reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.4.2006, Jan Vítek, recenze
Korejský Zalman a Primecooler nedávno uvedli na trh své novinky. Zatímco Zalman v modelu VF900-Cu konečně zakomponoval heatpipe, Primecooler se spokojil s uvedením druhé edice alternativ k modelům VF700, na něž se dnes podíváme.
re:START | 9.5.200619:09
Jak to je s instalací Primecooleru AL na grafiku 6600 GT na AGP???Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Odpovědět0  0
ondry | 7.1.200720:50
Na tuto kartu od Gainwardu jsem instaloval Zalmana... musíš si ale dokoupit pasiv na HSI můstek­(cca 50Kč­). Poté jsem ještě musel upravovat 4 vrchní heatsinky pamětí­(chvíle práce s kleštěmi­), jelikož byly příliš vysoké­(u Primecooleru AL jsou prý ale nižší­). Jinak vše OK:­-­) Teploty v klidu cca 38, max co se mi podařilo zatopit bylo 58.
Odpovědět0  0
Jay8 (93) | 27.4.200616:32
pokial firma primecooler neporusuje zakon, tak mi vobec nevadi, ze napodobnuje zalman. skor naopak ­- zalman ma konkurenciu, ktora ponuka podobne produkty za nizsie ceny. osobne mam primecoler PC­-VGAHG1 Al verziu. instalacia neni najpohodlnejsia, ale to sa s novou verziou zmenilo. skoda len, ze sa zmensil ventilator a tym sa zvysila hlucnost. pokial sa kvalita spracovania neprejavuje negativne na vykone, nehra pre mna ziadnu ulohu. jedine, co chyba PC k dokonalosti su kvalitnejsie ventilatory. pokial by PC toto vyriesil pri zachovani ceny, tak nevidim dovod, preco kupovat zalman. iba ak by sa chcel niekto citit dobre, len preto, ze ma v bedni zalman :­). myslim, ze PC­-VGAHG2 Al je idealna volba pre tych co pozeraju na cenu. keby sa po case vyskytol problem s ventilatorom, vzdy sa da uplatnit zaruka. movitejsim sa asi oplati investovat do, v porovnani s PC, trochu drahsieho, ale bezproblemoveho Zalmana VF700­-Cu.
Odpovědět0  0
Marek156 | 27.4.200611:39
Oznacujete sve vyvantazirovane domenky a cire spekulace za Zajimave ?? :­-­) Nesdilim vas nazor.
Odpovědět0  0
univerzal_shw1 (90) | 27.4.200611:34
Pisete ze s PRIMECOOLERem jsou problemy. Mame jich ve firmach naistalovane desitky na VGA, jsou tiche, levne a chladi skvele. Na druhou stranu zde vychvalujete kvalitu ZALMANa a netestujete VF900Cu protoze s nim mate nejaky problem. Ze by kdyz je nejaky problem u jedne znacky napr. ne uplne dokonale lozisko u jednoho kusu to bylo zverejneno a u druhe ne? Zajimave...
Odpovědět0  0
vitchi (3) | 26.4.200620:36
zajimalo by me zda se da nejakym rozumnym zpusobem uchytit zalman ventilator na pasiv primecooler.. jestli to je v clanku tak se omlouvam necet sem ho cely..
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 26.4.200621:06
Na nove typy ne, protoze ty maji 70mm ventilatory a Zalman ma 80mm ­- nevejdou se tam pres zebra.

U starych by to mozna slo, ale to by vyzadovalo moc velky upravy.
Odpovědět0  0
GOS unregistered | 26.4.200615:25
No jo. Co se týče první generace primecoolerů, tak není problém na ně sehnat nový ventilátor. Ten nejlevnější šmejd, který přímo na ně montují, seženete za 80,­-Kč. Ale ten kvalitnější, srovnatelný se Zalmanem stolí 230­-250,­- Kč a už se dostáváme na cenu srovnatelnou se Zalmanem, ale taky i na srovnatelnou kvalitu. Můžete hádat, které chladiče se budou v konečném efektu prodávat víc. Samozřejmě Primecooler, protože prvotní investice je podstatně nižší a další investice už záleží na tom, jestli si člověk bude ochotný koupit ten kvalitnější ventilátor. Já bych šel do toho Primecooler a jak by mi začal ventilátor zlobit, tak bych si hned koupil ten kvalitnější a budu na tom pak úplně stejně jak se Zalmanem, až na to, že investice sice bude stejná, ale výsledek také. Jenom do budu mít ve dvou platbách, což je přijatelnější, ne? :­-)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 27.4.200613:41
ako sa to vezme...napr. ja uprednostnim skor taku firmu, kde ked kupim ich vyrobok, tak uz sa dodatocne potom nemusim zaoberat nejakym zdokonalovanim alebo vylepsovanim ci nebodaj opravovanim ich vyrobku a mozem svoj cas vyuzit pre mna vyhodnejsie... Az donedavna som si myslel ze PrimeCooler vyraba svoje chladice v licencii Zalmanu a len s ich povolenim modifikuje niektore ich vlastnosti. Som celkom prekvapeny, ze tak dlho v sucasnosti moze nejaka firma parazitovat na druhej bez nasledkov. Toto kopirovanie sa deje uz niekolko rokov a fakt mi je zahadou, preco Zalman nebojuje za seba nejako razatnejsie. Neni ziadne umenie rozobrat do suciastky chladic a na zaklade neho urobit navrh jeho modifikacie. Dokonca prve modely boli takmer navlas rovnake, okrem kvality prevedenia. A aj to zvlnenie chladiacej plochy odniekadial obslahli. Predsa aj slepi musi vidiet, ze ide o lacne napodobeniny originalov.
