reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L

24.6.2010, Pavel Kovač, recenze
Zkuste tvořit lépe: Wacom Intuos4 L
Žijeme v době, kdy se na nás ze všech stran hrnou takzvané tablety. Ve většině případů nejde o skutečné tablety, ale o Tablet PC či dotykové telefony. Jsou zde ovšem tablety, které si za svým jménem stojí a jsou vybavené všemi schopnostmi, jaké mají mít.

Hodnocení


Wacom svou novou verzí (i když v dnešní době říkat rok staré verzi nová, je celkem odvážné) rozhodně přispěl k lepšímu CG kreslení a malování. Celkově je tablet velmi povedený a koncepčně dobře promyšlený.

Právě koncepce a promyšlenost jednotlivých detailů je tím, co povyšuje verzi čtyři nad trojku. Už jen fakt, že hroty jsou schovány v kolébce pro pero, nebo efektivní otáčení tabletu pro praváky a leváky, dělají z Intuos 4 perfektní výrobek. Kvalita snímání pohybu a dílenské zpracování patří ke špičce a v oblasti tabletů vlastně ani nenajdete adekvátní konkurenci. Na jednu stranu je to škoda, ale na druhou stranu nemám, co bych Wacomu vytknul.

Ono celkem pověstné obrušování hrotů je zkrátka daň za přirozenější pohyb po povrchu tabletu. Pokud má uživatel jednou za dva nebo tři roky investovat 300,- do nových hrotů, tak to není zrovna velká daň za lepší povrch.



Pokusím se zhodnotit tablet po více jak roce velmi aktivního používání. Nejvíce jsem se bál právě obrušování hrotů. Ten se i částečně potvrdil, ale první podívání se na internet a cenu náhradních hrotů mé mírné rozhořčení zcela uklidnilo. Je sice pravda, že hrot po relativně krátké době se lehce obrousí a vznikne menší ploška. Po té pero klouže mírně jinak, ale opět to není nic závažného.

Známky používání nenese tablet prakticky žádné, a to ani odřenin nebo nefunkčních tlačítek Touch Ringu. Zkrátka a dobře po roce vypadá tablet stále jako nový. Lesklá pravá... ehm pardon, pro praváky levá část tabletu, netrpí ani syndromem otisků prstů, a tak je vše OK.

Otázka, zda má smysl upgrade na verzi čtyři z verze tři, je celkem obtížná. Dvojnásobnou citlivost asi hned tak nepoznáte, protože i 1024 úrovní je dostatečných. Poznáte však výrazně nižší minimální přítlak. Poznáte i hrubší povrch simulující papír. Stojí to za to? Ano, ale jedním dechem dodávám: nejdříve si novou verzi vyzkoušejte.

Suma sumárum za cenu kolem 11 000 Kč získáte přesně to, co požadujete, a výrobce vás rozhodně ničím nepodvede. S tabletem navíc budete určitě spokojeni i po velmi dlouhé době používání. Možná je to dáno tím, že vlastně ani nic lepšího na trhu není. Neberu-li v potaz Cintiq, který je však cenově výrazně jinde. PL Series jsou určené na zcela jiné použití a Bamboo jsou pro běžné office aplikace.

Přesnost
Nemá konkurenci
Rychlé reakce
Obrušování hrotů
Ergonomie
Ikona Odkaz na databázi
Promyšlenost a koncepce
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 11 000 Kč (verze Intuos4 L)



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Wacom Intuos 4 L poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>






Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama