva, ze med nema horsi odvod tepla nez hlinik ­(o tom se tam nepise­) ... od hodin fyziky a matiky uz mam trochu dyl, ale chybi mi tam jasny popis vsech pismenek, dale uplne dole ­- Newton­'s law of cooling: jsou tam nejaky vzorecky, kterym ne uplne dobre rozumim, nicmene hadam ;­), ze by r mohla byt ­"konstanta­", ktera zachycuje ne dobre kvantifikovatelny vliv materalu a jeho povrchove upravy.
http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Heat_transfer_coefficient me utvrzuje v dojmu, ze na materialu a povrchove uprave zalezi ­(ovsem neznamena to ze med je v nasem pripade horsi nez hlinik, jen ze nemusi byt stejne­).
Odpovědět0  0
Keymaster | 13.5.200617:53
jasně, na povrchové úpravě záleží ­(např. jak je vyleštěná základna chladiče ;­)­). Zdrsnění zvyšuje celkovou plochu výměny.
No pastnu sem teda ten FAQ z pct a v dalším příspěvku zkusím vložit odkaz ­(abych se ujistil, jestli tady fakt funguje cenzura­). Vím že to nemusí být věrohodný, ale nejlíp se to shoduje s fyzikou a tvrzení některých kapacit v oboru ;­)


3. šíření tepla prouděním & pár otázek

...největší flame se skoro vždy týká šíření tepla prouděním, proto si to trochu rozvedeme:

- při šíření tepla prouděním záleží na:
1­) velikosti povrchu ­- čím větší má chladič plochu, tím lépe chladí
2­) struktuře povrchu ­- hladký ­/ drsný, souvisí s předchozím i následujícím bodem
3­) typu a rychlosti proudění ­- laminární ­/ turbulentní
4­) no a pochopitelně na rozdílu teplot mezi ochlazovaným tělesem a chladícím médiem

- z výše uvedeného tedy vyplývá, že plocha chladiče vyrobeného z Cu se bude ochlazovat prakticky stejně, jako plocha chladiče z plastu, dřeva či sádry ­(samozřejmě pokud zajistíme stejnou velikost povrchu, drsnost a typ proudění­)

otázka:
proč se tedy chladiče nevyrábí třeba z papíru?
odpověď:
důvod je prostý ­- souvisí s dalším způsobem šíření tepla a to je vedení. aby mohlo být teplo z povrchu tělesa ­(v našem případě chladiče­) odvedeno do okolního média, musí být na tento povrch přivedeno z objemu tělesa. a nejen přivedeno, ale stále přiváděno ­(jak se povrch ochlazuje­). při tomto vedení záleží na tepelné vodivosti látky. zjednodušeně řečeno, čím vyšší je tepelná vodivost látky, tím rychleji je teplo přivedeno na povrch což ve výsledku znamená rychlejší ochlazení tělesa.