Odpovědět0  0
GOS unregistered | 27.4.200615:14
Tím, že je to dobře vymyslené jsem vlastně myslel, že je to dobře vymyslené ve prospěch Primecooler. :­-­) Ale kdo ví, jak to vlastně je. Možná to všechno nakonec vyrábí Zalman a nějakou kampaň proti kopírování jejich výrobků vede jenom tak na oko. :­-)
Odpovědět0  0
Marek5435 | 28.4.200610:06
Tento prizpevek asi nestravim ... Priznam se ze se mi nektere obraty vylozene akluji ... napriklad rikate ze zalman by mel bojovat proti primecooleru razantneji ? Co si pod tim mam predstavit ? Snad tim nemyslite to ze by zalman mel bojiste na standartnim trhu kde utoci kvalitou svych produktu a mel by utocit mozna i nemene silnym kalibrem ­- tj. cenou, zmenit za bojiste kde proti sobe postavi ty pravnicke vyzirky ? ... uz vubec nechapu slova ­"lacine napodobeniny originalu­" ?... Copak tu jde o Monu Lizu abych si priplatil majlant, jen pro ten pocit ze mam jakousi pochybnou pridanou hodnotu ktere rikate ­"original­" ?? .. vubec ne !
Odpovědět0  0
Marek543 | 28.4.200610:16
Tedy aby byl muj postoj zrejmy: pokud Primecooler mi nabidne chladic ktery bude stejne kvalitni jako ten od konkurence a navic i levnejsi ­(netvrdim ze se to PCooleru dari, rikam ­"kdyby­") nezavaham ani na okamzik a drapnu po te vyhodnejsi nabidce ­(tedy ­"stejne dobre a levnejsi­") ... proc ? protoze kaslu na nejake virtualni hodnoty jako ­"original­" a chovam se TRZNE ! Mozna by se Zalman mel chovat trzne take a pokud ma problemy s uspecsnou konkurenci ktere by rad prebral par zakazniku, muze preci snizit ceny, nebo nabidnou zase nejakou pridanou hodnotu v podobne neceho skutecne prinosneho ­- rozhodne ne v podobne vehlasne znacky ­(TM­) ci slova ­"original­", coz jsou veci ktere mi mohou byt jako spotrebiteli zcela ukradene. ... Pokud firma zalman vyrukuje do konkurencniho boje s pravniky a pochybnymi patenty na ­"volant­" ... ma duvera a jakakoliv prizen teto firme tim definitivne pada, protoze tim padem dava najevo ze pohrda mou ulohou spotrebitele v trznim systemu a sve produkty se mi snazi neprimo vnutit silou.
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 8.5.200612:01
tak si kup Zalmana na splatky :)
Odpovědět0  0
kaso02 (75) | 26.4.200615:13
V tejto triede by som vzdy vsadil na znacku Zalman, neviem, nejake skusenosti s Prime coolerom nemam ale Zalman sa vo vsetkom osvedcil...
Odpovědět0  0
Kobus (7) | 26.4.200611:27
Čtu články na SHW už delší dobu, ale takto jednoznačně vyprofilovaný postoj autora k jednotlivé značce jsem ještě neviděl. Připadá mi to dost neprofesionální. Myslím že se najde dost lidí kteří si vybírají podle poměru výkon­/cena. Mám GF6600GT, potřeboval jsem nahradit hlučný originální chladič, něčím tišším. Primecooler PC­-VGAHG1 byla moje volba­(a po půl roce se zdá že i dobrá:­-­), na 5V není slyšet a chladící výkon je ještě malinko lepší než box­(i na 5V­). Navíc za cca 250,­- to je oproti ZALMANovi VF700 AlCu cena cca třetinová. Jistě že ZALMAN je výkonnější, ale pro mé účely je Primecooler naprosto dostačující.
