reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman vs. Primecooler: souboj klonů

26.4.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman vs. Primecooler: souboj klonů
Korejský Zalman a Primecooler nedávno uvedli na trh své novinky. Zatímco Zalman v modelu VF900-Cu konečně zakomponoval heatpipe, Primecooler se spokojil s uvedením druhé edice alternativ k modelům VF700, na něž se dnes podíváme.
Testované chladiče se příliš neliší v designu, a tak je logickým výsledkem, že se ani příliš neliší ve svých výkonech. Na jedné straně tu máme firmu Zalman s její pověstí výrobce těch nejkvalitnějších chladičů pro procesory, grafické karty a čipové sady a na straně druhé je tu mnohými nenáviděný Primecooler, jenž se na Zalmanu viditelně přiživuje a nabízí levnější alternativy jeho výrobků. Jenže ono mu to celkem jde. Chladiče řad PC-VGAHG1 a PC-VGAHG2 sice nevypadají na první pohled tak upraveně a kvalitně, jenomže to jim nemůže vadit, když si uvědomíme, že u těchto chladičů rozhoduje kvalita styčné plochy a zbytek již zařídí tepelná vodivost mědi a/nebo hliníku. Zalman se tedy může cítit ukřivděn, že někdo jiný těží z jeho nápadů a my můžeme, nebo také nemusíme jeho pocity sdílet.



Jedinou opravdovou překážkou u Primecoolerů je otázka kvality. Jednak se jedná o onen nešťastný HG1 AlCu, jenž k nám zcela nový přišel notně pochroumaný se strženými závity (což se ale po instalaci nijak neprojeví) a potom je tu daleko závažnější otázka kvality ventilátorů. V tomto ohledu Primecooler vůbec nevyniká a nám by se přesně podle hesla "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci" mohlo pořízení jeho výrobků vymstít.



Nakonec je tu otázka starých a nových verzí VGA chladičů Primecooler. Jednoznačně mohu říci, že nové verze jsou výrazným krokem dopředu. Primecooler zde již daleko lépe "obšlehl" i ty nejmenší detaily, které dělají Zalmana Zalmanem a po této stránce mu již téměř není co vytknout. Škoda jen, že své novinky opatřil o 10mm menším ventilátorem, tudíž musel zvýšit otáčky z 2650 na 3000RPM. To mu ale zcela jistě v porovnání s ostatními soupeři i tak přineslo nezanedbatelný výkonnostní nárůst. Například celohliníková verze se bez problémů při 3000RPM vyrovnala hliníkovoměděnému Zalmanu VF700 a Primecooleru HG1, což je vzhledem k cenovým rozdílům velmi zajímavý výsledek.


Ceny jednotlivých chladičů s DPH:


Zalman VF700 Cu
820,-
Zalman VF700 AlCu
699,-
PrimeCooler PC-VGAHG1 Cu
637,-
PrimeCooler PC-VGAHG1 AlCu
493.-
PrimeCooler PC-VGAHG2 Cu LED
681.-
PrimeCooler PC-VGAHG2 Al Cu LED
589,-
PrimeCooler PC-VGAHG2 Al LED
270,-

Za zapůjčení chladičů Zalman VF700Cu a PrimeCooler PC-VGAHG2 AL LED, PC-VGAHG2 Cu LED a PC-VGAHG1 AlCu děkujeme firmě CzechComputer




Za zapůjčení chladičů Zalman VF700 AlCu a PrimeCooler PC-VGAHG2 AlCu LED, PC-VGAHG1 Cu děkujeme firmě JSC-Computers





Za poskytnutí grafické karty Gigabyte GeForce 7800GTX (GV-NX78X256V-B) děkujeme firmě Gigabyte





Za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D děkujeme firmě RIDEA distribution
reklama