otázka, respektive časté tvrzení:
hliníkový chladič hůře teplo přijímá ale lépe vydává ­(v porovnání s mědí­). důkazem je rychlejší ochlazení hliníkového chladiče oproti měděnému ­(např. při postupném chladnutí chladiče CPU po vypnutí kompu­).
odpověď, respektive uvedení na pravou míru:
bohužel, není to pravda. tedy z části ­- hliníkový chladič se opravdu ochladí rychleji, než ten měděný, ale z jiného důvodu ­(viz parametry­). způsobuje to rozdílná tepelná kapacita, kterou má měď vyšší, tzn. absorbuje více tepla ­(pomaleji se ohřívá­) a musí ho i déle vydávat ­(pomaleji se ochlazuje­). z tohoto vyplývá, že hliníkový chladič NENÍ
LEPŠÍM CHLADIČEM V POROVNÁNÍ S MĚDĚNÝM, ba právě naopak. měď vzhledem k lepší tepelné vodivosti rychleji ­"transportuje­" teplo na povrch, tzn. teplo může být rychleji odvedeno z objemu chladiče do okolního chladícího média.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 13.5.200619:01
Hmmm ... to zni celkem rozumne ... zjednoduseni hlinik rychlejs chladne a proto musi lip odevzdavat teplo me nikdy nenapadlo, ale moho by vysvetlovat, proc lidi casto tvrdi, ze Al lip teplo oevzdava :­).
I kdyz porad mam nekde vzadu v pameti test v kterym proti sobe staly Al a Cu chladice a ty Cu byly lepsi, ale jen v pripadech maximalnich otacek vetraku, u nizsich otacek lepsi nebyly ... ale je to uz celkem dlouho a urcite to uz nedohledam ...
Jeste me napada ze vzhledem k obvykle povrchove uprave Al ­(elox­) a Cu ­(lesk­) muze opravdu platit ze bezny Cu chladic odvadi teplo hur nez bezny Al chladic, a vubec to neni v rozporu s tim co tvrdis vyse.
Odpovědět0  0
gro | 13.5.200619:48
Příspěvek byl odstraněn redakcí pro použití vulgárních výrazů.
Odpovědět0  0
snajprik | 13.5.200621:15
Prečo mu nadávaš ? Ja som z fachu a čo som pochytil tak ma aj pravdu!!! meď ma lepšiu vodivosť ale pri odovzdávaní tepla ma nevýhodu v tom že ju naleštia na drsnosť 0,8 až 1,6 aby pekne vyzerala a tým to poserú lebo vzduch prejde rýchlo kolo medeného chladiča a neodovzdá teplo tak ako drsnejší hliníkový chladič lebo tam sa dosahuje drsnosť 1,6 až 6,3 a pri prúdení vzduchu okolo sa vzduch viac zvíri a vchádza do pórov a vzduch sa ohreje viac a tým aj odovzdá viac tepla do pretekajúceho vzduchu takže najučinejší chladič by bol z medeného jadra a s hliníkovým rebrovaním a ak ani toto nepochopíš tak ti to poviem takto kde vynaložíš viac energie keď ťaháš sánky po lade alebo po kamienkoch :­) to je tak aj zo vzduchom či len prefrčí alebo aj zoberie viac tepla z chladiča :­)
Odpovědět0  0
.blahorodje. (71) | 13.5.200622:54
Vies co, ani nemam co dodat!
Vysvetlil si to dobre.Je vidno ze sa rozumjes veci.
Mna teras vytocilo,ze som musel odpojit na case chladic od primecoleru­/nejaky 80mm­/.
Kamos mi ho doniesol pred 2 mesiacmi, a teras nieco v nom strasne huci.
No uznaj ,ze to cloveka nastve do frasa.
Porad najeky 120mm chladic do case,ale nejaky ozaj tichy.
Dik...
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 13.5.200623:17
Odlep samolepku zezadu vetraku, kapni tam trochu oleje, znova to zalep a prestane to delat ramus :­).
Odpovědět0  0
.blahorodje. (71) | 14.5.200611:39
Nepomohlo!
Kaslem na to,nebudem sa rozculovat.
Dam tam nejaky 120mm vetrak hoci za 500kc a bude pokoj,
aspon dufam:­)
Ajtak dik za radu.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 14.5.200612:27
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=35105
ten se da namontovat na otvory pro 120mm a na nizsich otackach je pry temer neslysytelny.
Jinak promazani lozisek funguje celkem spolehlive ... trochu me nastvalo, kdyz jsem musel sundavat silencera z grafiky ­(pc cca roce zacal silene vibrovat a delat ramus­), rozebirat ho a promazavat, kdyz maj ty uzasny keramicky loziska, ale pomohlo to :­).
Odpovědět0  0
.blahorodje. (71) | 14.5.200614:47
Vyzera dobre,cena ok,asi ho zoberiem,
dik za radu...
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 13.5.200621:59
Az vyrostes, vystudujes a naucis se zaklady logiky a pochopis metodologii vedy, muzem si podiskutovat. Ted by to asi nemelo valneho vyznamu ... :/
Odpovědět0  0
gro | 14.5.200618:59
motate tady hrusky s jabkama ty logiko
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 14.5.200620:20
No tak to tedy vysvetli, jestli toho nejsi schopen radsi mlc ;­).
Odpovědět0  0
Keymaster | 13.5.200617:56
hmm, tak fakt se tu filtrují odkazy na konkurenci, to je ubohé...

http:­/­/forum.pctu­(CENZURA­)ning.cz­/viewtopic.php?t=35464
Odpovědět0  0
gos (8) | 15.5.200617:40
Vem si je radši ty. Vidím, že to potřebuješ. Hliník odevzdává a přijímá teplo lépe než měď. Ale měď ho zase rychleji rozvede do celeho sveho objemu, takže teplo lépe vede.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 15.5.200619:20
Co si radeji nejdriv precist diskuzi, nez delat nejchytrejsiho. Resili jsme to tam celkem obsirne a Keymaster neni zadnej trouba, co rika podklada argumenty ­(narozdil od Vas­), i kdyz az na vyzadani ;­).
Odpovědět0  0
Ondřej Salava | 28.8.200621:42
Koeficient přestupu tepla rozhodně existuje http:­/­/www.energetik.cz­/hlavni3.html?m1=­/jednotky­/koef_prestupu_tepla.html
a ještě spousty dalších koeficientů, přestup tepla mezi fázovými rozhraními ­(kov chladiče­/vzduch­) je velmi komplikovany jev pro ilustraci http:­/­/www.vscht.cz­/uchi­/ped­/labchi­/t2.pdf
Pokud jde o tepelnou kapacitu, ta je u hliniku vyssi ­(906.69 J­/kg.K­) nez u medi ­(358.49 J­/kg.K­) pri 50 st. celsia. Tepelná vodivost je ale vyšší u medi