Odpovědět0  0
George9 | 26.4.200612:29
Autor je zaujatý, protože pro tvé potřeby je Primecooler naprosto dostačující. Což je argument naprosto neotřesitelný...:­-/
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 26.4.200612:30
Vam se zda, ze bych Primecooleru ukrivdil nejak vice, nez si zaslouzi? Prizivovani se teto firmy na Zalmanu je dobre znama a evidentni vec a me to rozhodne nepripada jako ferova soutez.

Navic ­'kvalita­' vyrobku Primecooleru je take uz drahnou dobu diskutovane tema a ze jste zrovna narazil na relativne bezproblemovy kus ­(coz se po pul roce provozu take neda tak rici­), to je dobre pro vas, ale na veci to nic nemeni.

Primecooleru nelze uprit jednu vec, za jakou jsem jej v zaveru i vyzdvihl ­- jeho chladice chladi dobre a spis i lepe, nez originaly od Zalmanu. Stoji navic mene penez, takze se zpocatku opravdu jevi jako dobra koupe, ovsem pokud nenarazite...

A jestli to z me strany povazujete za zaujatost, vyvracet vam to nebudu. Jen si jeste neodpustim ­- HG1 na 5V je slyset, ovsem to plati i o Zalmanu ­- jde o to, jak bude ktery slyset po casovem odstupu.
Odpovědět0  0
pegermanov | 26.4.200621:23
Mam Primecooler celomedeny ­- ­(prvni verze­) jiz rok a hlasitost je podle meho temer porad stejna. Na noc nechavam pocitac pusteny ­(spim od nej asi 3m­) a na 5V ho neslysim. V dobe kdy jsem ho porizoval mel cenu vuci zalmanu temer polovicni ­(blize k 2­/3­). Vykon je hodne podobny jako Zalman a chladic neni moc videt ­- tak pro mne nebylo nejdulezitejzi, aby mel vsechna zebra naprosto rovne ­(kdyz je stejne nevidim­).
Odpovědět0  0
DKL | 4.8.200612:06
neviem ake prizivovanie je na mysli kedze primecooler je cerska spolocnost zalmanu
Odpovědět0  0
Marek561 | 26.4.200612:30
Nemyslim si ze autor byl nejak zvlast zaujaty ... v clanku najdete vsechna dulezita fakta ... 1­/ primecooler kopiruje koncept chladicu zalmana 2­/ nedela to prilis precizne a mirne zaostava ve zpracovani 3­/ ve vysledku to prilis nevadi a nakonec jsou primecoolery za nizsi cenu opravdu srovnatelne ... co chcete vic ...
Odpovědět0  0
bhe | 26.4.200614:12
no z clanku je sice jasne patrne jakou firmu autor preferuje, ale vsechna fakta jsou uvedena spravne, a rozhodne z clanku nevyzniva ze jedine Zalman je ten pravy.
za sebe musim SHW pochvalit, posledni dobou vyslo hodne vybornych clanku, je videt ze autori se vyznaji.
Odpovědět0  0
Miko | 26.4.200615:51
souhlasím, ač je postoj zřejmý, stále se autor držel faktů.
Odpovědět0  0
snajprik | 26.4.200610:13
Podľa toho čo tu vidím je bezkonkurenčný PrimeCooler PC­-VGAHG2 Al LED za tu cenu nemá chybu aj keď ma ­(56°C­/58°C max.110°C­) o skoro 4% vyššiu teplotu ako pri zalmane, ale stoji len 33% ­(270kč­/820kč­) z ceny zalmana takže hliník nieje až tak zlý nápad za taku cenu :­)
Odpovědět0  0
djWilly (32) | 26.4.200610:06
Co instaluju jejich jakekoliv chladice, po nejake dobe zacnou pekne chrastit pri zapnuti PC a nekdy hrci furt. U zalmanu jsem se s tim jeste nesetkal.
Proste je to kopie, asi dobre konstruovana, ale kvalita ventilatoru po nejake dobe jde do sracek.
Odpovědět0  0
Gabriel Očenáš | 26.4.200610:18
S tým musím súhlasiť ­- konečne by mal nastať čas, kedy ten Primecooler odíde z trhu. Nie ste sám, kto ma takéto poznatky...bežne mame klientov, ktorí práve kvoli cene siahli po Primecooleroch a potom im po krátkom čase začal ten ventilátor chrastit. Siahli po Zalmane a nie je problem. Co sa tyka ZALMANa ako spoločnosti a firiem ktoré kopiruju ­(hoc ma ZALMAN patenty ze­) tak sa uz zacalo nieco diat viz. novinka starsieho data na Zalman main page:



Zalman has many patents and design rights registered in various countries throughout the world.
