reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L

24.6.2010, Pavel Kovač, recenze
Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L
Žijeme v době, kdy se na nás ze všech stran hrnou takzvané tablety. Ve většině případů nejde o skutečné tablety, ale o Tablet PC či dotykové telefony. Jsou zde ovšem tablety, které si za svým jménem stojí a jsou vybavené všemi schopnostmi, jaké mají mít.

Jak pracovat s tabletem


Hned na začátku je třeba si uvědomit, že na tablet si musíte chvilku zvykat. Wacom jistě odvedl kus dobré práce a snažil se přiblížit povrch a hrot papíru a uhlíku. Každopádně lidská ruka se nedá jen tak ošálit a i sebemenší rozdíl je pro ní znatelný. Stačí však tak dva dny pracovat s tabletem a již zjistíte jak hodně či málo máte tlačit na pero, že povrch je přece jen trochu odlišný od papíru a ruka si zkrátka sama zvykne. Nezoufejte že po první hodině nejste schopni nakreslit ani domeček jedním tahem. Oproti předchozí verzi 3 je čtyřka výrazně lepší a zvyká se na ni rychleji. Možná je to dáno tím, že jsem již s nějakým tím tabletem pracoval, ale na čtyřku se mě zvykalo velmi dobře.

Nová verze sice poskytuje lepší povrch, ale má to jeden háček. Aby se výrobce přiblížit realističnosti co nejvíce přistoupil na jeden nepříjemný krok. Tím je znatelné obrušování hrotů. Sice standardních hrotů je přibaleno hned šest, ale musíte se zkrátka připravit na dobu kdy dojdou a vy budete muset kupovat nové. Osobně používám tento tablet již více než rok a zatím jsem u třetího hrotu.

Velký kus cesty urazil nový Photoshop, který konečně má simulaci reálných štětců. Tedy simuluje jednotlivá vlákna štětce. Tuto vlastnost má Corel Painter již nějaký ten rok a pro CG malování je rozhodně lepší. Každopádně o tom článek není. Pro toho, kdo nikdy neviděl jak pracuje tablet, jsem připravil krátké video s prací v Adobe Photoshopu. Osobně se zabývám hlavně retušemi, a tak ve mě nehledejte žádného umělce.

The Camtasia Studio video content presented here requires a more recent version of the Adobe Flash Player. If you are you using a browser with JavaScript disabled please enable it now. Otherwise, please update your version of the free Flash Player by downloading here.



Dílenské zpracování


Jakmile tablet vybalíte a vezmete jej poprvé do rukou, uvědomíte si, že jde o velmi kvalitní kus hardwaru. Svou zásluhu na tom má kvalita plastů, přesnost spojů a to, že nikde nic nevrže. I hmotnost přes 1,8 kg tvoří robustní dojem. Touch Ring je docela návykový, každopádně předchozí verze měla 2 dotykové posuvníky, které posloužily stejně dobře a mnoha lidem i více vyhovují. Tlačítka jsou dobře hmatově oddělena, ale mají celkem tuhý stisk. Zkoušel jsem i verzi Intuos4 M (tedy A5) a ten měl tlačítka trochu měkčí. Verze M byla zhruba o půl roku mladší, a tak třeba výrobce již tento neduh odstranil, ale potvrdit to nemohu.

Připojování kabelu je řešeno na boční straně a vždy je třeba přesunout záslepku do požadované polohy levá, nebo pravá. Přesně podle toho, jak máte orientován tablet. Ve výsledku jsou zde totiž 2 USB konektory a pouze jeden je vždy přístupný. Ve výsledku je toto řešení více než praktické. Na tabletech ostatních značek je kabel na vrchní hraně, a tak vám překáží na pohodlné umístění klávesnice.


Klasické rozvržení tabletu Wacom Intuos4 L


Kvalita povrchové vrstvy


Jak už jsem psal, povrchová vrstva je oproti předchozí verzi výrazně hrubší (není to znát na hmat, ale při práci s perem). To má právě za následek ono obrušování hrotů a znatelné škrábance.

Škrábance to však nejsou v pravém slova smyslu. Stačí vzít hadřík a čistící prostředek na plast a jsou pryč. Jde tedy spíš o obroušené mikročástice hrotu, které uvízly na povrchu. Osobně používám klasický čistič na LCD, akorát vyměním hadřík za jiný, abych se vyhnul následnému poškrábání LCD.

U této velikosti tabletu je uprostřed zvýrazněn obdelník, který má velikost 163x102 mm a o kterém ani po více jak roce používání nevím, k čemu je. Možná pro snazší orientaci, ale to je tak vše. Na okraji má aktivní vrstva menší drážku, v které se usazuje špína, ale to už doslova hledám jen drobné neduhy a na funkci to rozhodně nemá žádný vliv.


Přesnost a praktické zkušenosti


Pokud bych měl srovnat verzi 4 s verzí 3, tak přesnost je na velmi podobné úrovni. Výrazně lepší je však reakce na malý tlak. Je to dáno hlavně tím, že verze 4 reaguje již od 1 g, zatímco verze 3 až od 10 g. Ve výsledku to vypadá tak, že jakmile se dotknete plochy, začínáte kreslit.

Držení pera je díky gumovému povrchu velmi příjemné a neklouže ani po delší práci v parném létě. U tabletů Wacom je samozřejmostí bezbateriový provoz a díky tomu je i práce s lehkým perem velmi přirozená.

Co se týče odezvy, vše je v naprostém pořádku. Měl jsem možnost vyzkoušet si tablet od jedné Geniální značky. I přesto, že jsem do něj vložil nějaké peníze, jsem jej doslova zahodil po necelém měsíci používání. Je pravda, že to je už delší dobu, ale srovnávat Wacom a Genius zkrátka nelze. Genius měl zpoždění a nereagoval tak, jak měl. Oproti tomu tablety Wacom se obecně chovají velmi dobře a korektně.

Pokud se bojíte o nějaké nadměrné zatěžování systémových prostředků, tak vězte, že není jakkoli znatelné. Prakticky zatěžuje stejně jako běžná myš. Navíc v době strojů se 4 procesory není zatěžování prakticky měřitelné. Zda využívají Windows při pohybu kurzoru 0,5 nebo 0,7 % CPU, opravdu není znát.


reklama