Teplota °C
0 100 200 300 400 500 600
Látka l ­[W m­-1 K­-1­]
cín 62 59 57 ­- ­- ­- ­-
hliník 203 206 215 230 249 268 ­-
měď 388 377 372 367 363 358 353

Oba materialy jsou na chladice vhodne, muzeme tu stravit hodiny diskuzemi, ktery je vhodnejsi. Ja myslim, ze pro spotrebitele je ale dulezitejsi konecny efekt a hlavne kolik za nej zaplati. Ja bych se hlinikovych chladicu nebal
Odpovědět0  0
kychtax | 12.5.200615:13
mam asus 7900GT TOP přetočený na 590Mhz CPU, 1700Mhz paměti, bez voltmodu. Chladí spolehlive, na minimalni otacky pri oblivionu se teplota ve windows zastavi na 45 stupnich. GJ Zalmane!!
Odpovědět0  0
Libor (54) | 12.5.200618:02
potom vám ty karty buď nějak málo topí, nebo mě špatně chladí VF900, protože já při delší zátěži na 7900GT ­(520­/1600­) mám max. 54 stupňů, v klidu se to ustálí při delším provozu na 40
teplotu snímám pomocí Systool, uzavřená skříň s 12 fanem vzadu
Odpovědět0  0
Rado85 (8) | 12.5.200611:41
No skusal som ho znova osadit a dal som tam pastu TT a stale tam je okolo 90 stupnov a pri hodine vytazenosti tam mam az 99.
Ak niekto ma x1900 + zalman mohol by napisat kolko ma on stupnov mozno robim ja niekde chybu alebo je vadny chladic ale heatpipes su ozaj zerave.Napatie na GPU 1.4V 650Mhz a na RAM 2.1V 750Mhz v atitoole.
Odpovědět0  0
Marek1651 | 12.5.200612:06
No tak ze by snad byla na reklamaci ta ATina ? :­-­) ... 99 stupnu to je vazne uz docela sila, ta krava topi jak blazen :­-­))
Odpovědět0  0
Vetrelec22 | 12.5.200612:36
Mas opravdu neco hodne spatne.Mam ATI X1900XT pretocenou na XTX a tohodle Zalmna.teplota po hodine hrani Obliviona ci cehokoliv jineho nepreleze 65stupnu na GPU dle infa v CCC.S BOX chladicem to stale rvalo 90­-95stupnu.
Odpovědět0  0
janek_tempx1 (3) | 12.5.200612:56
A jak je to s hlučností tohodle chladiče? Myslím když jede naplno, těch 2400 otáček?
Odpovědět0  0
Rado85 (8) | 12.5.200613:23
a kolko mas stupnov ked je v klude bez zataze?
Odpovědět0  0
janek_tempx1 (3) | 12.5.200612:54
A jak máš větranou skříň? Nemáš už v samotný bedně teplo jako v pekle od ostatních komponent?
Odpovědět0  0
Rado85 (8) | 12.5.200613:31
Mam TT Armor 8000SWA na CPU mam Zalmana 9500led a procak ma 40 stupnou a je to opteron 144 @ 2.7Ghz.A jake mas napatie na GPU?
Odpovědět0  0
Kkamil | 12.5.200617:52
Tak to máš asi opravdu nějaký vadný kousek.Mám X1900XTX a vyzkoušeno chlazení originální,což bylo nejlepší ohledně dosažených teplot ­(při zátěži max. 72°C­),ale ten děsný kravál !!!,pak Accelero X2,což bylo nejlepší jak tichostí,tak teplotama ­(max.70°C­)ovšem zvýšení teploty ve skříni o 10°C.Pak jsem zkoučel pro kámoše VF900­-Cu,kde teplotně vyšel nejlépe ­(max.60°C­),ale del mne při maximálních otáčkách je hlučnější než Acclero X2.Je samozřejmé,že X1900 hodně moc hřejí a mohu ti říci,že nemít vodníka,asi bych se těžko rozhodoval,jaké chlazení by bylo nejpřijatelnější.
Odpovědět0  0
rja73 (78) | 12.5.200611:01
Opět nezklamali v ­"široké­" podpoře grafik, když nepodporují GF6600GT AGP a R9600Pro.
Odpovědět0  0
magix (26) | 12.5.200611:26
Na ty stačí bohatě VF700­-AlCu i na nižší otáčky. Já tím chladím GF6800 400­/800.