They result from continuous investments on high­-end technologies and innovative designs in a field
of people­-friendly computer cooling solutions, and therefore, Zalman and Zalman technologies have
become a benchmark to many other manufacturers in the computing cooling field. Unfortunately it is not difficult to find companies attempting to ride on Zalman­'s reputation by
continuously infringing upon Zalman­'s unique designs and technologies these days. They illegally produce and merchandize the copy products without any preliminary permission or agreement. These kinds of fake products look pretty much the same as Zalman­'s, but they lack Zalman­'s craftsmanship. Many problems were reported by customers on these products, particularly in high­-end systems. Furthermore, these manufacturers continue with their efforts in luring customers with inaccurate test reports along with cheap and nasty products. As a result, all damages go back to the innocent customers. Zalman therefore, would like to remind our valuable customers of the risk of purchasing­/using those copy products and to announce that Zalman is preparing all possible legal actions to protect its patents and design rights from those manufacturers.
Odpovědět0  0
Markgdf | 26.4.200612:22
Neco mi na tom nesedi... Je to psano trochu manipulujicim zpusobem. Tak predevsim, tim ze vas produkt pouziva technologii kterou kryje uznany patent jeste neznamena ze delate neco nelegalniho jak zalman tvrdi. V US se patenty neoveruji, pouze urednik zkontroluje formalni nalezitosti podane zadosti o patent a pokud je vse tam kde ma byt, mate ho automaticky uznany ­(tedy klidne i patent na triviality typu ­"volant­", ktere po blizsim zkoumani u soudu, rozsudek casto ZRUSI !­) ­- takze opravdu neni dulezite ze ma zalman jakesi papiry­/patenty ale spise to zda je dokaze obhajit u soudu, coz zatim neudelal.
Odpovědět0  0
Marekčtč | 26.4.200612:27
Pardon, trochu jsem to zkomolil, takze trochu jinak: ... Tak predevsim, to ze vyrabite produkt ktery pouziva technologii popsanou patentem nekoho jineho jeste neznamena ze delate neco nelegalniho, jak zalman tvrdi ... o vymahatelnosti patentu rozhoduje az soud ­(a ten stejne tak dobre muze rozhodnout o zruseni patentu­), neznaly urednik vam totiz predevsim v US, ale i tam kde by mel vec zkoumat podrobneji je schopen uznat i patent na ­"volant­" ­- kdyz splnite vsechny formality v zadosti.
Odpovědět0  0
dp (23) | 26.4.20069:36
I když bylo cílem testu porovnat obdobné typy chladičů Zalmanu a Primecooleru, je škoda že v testu chybí právě nový Zalman VF900­-Cu. Jeho cena je jen o málo větší než VF700­-Cu, ale výkonem je o generaci dále. A pokud už uvádíme ono okřídlené ­"nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci­", pak nový Zalman je právě jednou ze těch nejlepších řešení.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 26.4.20069:48
Puvodne v testu mel byt pritomen, ale bohuzel se s nim vyskytly jiste problemy, takze se s nim setkate priste.
Odpovědět0  0
Zdena82 | 27.4.200614:51
Nevite jestli jde dat na GF6600GT AGP? VF700 sel dobre, samozrejme pri pouziti passivu na HSI mustek. Pujde i tenhle?
Odpovědět0  0
nkdne | 26.4.20066:35
No newim ten primecooler je natrhu uz dlouho ale stale me nepresvedcil k tomu abych si ho koupil. To bych se spis rozohodoval mezi kvalitnim zbozim jako Zalman nebo AC
Odpovědět0  0
Kobus (7) | 26.4.200613:09
Nechci ti kazit iluze, ale AC zase tak super kvalitní není ­- respektive záleží na produktu. Třeba nový AF8025 je dost nekvalitně zpracovaný. Na druhou stranu AC Freezer 64 Pro je dle mých zkušeností naprosto super.
Odpovědět0  0
Marvi | 26.4.20062:25
Možná jsem četl nepozorně ale nenašel jsem zmínku o rozdílech v hlučnosti ať již mezi modely navzájem, nebo při různých otáčkách. Jestliže se žádné rozdíly nekonají neškodila by o tom alespoň větička.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 26.4.200611:09
Zdravim, na hlucnost se jeste podivam a doplnim do clanku pod teplotni testy.
Odpovědět0  0
Nebula | 26.4.20061:26
jj, presne tak, Primecooler obslehne co muze, ale musim uznat ze po zkusenostech, kterou mam s mnoha instalacemi PC­-VGAHG2 nebo jeho starsi verze se nic lepsiho pod 300,­- s DPH nesezene. Tohle se jim vazne povedlo, na 5V to uchladi kde co...
Odpovědět0  0
lukina (5) | 26.4.20068:45
PC­-VGAHG2 je dobrej. mam ho na R9600XT ­(pretaktovanej na 600MHz­) zapojenej na 5V. neni vubec slyset a v zatezi mam 39 stupnu. to jsem mel s orig. v klidu. a navic za 270. co vic si prat :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.