reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman vs. Primecooler: souboj klonů

26.4.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman vs. Primecooler: souboj klonů
Korejský Zalman a Primecooler nedávno uvedli na trh své novinky. Zatímco Zalman v modelu VF900-Cu konečně zakomponoval heatpipe, Primecooler se spokojil s uvedením druhé edice alternativ k modelům VF700, na něž se dnes podíváme.
Staré verze chladičů Primecooler jsou zde zastoupeny obdobami Zalmanů VF700 Cu a AlCu a mají název PC-VGAHG1 Cu a AlCu. Primecooler se zde tak snaží napodobit dražší výrobky, ale přidává zde něco i z vlastní hlavy.



Rozměry
88 * 115 * 34 (d * š * v)
Hmotnost
302g
Materiál
měď
Ložiska
dvojitá kuličková
Otáčky
1350 - 2600 (+/- 10%)
Průtok vzduchu
16-28CFM
Proud
0,18A
Hlučnost
18 - 25dBA (+/- 10%)

Těla chladičů se tak liší především zpracování konců žeber. U těchto starších typů Primecoolerů jsou delší konce žeber zaobleny tak, že obepínají průhledné lopatky ventilátoru. Žebra na druhé straně, kde je má Zalman zvednuté, aby i ony přispívaly k chlazení, jsou u Primecooleru useknuty a tvoří téměř jednolitou plochu. Kvůli tomu jsou pro chladicí účely celkem zbytečné.



Rozměry
88 * 115 * 34 (d * š * v)
Hmotnost
220g
Materiál
měď, hliník
Ložiska
dvojitá kuličková
Otáčky
1350 - 2600 (+/- 10%)
Průtok vzduchu
16-28CFM
Proud
0,18A
Hlučnost
18 - 25dBA (+/- 10%)


Delší žebra jsou navíc zvlněna, od čehož si výrobce nejspíše slibuje turbulentní proudění vzduchu a tím i efektivnější odevzdávání tepla z kovu mezi okolní vzduch. Dle mě by se ale měl výrobce spíše zaměřit na lepší zpracování těla chladiče a především rovnoměrnější rozprostření žeber.






Zalman totiž má u kořenů žebra trochu rozšířena, čímž si od sebe snadno zajišťují stabilní odstup. Primecoolery tuto vlastnost nemají, tudíž se musí spoléhat na kvalitní výrobu a šetrný převoz. Když už jsme u kvality, musím se zde pozastavit zvláště nad modelem AlCu. Po jeho rozbalení na mě vyskočily dva šroubky a vzápětí i chladič. Ten ale nebyl celý, nýbrž na dva kusy – pasiv a ventilátor. Pomyslel jsem si, že šlo nejspíš o nějaký již použitý kus z dřívějšího testování a jal se jej montovat do původní podoby. Jenomže po chvíli jsem zjistil, že šroubky v drážkách vůbec nedrží, takže jsem se pro změnu začal pídit po původu chladiče. Prodejce nás ujistil, že se jedná o zcela nový, nerozbalovaný kus, takže s největší pravděpodobností jde o chybu samotného výrobce, čemuž se popravdě ani moc nedivím - napovídá tomu i skutečnost, že styčná plocha chladiče byla zcela hladká a čistá, bez jakéhokoli náznaku opotřebení, který by za sebou obzvláště hliníková část zcela jistě zanechala, byť by byla montáž provedena sebevíc šetrně.






Verze AlCu byla stejně jako Cu nahrubo zpracována, žebra se rozjíždí jak se jim zachce a vůbec celý výrobek působil dojmem, že si s jeho výrobou moc práce nedali. Pokud se zaměřím na obal a příslušenství v něm, nenajdu změnu k lepšímu. Tu je chladič upatlaný, támhle je zcela nepochopitelně mezi zadní retenční sponou a jejím ochranným pryžovým plátkem nalepen sáček se šroubky a tak to pokračuje celou řadou chladičů Primecooler.






Co se týče zpracování základny a především styčné plochy, zde na tom Primecooler není úplně nejhůře a od Zalmanu se liší jen jemným zvlněním daným konečným broušením chladiče v horizontálním směru. Zde by tedy neměl být problém. Poslední, na co se u starých verzí podíváme, je příslušenství. To se skládá z osmi hliníkových samonalepovacích pasivků pro paměti v pouzdrech BGA, následně ruční regulace otáček, stejný systém napájení s pomocí dvojice 5V a dvojice 12V konektorů, sáček s teplovodivou pastou a šroubky a nakonec ona zmíněná zadní spona i s nalepeným ochranným plátkem.




reklama