reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L

24.6.2010, Pavel Kovač, recenze
Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L
Žijeme v době, kdy se na nás ze všech stran hrnou takzvané tablety. Ve většině případů nejde o skutečné tablety, ale o Tablet PC či dotykové telefony. Jsou zde ovšem tablety, které si za svým jménem stojí a jsou vybavené všemi schopnostmi, jaké mají mít.

Ovladače jak se patří


Wacom se může doslova chlubit svými ovladači. Jsou funkční, přehledné a nespouštějí se věčnost. Tak si říkám, jestli by se neměli poučit výrobci grafických karet a vydat nějaké odlehčené ovladače pro své produkty.

Zpět k ovladačům Wacom. Při prvním spuštění se zeptají, zda chcete mít ovládací prvky na levé či pravé straně, jinými slovy zda jste pravák či levák. Ihned se přizpůsobí orientace plochy tabletu a už můžete vesele pracovat.


Výchozí okno ovladačů Wacom pro produkt Intuos

Na první pohled vás možná překvapí nesourodost prostředí, kdy některé prvky jsou v Windows 7 stylu, ale např. taby ne. Je to dáno tím, že ovladače jsou již pěknou řadu let velmi podobné a výrobce do nich dodává nové a nové funkce. Navíc rozhraní je myslím navrženo velmi dobře a upřímně nevím, co bych na něm měnil.

V horním řádku vidíte, jaké tablety máte připojeny nebo jaké byly připojeny k systému. V druhém jsou funkce tabletu, pera apod. V posledním jsou aplikace. Pro každý tablet, pro každé pero a pro každou aplikaci můžete mít jiné nastavené. Na předchozím screenshotu jsem záměrně odstranil všechny ostatní položky a nechal čistě Wacom Intuos 4 L bez aplikací. Osobně používám jiné nastavení pro Photoshop a pro Painter, ostatní aplikace nechávám ladem. Je to pouze na vás.

V položce Otions se skrývá nastavení pro OLED displeje, chování pro Tablet PC a v neposlední řadě kompatibilita se staršími aplikacemi. Tento model má totiž oproti předchozí verzi dvojnásobnou citlivost na přítlak a některé aplikace si s tím neporadí. Lze tedy zapnout režim, kdy je detekována aplikace, jež neumí 2048 úrovní a tablet se přepne na 1024 úrovní přítlaku. Nebo tuto funkci můžete vypnout a stále vnucovat 2048 úrovní. Např. Photoshop CS4 si s tím ještě neporadí a umí to až CS5 nebo Painter 11.

Nejdůležitější je nastavení tlačítek a Touch Ringu. Bohužel pokud používáte českou klávesnici, některé funkce jsou vám odepřeny. Např. cyklování vrstev ve Photoshopu. Musíte si předělat klávesovou zkratku ve Photoshopu a nastavit chování tabletu na tuto zkratku. Výchozí nastavení funguje pouze v anglickém prostředí. Nezávisí na jazykové mutaci Windows či Photoshopu, ale na prostředí, které je ve Windows nastaveno. Wacom o tomto problému ví a slíbil opravu. Uvidíme.


reklama