Odpovědět0  0
Libor (54) | 12.5.200612:17
no,dávat chladč za litr na tyto grafiky by snad byl hřích,
Odpovědět0  0
wector (38) | 12.5.200614:59
Jenomže někdo na tyhle grafiky chce pořádnej chladič a ten pak při jejich upgradu dát na novou kartu...
Odpovědět0  0
Libor (54) | 12.5.200617:56
no potom už chcete ale moc, když se podívám na seznam podporovaných grafik, tak tam chybí právě jen tyhle a 7800GS, což je myslím dost dobré, narozdíl od AC, které má Silencer snad na každou kartu jinej
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 12.5.200619:37
Aj keď tento chladič nesedí na dve karty je podľa mňa jeden z najkompatibilnejších chladičov na trhu. Veď si vezmi AC Silencery, je ich asi 10 druhov, ak nie viac. Ja som mal šťastie, prešiel som z GF5700 na 6600GT a na obe je práve NV Silencer 6. Inak fakt si myslim že tento chladič dávať na karty ako 6600 sa velmi nevyplati.
Odpovědět0  0
Rado85 (8) | 12.5.20068:49
Pred nedavnom som si tohto zalmana kupil a cakal som teda od neho viacej.Na mojej X1900XT mam pri zatazi okolo 90 stupnov a to ho mam na plne otacky.
Cakal som ze trocha budem taktit ale nic s toho.Podla mna pre 1900XT­-X alebo 7900GTX je malo postacujuci.Sice uchladi ale 90stupnov je predsa len dost.A to mam v skrini 2x12cm FAN 2x9cm FAN.
Odpovědět0  0
Jay8 (93) | 12.5.20069:34
nezda sa ti trochu cudne, ze na 1900XT mas 90 stupnov a na 7800GTX len 50?? bud si ho spatne nasadil, alebo mas zly kus. kolko si mal s original chladicom?
Odpovědět0  0
janek_tempx1 (3) | 12.5.200610:07
Jo, to by mě taky zajímalo, mám taky x1900xt a chtěl jsem tenhle chladič pro ni pořídit. Máte někdo stímle skušenost? díky
Odpovědět0  0
snajprik | 12.5.200613:23
Taká rada k odskúšaniu skus priložiť prst na ten chladič ak bude horúci tak je tam 50°C ak budeš mať popáleniny tak je tam 90°C :­) a chybný kus nemôže byť ak lopatky nemáš vylámané alebo ak sa ti netočí vrtuľka inak je dobrý ešte ta pasta a pritlačenie chladiča k čipu ale z najväčšou pravdepodobnosťou máš chybne nastavený teplomer na grafike
Odpovědět0  0
ptipi | 12.5.200620:39
může být taky neutěsněná heat­-pipe a potom by výkon chladiče celkem výrazně klesl.
Odpovědět0  0
ptipi | 12.5.200620:48
může být taky neutěsněná heat­-pipe a potom by výkon chladiče celkem výrazně klesl.
Odpovědět0  0
Ansli (14) | 12.5.200610:09
No dneska dorazi spolu s 7900GT, takze zkusim jak na tom bude. Chystam nejaky vmod, takze snad nevznikne stejny problem a pak napisu jak jsem dopadl ;­)
Ale ja bych to spise tipnul na spatne nasazeny chladic nebo spatny kus :­(­((
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 12.5.200610:25
7900GTX sem moc nepleť ­- má max. odpadní teplo skoro o 50W nižší než X1900XT­(X­).. Jinak podle všech testů by X1900XT­(X­) měl uchladit kolem 70st,takže je to buď zmetek ­(stejně jako ten, o kterém píše autor­) nebo jsi chladič špatně nasadil ­(příp. špatná teplovodivá pasta­). Zkus prakticky zjistit, jestli se heatpipes ohřívají..to je nejsnažší řešení ­(sáhni na ně po chvíli zátěže ­- pokud budou chladné, je něco špatně s chladičem)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.